Monday, March 09, 2015

KEPALA TELENG NAIK MOTOR.

Seriously sejak Pak Radie tukar motor baru aku belum pernah naik lagi.. Dulu KTM jugak tapi dulu tu dia jenis tinggi kurus.. nama model aku tak tau yer... So dah tukar yang baru ni KTM dia rendah sikit tapi lagi besar sikit.. dah lama kot tukar yang baru.. Aku? bukan jenis excited yeh nak ala-ala minah rempit tekepit-kepit peluk orang depan hahahah... Haih tapi kalau tak peluk kene marah.. aku lagi suka naik motor pastu tangan letak kat paha sendiri.. dah macam jantan hahahahhaha... 

Tapi bila motor besar dia bawak laju.. gila tak peluk.. kang tau-tau aku dah terbang melayang tersangkut atas pokok (sila imagine kak pilla ni kurus kering boleh melayang ditiup angin) muahhaha nak jugak.

So ni cerita semalam kitorang ada urusan kat area Bukit Dukong? Jalan Cheras, Kajang.. Tak paham aku, dah Cheras, pastu Kajang pulak.. Pak Radie tau lah jalan tapi still dah dekat-dekat dia suruh aku on waze.. amboi sambil motor laju aku kat belakang kene tengok waze nie.. kemain genggam gila-gila phone.. Kalau terbang phone aku, sila ganti iphone 6.. citer banyak tak mau yer.

So lepas dah sampai tu macam biasa lah, bukak helmet terus rasa ada janggut geli-geli.. Tapi sekarang Kak Pilla dah makin hebat.. dah takde pon nak jerit-jerit suruh dia slow.. padahal dia bawak 130km/h kot... Tapi tak suka time dia selit-selit kiri kanan tu.. kalau straight ok lagi la.. tu pun aku kat belakang ni sibuk senget kepala ke kanan nak tengok cara dia bawak motor.. selamat ke tak.. so far ok terror la hahahah.. 

Pastu aku dok perati tangan dia kiri kanan.. kan pakai glove.. bodoh tak bodoh lah, aku dok pikir tangan mana pulas minyak ni???? selalu motor LC tu tangan kanan kan? ni aku tengok tangan kanan dia jari telunjuk ngan jari hantu kat brake, jari manis ngan kelingking kat handle.. pastu aku jeling tangan kiri.. Ok confirm tangan kiri lah pulas nie.. 

Dah balik aku tanya..

"Awak pulas tangan kanan ke kiri nak jalan?"

"Kanan la"

"Dah tu kanan tu kan tangan awak kat brake?"

"Jalan macam tu tangan kene kat brake la, apa-apa hal dah standby.. nak tunggu dah nak tesodok baru nak tekial-kial carik brake habis lah"

Pastu aku senyap.. tapi otak tengah fikir lagi.. tak puas hati.

"Dah tu camana nak pulas minyak kalau tangan kat brake?"

"Jari manis ngan kelingking kan ada"

"Boleh ke pulas dua jari je?????"

Pastu aku tengok Pak Radie dah blah malas nak layan lettew.. Eh nyampah sangat..  Korang tak tengok.. kalau korang bonceng belakang dan tengok pon korang akan pikir, tangan mana pulas, tangan mana brake.. 

Balik dari Bukit Dukong aku suh dia hantar kat area Equine tu nak gi facial.. Betahun-tahun kot tak buat facial.. Korang, facial kene buat ye at least sebulan sekali.. So masa facial tu siap ada urut bahu semua tu.. boleh tahan sakit hahaha.. well aku kan tak leh sakit-sakit ni dulu masa pantang pon rasa nak tendang je bila urut sakit sangat.. habis mak bidan urut 3 hari tu terus tadah tangan kesyukuran..

