Tuesday, July 29, 2008

Saya... saya...saya....

first time naik kapal terbang...
Disebabkan bapak saya ngn mak saya keje kat Sabah..maka saya pon lahirlah kat sana... so selalulah ulang alik KL-Sabah.. especially time raya... tak ingat plak biler...

first time melahirkan zuriat
30 September 2005... Melahirkan anak perempuan saya yang mok montel seberat 3.4kg.. di DEMC, Shah Alam... lahir secara normal.. tp sakit nak mati..hahahah (tu yg serik sket tu)..
first time pegi oversea
Sian saya.. rasanyer kalo Singapore tu kira temasuk ler dlm 'oversea' tu.. aku pegi time budak2 ngn family... pastu saya gi Bandung.. tu jerk kot? Sian saya..huwwaa...

first time dok jauh dari family
Saya form 1.. dok asrama kat Inanam Sabah... everyweek mak saya datang bawak makanan best2... pastu tiap kali mak saya dtg saya akan ngadu nasib sambil nangis2 sebab saya kene buli... CILAKAK tul budak2 yg buli saya tu.. dorang sepak baldi saya.. dorang nyanyi2 lagu IBU-EXIST tu... dorang tak bagi sumer org kwn ngn saya.. eiii..alangkah lembeknyer saya time tu?? rela dibuli..cuba skarang ni... mmg saya tembak jer saper brani buat saya...pastu sambung blajar kat UITM Shah Alam.. (jauh ker??) Ampang – Shah Alam.. heheheheh..

first time rasa diri gemuk
Dulu penah gak gemok sikit time stadi.. biler tgk perot tu mcm kek lapis.. terus kecut.. diet bagai... paling kronik masa lepas besalin arr.. fuhhh... dari 49kg.. sampai 75kg.. dah besalin.. stuck kat 60kg... GILO APO??? hahah.. pakai jeans lama muat sampai lutut jer..hahahahha... SAKIT JIWA..... Biler dah jadik mcm tu..maka saya pon berusaha keras utk kurus... usaha tangga kejayaan... hehehe

first time working
Lepas SPM kerja kat MIDF kat Ampang..ngn my schoolmate nama dia Syikin.. pastu cinta monyet.. yg si Syikin tu becinta gak.. last2 dia kawin ngn boipren dier tu.. saya? Heheh.. tu baru permulaan..byk lagi nak becinta pastu...hahaha
first time bercinta
Masa form 3.. Ya ampun gatal tu... baru form 3 dah becinta.. lama gak sampai abis SPM.. tp lepas tu aku dah meluat stok nak muntah..haha..aku kan allergy sket kalau lama2 sgt.. pastu becinta ni mmg ramai ler.. tak tebilang ler koleksi sumer negeri aku ada rasanyer..heheh.. tp yg frust giler tu sorang jer lah.. tp past is past.. Pak Radie is not my first love.. tp ktorang close as a gudfriend... sbb dia hard to get.. so aku suker ar.. biler dah dpt.. ok lah.. biasa jek..kuakakak... (hangin tak dgr statement mak nie?)..

first time merasakan diri cantik
Jawapan standard ialah.. masa kawin ler..hahaha.. yerlah mana ler penah kene make-up lagik kan..lain ler kalo model ker.. mmg kene touch-up jek 24jam...

first time tengok wayang
Masa kecik2.. rasanyer time tu baru darjah 2 kot... Tgk citer Ninja Turtle... hahah.. yg ada 4 ekor tu...comey nyerrrr....

first time masuk wad hospital
Alhamdulilah saya x penah masuk wad hospital kecuali masa besalin... hehe..saya allergy tul arr hospital2 ni.. takottt... tp masa darjah 1 dulu penah tecekik tulang ikan.. mak tolong jolok2 tekak ngn jari dia..sampai bedarah2 ler.. lepastu besoknyer terus kene asma.. langsung x leh benapas.. parents panik terus kejar gi hospital... sampai jer hospital terus ok plak..tp takot nak ckp kat mak.. so buat2 jerlah x leh napas.. terus kene tolak kat katil sepital kene pakai oksigen tu.. hahahah... Lakonan semata2... tp bertahun2 saya x mkn ikan lepas tu... kecuali ikan sardin..hahahah...

