Friday, March 06, 2015

COMEL KE GIGI TARING?

Siapa kat sini memang ada gigi taring? Semua orang ada kan? Aku panggil ni gigi bertingkih.. maksudnya gigi taring tu dua lapis.. 

Kenapa tetiba cerita pasal gigi taring bertingkih ni? Sebab anak aku Kasih Aleeya ada gigi taring bertingkih!! Huwaaaaaa takut.. hahaha.. haritu dia mengadu..

"Mama, sakit lah gusi Kasih atas ni macam nak tumbuh gigi"

Aku tengok jugak.. tapi just bengkak sikit gigi tu tak keluar lagi..

Ni dua hari lepas dia tunjuk.. memang gigi ok! elok je betul-betul kat bahagian atas gigi taring sedia ada tu.. besar pulak tu!!! Oiii takutnya hahahahah.. Terus google, umur sesuai untuk pakai braces. Ntah apa-apa takde kene ngena kot..

Kalau nak remove gigi tu kene tunggu budak berapa tahun yek? sakit ke? sian kasihhhhh :(

Cantik?? Haritu masa kat Jepun, client aku Idham cakap, sekarang kat Jepun tengah trend gigi taring.. Aik? gigi taring pon ada trend??? Idham kata kat Jepun ni bagi diorang, perempuan yang ada gigi taring macam gambar kat atas ni, dianggap comel dan cantik.. 

Korang rasa??

ni??? Aku rasa before lagi elok? ko dah kenapa siap pi buat plak gigi jadi bertaring-taring macam tu.. 

Mungkin diorang rasa cute.. rasanya kalau gigi dia normal macam biasa pon cute jugak kan? Tapi kat Jepun tak heran, sebab diorang suka benda yang comel.. Idham kata orang Jepun jarang yang suka buat plastic surgery sangat macam orang Korea.. sebab Jepun percaya kepada kecantikan semula jadi.. Aku pun perasan perempuan Jepun suka makeup bagi nampak comel, bukan bagi nampak cantik.. diorang suka pakai fake eyelashes atau pakai mascara.. sebelum tu lentikkkk kan dulu bulu mata.. diorang takde nak pakai eyeshadow sangat.. pastu pipi pink, pakai lip gloss atau lipstick yang pink-pink je.. Terus nampak comel ;)


Huwaaa tak paham.. cuba korang baca petikan kat bawah ni:


Comel tetap nakal?????? Adoi, tak yah nak nakal sangat lah....

Siapa suka lelaki Jepun?? Sila consider untuk buat gigi taring hahaha.. Atau pun siapa memang ditakdirkan ada gigi taring, sila fikir 8 juta kali nak biarkan atau cabut je..

Aku ibu dalam dilema.. why ada taring Kasih?? Why??????? 

Gambar bawah pun taring jugak.







































































Jangan seram sangat boleh? Masuk dalam mimpi aku ko siap eh.



Love, 
Filla.

15 comments:

Anonymous said...

hai kak filla...

sy pemilik gigi taring.. & mmg x kan cabut.. kwn2 ckp, org yg ada gigi taring ni beruntung sbb gigi taring ni berfungsi mcm pemanis senyuman..hehehe.. sama seperti org yg ada lesung pipit.. i am prod..kikiki

Anonymous said...

Yang paling bawah ni comel :)

Anonymous said...

Saya dulu ada gigi taring macam tu, kiri and kanan..
then masa umur 20 tahun, baru buat braces. Doc tak cabut gigi tu, sbb sayang. gigi taring biasanya kuat, rugi kalau buang.
So doc akan buang gigi lain untuk bagi ada ruang kosong pada gusi. and besi braces tu nanti akan slowly tarik taring tu turun ke gusi sebaris dgn gigi yang lain.
and now gigi dan tersusun cantik :)
kalau kak filla memang ada plan nak buat braces utk kasih, boleh la start register untuk queue kat government clinic..murah sikit kalau dulu rm500 je, nak banding dengan swasta paling murah rm3,500..now maybe dah makin mahal.cuma government queue mungkin agak lama. tp kasih pun kecik lagi, bagi tumbuh semua gigi dulu pun takpa :) no rush..

syira yaya said...

