Wednesday, August 20, 2008

Buku Menu Chef Radie..erghhh! x kosa...

Bersama Papa Kasih:

yesterday Pak Radie balik kijer... dia tunjuk buku ni kat fillanie..auwww.. tegezut mak! mau tak tegezut..masaknyer idok penah..tp tetiba bawak balik buku resipi tebai gilos.. haha.. x perlah..apa2 pon..sumer bermula dari first step... (buat buku resipi).. if not for him pon.. good for me kan?).. tp me lagik teruja sbb cover buku ni ado gambo Pak Radie jadik chef tgh makan biskut ker tuh?..hahah.. sungguh tak comel okeh...
yes..ini ler gambo pak radie tgh mkn.. adohhh tak tahan okeh.. tp i like the cover! bab2 pemikiran kreatip mmg org x leh lawan ko ler pak radie yer.. ni bkn ler puji2an.. tp kadang2 menghiburkan gak.. hahah.. (aku x penah puji laki yer..jarang sgt!!).. bukan aper..Pak Radie ni.. kadang dia nak buat kelaka.. tp kadang mende tu buat aku marah! mcm contoh dulu bday aku... aku dah hint2 nak jam tgn... i repeat,,,,, jam tangan!!!! tau tak aper aku dpt??? kotak beso giler.. aku mcm nak suker..tp mcm dlm hati..mmg aku x dpt ler jam tgn sbb kotak ni beso sgt.. tido umah my friend Ayue time tu.. tgh bedebar2 bukak adiah.. tgk2 jam dinding beso mcm nak buh kat stesen ketapi tu okeh!!!! EIIIIIII... sakit hati.. mmg maki hamun tul time tu.. dlm ati kata (ko dah tau aku nak jam tangan..yg ko bagi aku jam dinding naper nyer!!!!).. tp dkt jam tu ada ler ular kaler ijau yg kat ikea tu lidah dia tejelir...Pak Radie sepit note wishing me happy birthday sepit ngn sepit kain kayu tu.. so aku x baper lah nak marah.... rasa mcm kelaka plak.. tu citer flash back arr kan... antara menu2 nyer..ada ayam, daging, ikan, puding... dan lain2... saya sgt suker!!! Pak Radie ckp nak masak utk saya (dlm mimpi ker aper aku tatau ar kan)...
sonoknyer...lepas nie leh ler masak lauk mcm2..heheh...

puding2 ni aku kureng sket..tp kalo org buat aku tala jer... tp aku nak buat?..hish malas arr.. tgk ler nanti..x bis belek lagik resipi ni..kot2 ada yg menarik+sedap+simple leh ler try..

ni lah cover buku masakan Pak Radie... (tp aku tau..bkn dia yg guna nanti..konpem makkkk jugak!!!).. tp x per..aku maapkan.. sbb lps ni leh aku refer buku nie.. thanks bangat yer pak radie.. gud job! pasni siler lah bawak balik apa2 yg menariks lagi... hehehehe...

Lauk kami haritu:
2 days ago nyer menu yer... Pak Radie tolong jgn meluat kalo aku nak gak masukkan gambo nie..sbbnyer aku appreciate sgt..bepeluh2 ketiak masak utk awak nak makan... hasil titik peloh aku okeh... heheh.. Pak Radie balik..dia kata sedapnyer bau... (mak tgh masak time tuh)..tp aku wat muker biasa jek..(dlm ati ckp alamakkkk! asal balik awal plak..cemana nak snap gambo nie?).. pastu dia tanyer... lambat lagik ker nak makan? aku ckp lambat gak lah.. naper?... dia kata nak turun bawah jap..nak amik plate no. kete tecabut.. nak gi buh double sided tape tu.. aku ok kan sajerk lerrr..hehee... biler dia turun... cpt2 aku sambil sengih2 amik gambo..rasa nak pelempang diri sendiri gak..sbb mcm buat malu jek... masa sup ayam gi amik gambo? lain ar menu spesel2 mcm udang galah masak masam manis kaaaa.... ikan kerapu masak nenas berapi kaaa.... huahahhahaha... BENGONG!..
kekurangan kali ini ialah aku x campak daun sup ngn daun bawang.. tp kelebihan kali ni..aku dpt pecah2kan 4-5 bijik cili padi..Acih kan kat umah nenek..so ktorang leh mkn pedas!! yeayyy.. (sowi acih..jgn kecik ati yer)

