Thursday, May 12, 2016

PASAR IKAN.

Nak borak makcik-makcik sikit harini..

Siapa pernah pergi pasar yang baru kat Putrajaya tu? Nama dia MyFarm kat Presint 7.. dekat-dekat dah dengan hospital, bomba semua tu.. Adalah kawan bagitau haritu kat sana macam best.. so semalam Kak Pilla pegi lah jenguk masa lunch time.. Banyak barang basah dah habis kat rumah.. Kalau harap muka aku nak bangun awal hari Ahad nak gi Pasar Borong tu sorry.. hahahahah

Aku suka pulak MyFarm tu sebab dia tak besar pun.. yang jual ikan/udang/sotong semua ada satu tempat.. pastu sebelah-sebelah jugaklah jual sayur semua.. pastu hujung sikit barang kering macam kentang, bawang, cili kering.. Kalau pegi Pasar P8 tu nyampah.. nak beli bawang, kentang semua tu kena panjat tangga kat tingkat atas.. Eh duduk bawah je tak leh? Harga kat Pasar P8 tu dah lah mencekik darah.. udang size besar sikit now dah RM34-RM35/kg kat sana.. Choiiii.. 

Kat pasar borong pulak aku suka sebab murah dan banyak pilihan ikan-ikan dia.. Bab ikan memang murah banyak lah.. Tapi udang dengan sotong aku tak suka kat pasar borong sebab dah lah tak leh pilih.. Haritu kena marah sebab amik bakul tu pilih udang.. "Miss tak leh pilih-pilih" dia tarik balik bakul dia.. Eh sentap ahkak.. manalah aku tau, kat Pasar P8 boleh je pilih? hahahah.. dah lah udang sendu and tak fresh.. poyo pulak.. sotong pon tak berapa fresh.. dan paling nyampah sebab pasar borong tu lantai dia becak.. Aku baru ingat nak beli boots pua chu kang tu tapi mengenangkan bukan aku rajin sangat pun nak pegi, tak yah nak poyo beli boots bagai.  Bukan lah nak poyo kang korang kutuk pulak "Eleh Kak Pilla tu poyo, gi pasar memang lah becak, becak sikit pun tak leh, gi supermarket jelah Kak, jangan poyo".  Amboi mengutuk je korang ni kan? Aku bukan apa.. nanti kita kan pakai seluar panjang pastu bila jalan kecepek-kecepek habis merecik kat kaki seluar tu.. pastu pakai selipar jepun.. habis becak kena kaki.. pastu angkut barang masuk kereta.. tetiba tapak kaki dengan selipar tu dah jadi melekit-lekit macam gam.. tengok kaki habis dah hitam-hitam.. euuuuwww.. lupa pulak bawak air nak basuh kaki sebelum drive.. hahahahahaha lantak lah dah ai memang cerewet nak buat camno?  Aku tengah kaji kenapa pasar borong kena becak? tak leh ke jadikan pasar tu jual ikan tapi lantai tu kering je macam pasar kat Thailand? Eh tetiba Thailand.

Ok berbalik kepada MyFarm tadi.. Meh Acik nak citer.. semalam beli ikan tenggiri setengah ekor (bahagian ekor) RM33/kg.. pastu tambah kepala tenggiri seketul suruh dia belah dua.. pastu amik ikan merah saiz sedang tu sekor.. amik udang size XL tu.. udang dia RM28/kg.. fresh pulak tu.. amik dah banyak suruh timbang dia cakap RM14 kak.. Oiiii banyak kot baru RM14?? Ok jap nak tambah lagi hahahahahahah.. Pastu amik sotong 4 ketul size besar dan fresh.. pastu amik lagi ikan kembung 6 ekor.. Total semua RM86 which aku rasa murah banyak kot??? yelah kalau kat Pasar P8 confirm dah RM110 macam tu kot.  Bagus Kak Pilla berbelanja dengan bijak.

Pastu tengok bahagian sayur pulak.. nampak pulak pucuk paku.. huwaaaa sedapnya!!! pastu tengok pucuk paku dia memang betul-betul pucuk.. haritu beli kat P8 tu bukan pucuk paku, bapak paku dia bagi.  sebab geram, so mari beli.  Oklah beli sayur tak banyak pun, carrot 2 batang, broccoli, bunga kubis, pucuk paku, terung 2, petola.. semua dalam RM14.  Haritu gi Pasar P8 beli sayur RM40 macam tu.. OMG gila ke apa sayur sampai RM40.. Sorry pasar P8 walaupun haku selalu kutuk ko mahal, tapi aku pegi jugak sebab dekat dengan sekolah anak hahahahahha.. 