Kite pun ada gigi taring jugak :)

Ayu azmir said...

ehehehe... mcam macam2kan

Anonymous said...

kak pilla, selalunya gigi taring belah atas akan tumbuh umur antara 11-13 tahun. gigi susu kalau lambat luruh pun boleh sebabkan susunan gigi kekal jadi tak rata in the future sbb xde space utk gigi kekal tu keluar. kalau gigi susu acih dh goyang tu dh boleh cabut la kut. hehe

Suraya said...

Sy dulu cabut gigi taking sbb dia tumbuh mcm berlari ke atas sket..jd x selesa.
Tp x igt ms tu darjah brp..

Tp org Jepun dr dulu mmg pesen gg diorg comel gitu cam ada taking sket kan..

N' sy adalah peminat Jdrama dr dulu..
Ala..Rugi lah dah cabut taring.. 😂

misz sheyla said...

dulu pun ade gigi taring..tapi sebab berlapis dengan gigi lagi satu doc cabut...sebab die kate nanti tak cntik bile dah besar..

Diana AR said...

Ank2 dara sy baru buat braces bulan 12 lepas umur 13 dan 14 tahun..doc mmg x cabut taring dia wpun gigi taring dok kt atas gusi. Doc cabut gigi yg belah blkg skit..bulan ketiga pkai braces gigi taring dah turun jd sebaris dgn gigi lain.

Anonymous said...

Pls jangan cabut gigi taring. Taring tu dah macam tarikan. Mungkin ia nampak pelik atau dalam erti lain cacat. Tp kecacatan kita adalah kelebihan kita yg membuatkan kita special dari org lain.

Anonymous said...

wah untungnya ada gigi taring . wa xde :( . in my opinion , org yg ada gigi taring ni mmg cantik :)

Anonymous said...

sy pun bergigi taring atas gusi kiri dn kanan, dulu x kisah sgt psl gigi nie, smpai la da masuk kolej tetibe rase cm x cantik la, pernh fikir nk buang tp kos die cm mhl la plak, da tue takut sakit..Sy pun mmg minat ngn industri hiburan jepun, smpai la berkenalan dgn sorg kwn jepun yg suke tgk sy sbb gigi n mrk kata wajah sy menyerupai sorg artis terkenal dr sna. x psl2 glemer hehe.. Sejak fenomena yaeba nie, terus terkubur hasrat sy nk betulkn gigi nie haha >_< now sy da x rase rendah diri. ;)

Nur Faezah said...

Saya pun Ade Gigi taring . kanan Dan kiri berlapis. Kalau senyum ke pipi dh mcm pontianak . hahaahah
Niat nk pakai braces pun ada. Tpi fikirkan balik cost mahal ... Sya pernah aply utk pakai braces under gov.. Dri form 2 but until now I didn't get any call from klinik gov tu.. Or maybe my list name have been blacklist kot. Sbb every 6 month I should have a check .. Tpi sbb busy Sekolah semua then, fikir dkt Sekolah mmg ade nurse dtg tu yg tk g knik tu dah. So, until now my age 19 tkde Surat or any call from klinik gov for my braces.. Kalu Ade byk duit buat kt swasta cpt Je . klu spe2 tahu Ade klinik swasta yg boleh buat braces yg murah sikit under 3k ke??? Let me know 😹

Anonymous said...

Sy pun ada gigi taring kat kiri dri dulu lagi smpai sekarang masih ada.. Sy pernah terfikir nak cabut tpi ckg sy dan kwn sy yg lain tak suruh sbb gigi tu istimewa sgt kat sy.. Dorg ckp gigi tu pemanis senyuman mcm org ada lesung pipit.. So batal la nak cabut..

Anonymous said...

taring saya dua pasang kt atas and bawah rs2 blhla berlakon movie twilight nt klu ada keluar lg kikiki...