ni plak aku tatau aper org panggil..tp aku panggil tempoyak calit... style mak aku!peberet Pak Radie gak... ikan bilis rangup+cili padi tumbuk sekali ngn garam sket.. pedas nak mampos!!!! menggelupur tekak aku.. yang ni aku tatau ler aci ker tak aci ker..sbb lauk smlm aku just panas kan jer..yerlah..owang pompuan ni..sbb dia yg masak..so kita ni x suker membazir.. Pak Radie tu ala2 mcm anak raja..lauk semalam x moh makan.. last2 aku yg bedal...

Utk Pn. Fillanie yg pemalas nie.. lauk mcm ni pon aku dah kembang2 idong..sbb rasa mcm byk jer aku masak (campur lauk semalam yer)... heheheh.. (saper2 x suker entry food nie siler close window-ayat ni khas utk Pak Radie).. dia mmg x suker aku buh gambo2 lauk pauk kat sini.. heheheh..

9 comments:

Miss Moon said...

Wah ...pilla kasik copy satu buku tu utk aku bley ?

Pak radie kena bayar royalti tak nih .....

pila aku nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

-butterfly- said...

:: wow!!
:: ade jugak tahap kerajinan nak masak..
:: hehe
:: chaiyok2x kat filla..
:: :)
:: keep up the good work..
:: pasni masak sup ekor plak..
:: hehe

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

ila de cute said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa aku jeles tahap gaban le dgn ko... laki ko sungguh baik dan rajin dan kreatif...laki aku hhuuhhuhu malas le aku nak ckp... aku nak gak buku resipi cam tu...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Aryana & Adrienna said...

sedap nyer .............

Mimie Ishak said...

wei...pandai yek taktik radie bawak balik buku recipe gambo muke die...ko tau nape tak? supaya ko masak ari ari utk die. hehe anyway, bleh tak aku mintak satu copy? kenkadang aku tandus tak tau nak masak aper utk laki aku....balik balik...sambal ikan (tapi mmg itu pon yg die suker) tak yah masak lain ikan sambal pon dah buka selera! Filla boleh tak? Satu copy saje....kalau tak nak letak muke laki ko pon tak per aku tak kisah! wakakakakak...pssst...lelama aku nengok cam citer Labu Labi plak...heheh....

yatie rahman said...

salam mama acih..
selama nie jd silent reader jer...suka bangat baca coretan awak..buat buat org gelak...ada potensi buat buku komik...n acih sgt comellz!

Kasih Aleeya said...

moon:mari marii..aku jual sepuluh hengget satu...huahhaha
butterfly:sup ekor best kan??wat yg masam2 tu pedas..dapnyer..tp beli jeklah kat kedai..heheh
iladecute:ila ni ngada..baru laki aku buat buku masak satu ko dah masuk fan club dier eh?
aryana:dap ker?mana tau?..hehe
mimie ishak:mimie ngadanyer ko..ko ler makhluk tuhan yg paling terror masak antara kwn2 tau..ngn natra lah..hahah.. x yah buku2 lagik dah.. aper ko buat sumer sedap!
yatie rahman:time acih.. salam jugak..saya mmg suker citer2..tp kadang suker diammmm jek..hahah..

Lenny said...

weih... buk pilla.. kalau ko buat copy tuk moon.. aku pon nak gakkkk..... wa tak kisah.... ko tak baik menghampakan harapan ibu ngandung tauuu...(best tak ayat ugutan aku? ahahhaha)

tapi best la.. takder la aku kering idea nak masak apa.. ada buku resipii.. best niiii

...$weE+ 666... said...

wahhhhhh gituuuuuu...
smenjak bila plak radie jadik chef???!!! terkezut aku, pengsan 666x pun blom tentu aku percaya... huhuhu... tp kalau cutting model jerk jadik front cover aku cayalah kot... aku pun biasa wat... muahahahahahhahaa...

dasat btol menu2 dlm buku nih ek... paling aku takleh tahan ayam goreng botox ker mender ntah... rupanyer ayam pun suntik botox kekdahnyer?!!! ahaksss!!!

suker arrr... kipidap yer chef radie! ya ak auwwww!!!~ *wink*