Balik laju-laju masak.. Pastu ada kirim dengan Elly dia beli Acar Ikan Masin dia tanya nak beli sekali tak? Ok lah beli je walaupun seumur hidup tak pernah rasa.

Kalau orang tanya sedap ke tak, tak tau nak jawab.. Kalau korang suka makan acar buah then aku rasa memang bagi korang sedap.. dia ni still ada buah tapi ada potongan ikan masin dalam tu.. manis-manis pedas masin gitu.. Tapi sebab aku kalau gi rumah orang kawin pun biasanya tak amik acar buah sebab tak pandai sangat makan hahahaha.. tapi oklah rasa dia.. siapa nak cuba sila ke ig @dapoq_maklong

Eh semalam makan pucuk paku tu dalam pukul 7:30malam.. Pastu dalam pukul 10malam tu perut aku sakit gila.. Angin terus rasa bloated and keras.. urut tengkuk asyik sendawa kecik-kecik tu.. pastu ada satu masa tu macam cramp tak leh gerak.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pucuk paku tu dasyat ke angin dia? Mana aku tau, ingat pucuk ubi je teruk.. so sesiapa yang jenis badan banyak angin sila elakkan makan pucuk ubi walaupun sedapnya laaa pucuk paku huhuhu.. sebelum tidur sapu lotion mustajab xtrahot tu.. dan tidur lena sambil terkentut-kentuk.  hehehe

Ok habis cerita untuk hari ini.

Bye.



Love, 
Filla.

13 comments:

Raisah @ echah said...

pucuk paku memang berangin kak... orang tak tahan better jangan makan. kawan saya kalau makan tu, terus mcm sakit kepala segala badan sakit. masalahnya sedap.

Cik Puan Eka said...

Hehehe kan. Kalu pg pasar memang habisla becak kaki.

Kite pon angin kalu makan pucuk paku. Fuhhhh takmau makan da

Lynda Che Lah said...

Ok..
murahlah tu kak Pilla beli sayur ngan ikan.
Nak suruh suami pegi MyFarm..
sebab dia keje Putrajaya..
Pandailah nanti I WA gambar sayur suh dia amik..

mamabiey said...

Hehe pucuk ubi memang kengkadang berangin

Chekgu Azrine said...

Kakpilla ni lawak..
Tapi i pun xsuka kot g psr becak2...hehehe

cbonksu said...

agreee tersangat murah berbanding P8!

wieda ida said...

pilla ...wujudnya MyFarm ni atas usaha parlimen putrajaya..datuk sri adnan mansor...sbb nak banteras orang tengah...n sebab pasar tani harga melampau.....

Azura Aziz said...

mmg best pergi kat Myfarm tu. balik kerja pukul 6 singgah pun ikan fresh lagi..

bett said...

haah..aku pon da istiqamah pegi myfarm sana compare tu p8 yang mencekik darah tu..tapi kalo pegi lepas abis waktu keje...barang basah da banyak abis la pulokk...

Anonymous said...

kat pasar borong bangla/myanmar/indon meludah/kahak merata kat lantai. lepas ludah gesek2 dgn kasut ludah tu kasi hilang.selamba depan kita dia ludah.(nampak sendiri masa beli brg kat situ)

Papaglamz dotcom said...

Tak kisah la berangin ke tak.. I is sangat hantu sayur pucuk ubi...

New Entri PROMOSI HARGA RUNTUH SHAWL Exclusive by Papaglamz

ita citot said...

Kalau ada masa bebila pegi pasar kat bangi. Yg kat sebelah shell tu. Setiap sabtu. Situ harga pun ok. Ikan sayur sume fresh. Sayur 3 bekas rm5 segar segar dan banyak. Buah 20 biji rm10. Baru jugak tau so macam jakun sikit. huhu...

lyza safa said...

Sis filla... Nnti klo masak benda yg berangin try bubuh mcm lada hitam, halia utk lawan angin dlm sayur tu