Dah settle facial balik umah.. petang tu dah start sakit tengkuk.. Pastu ngadu kat Pak Radie cakap kat dia tengkuk sakit tak leh pusing kepala.. dah macam robot nie.. mesti buat facial ni orang tu urut kuat sangat.. Pak Radie cakap "eh boleh ke sakit? saman la".. Eh eh dia ni over.. malam tu aku tido telangkup kepala senget sebelah je bantal rendah.. rasa nak meleleh ailio time tido.. dah macam baby tido tangkup tu.. pastu nak buat susu pon tak leh tunduk.. Eish ada yang gi klinik besok ni gi mintak MC.. tapi memang tak la.. pegi jugak kerja.. then bila fikir balik memang confirm sakit ni bukan sebab urut tu.. ni mesti sebab naik motor..

Korang tau tak helmet tu berat gilaaaaaa.. so bila bonceng kat belakang.. ko tak leh lah duduk tegak mengadap kepala orang depan yang bawak motor.. kang kejap-kejap terhantuk ngan helmet dia.. so aku memang sengetkan kepala ke kanan sebab nak tengok jalan.. pastu angin punya lah kuat.. so kita akan guna kepala untuk melawan angin.. sebab kalau tak lawan, mau kebelakang kepala..

So sekarang kita nak saman sapa ni?????



Love, 
Filla.

15 comments:

strawberi said...

mmgla..saya sesekali naik motor..pakai helmet berat..mmgla sakit tengkuk

Anonymous said...

Hahah! Saman pak radie handbag chanel sebijik.. Haha

Anonymous said...

OMG..you r hilarious. .suka giler baca your posting..ubat ngantuk yang paling mujarab..

aida aidanisme said...

kak pilla, sy kan klu asben bwk 130km/j saye tutup mata peluk kuat2 je xdan dah nak tgk mana2... eh skrg pun tgh sakit tengkuk, baru teringat baru lps tukar helmet jgk. berat jgk. eh eh.. nak saman la jugak! haha

nadiah hanum said...

Hahaha...rasa nak gelak guling2 baca entry ni...ehhh ni citer lawak ker tak eh? Apesal rasa cam kelakar sgt...hahaha

Anonymous said...

ala sis tak pernah dengaq ka YOKO-YOKO???sgt mujarab utk kepala teleng & multi tasking pun dia...kalau sapu kat ekzos moto pak radie berdesup 200km pun tak rasa tau ka??? cuba la try

Suriya Majid said...

rasa geli2 ada janggut..hahah memang kan kalau naik motor mesti rasa begitu

Lynd said...

Serius bila naik motor yang dibawa laju dalam kepala do pikir "Badan ku dilayang dengan kelajuan 120km/jam tanpa sebarang protection / halangan. Kalau ngan kete kita tahu yang kita berada "di dalam" kereta"
.
Pastu dah tak sanggup pikir dah.. Redha..

i'm lurveriella said...

Asalam kak pilla..

sy silent reader akk..hehe.. selalu baca blog akk n hari2 stalk ig..hihihih..kak pilla sakit tengkuk lagi ke ni? jom sy tolong dgn gunakan GEL AMANI.. akk penah dgr x? sy jual.. gel tu untuk sakit lutut dan sendi..sakit otot,sakit tulang ngn gout pn boleh..

kalau akk berminat nk tau, boleh email atau wasap sy terus.. 013-2584056

Nurul Syafiqa said...

hahahahaha lawak kak pilla..baca entry ni teringat diri sendiri sebab selalu sakit kepala bila pakai helmet berat

Medayang Ibrahim said...

kak..tgh mkn sambil bace dpn pc opis ni,tersedak2 sya....lawak la akk ni

Anonymous said...

Kak pilla suggest la tmpt mane yg best buat facial plsssss :)

eda said...

hahahhaha gelak hokeh baca !!! hahahaha

saman pak radie !! hoyeahhh

Anonymous said...

Kak pilla... tu baru naik naked bike 130km/j.. cer akk naik superbike 200km/j dlm keadaan akk menonggek.. kat mulut tu mmg berzikir Allahuakbar je la..terus ingat mati... huhuhu

Anonymous said...

Kak pilla... tu baru naik naked bike 130km/j.. cer akk naik superbike 200km/j dlm keadaan akk menonggek.. kat mulut tu mmg berzikir Allahuakbar je la..terus ingat mati... huhuhu