nama-nama timangan oleh orang yang tersayang
Family saya panggil saya Ayang.. bukan Sayang... tp Dayang... saya x suker.. sbb mcm Dayang Senandung jek.. so saya prefer dorang panggil saya Ayang jer.. heheheh.. geli ketiak saya dengooo... Family hubby panggil saya Filla... auww glams uuuuu... hahah... kengkawan pon panggil Filla.. but ada yg panggil Dilla... Fadilla... Laaa... (ikut suker ati dorang ler nak panggil aku aper).. tp seingat saya.... x penah ada boipren saya termasuk laki saya panggil saya Yang ker.. Darling ker... Baby ker.. (aku mcm x sesuai nak dipanggil gitu)..hahahahahha.. mcm kelakar jer utk saya.... Kasih panggil saya Mama.. Anak buah belah hubby panggil Mokcu... Radie panggil saya Ma... (tupon jarang.. aku jek salu panggil dier Pa)... Radie kalo nak borak dia ckp terus jerk.. x der panggil-panggilan nie.. MALU KER APER???? CEH!!!!

anda seorang yang...
saya seorang yang biasa2 jer.. tapi saya cepat bosan... saya tak suker masalah..kalo masalah tu datang.. selagi saya boleh buat bodoh.. saya akan buat bodoh... saya jenis x suker nak settlekan.. menciiii... saya x suker pressure.. dulu time exam paling saya tetekan.. hahah.. saya keras kepala.. saya leh jadi sgt baik...sgt lembut kalo org tu treat saya elok2.. tp kalo org sakitkan ati saya... mmg saya balas 10kali ganda arr kan... tak suker complicated kan benda yg simple2.. x suker nak pening2 pikir masalah itu ini... saya sgt simple x suker pikir2 (kadang org salu kecik ati ngn saya).. hahahah.. maap yer... saya suker masak.. saya manja.. saya x suker org tehegeh2 buat keje lembap..saya sgt rimas sbb saya jenis nak cepat jer..saya garang... saya suka pendam.. pastu meletop mcm org gila.. hahahha.. (pangai Kasih byk sama ngn saya.. sbb tu saya salu sakit jiwa)tp saya SAYANG sgt kat Acih..

insan teristimewa?
Sumer pon tau... Kasih Aleeya lah... walopon kami salu perang... sbb x der saper yg akan mengalah kan?.. tp dialah ratu saya.. tersangat2... dan org2 yg terapat dlm hidup saya... hubby, family,friends.

faveret food?
Saya ni seorang yg PEMAKAN.. or dlm erti kata lain.. suker/enjoy makan2.. saya sgt suker makan kuewteow/mihun... saya suker yg pedas2 jer.. PEDAS DAN PANAS.. dah bagi tu jer... konpem abis... heheheh..

faveret kaler?
Dah ada previous entry aritu..

faveret song?
Banyak..tp sumernyer lagu2 band Indon..Ungu, Nidji, Dewa, Gigi, SO7, Peterpan.. dan lain2... saya paling suker lagu2 Rossa.. saya suker lagu indon sbb liriknyer puitis.. x meleleh2 walopon jiwang..

sikap yang buat anda stress
dah ada gak dlm previous entry..

3 mender yg mesti ada dlm handbag
lipstick...compact powder... wallet..

kali terakhir anda menangis beria-ia?
X ingat plak!

*saya tag Ila, moon, mai, mai -mama nasya-, dan yg lain2 yg baca blog nie..

10 comments:

ila de cute said...

hahahah ko pernah kena buli ek??
lawak lawak...

wei ptg kang kalau aku malas wat kerja nanti aku wat tag ni ek...

Dayang? sesueiiii gitu nama tu dgn ko?? auwwwwwwww

...$weE+ 666... said...

ko nih filla, ko ckp owang lawak... ko tu lagik ler lawak. saper dia suwoh ko pakai saya saya nih??? mmg sgt skema okehhh... cam tak biasa arrr aku ko ckp saya saya nih... ahaks! cam sgt lah bersopan-santun nyer ko tuh? ko ni mmg pandai berlakon laaa... bkn stakat berlakon masa kat spital tu dpn parents ko, berlakon la watak cemana pun, aku rasa konpom ko tak rasa susah nak bawak watak tu kan... hahaha... ko ni dah silap profession la filla... ko patut kena keje jadik pelakon... muahahahahahahhaa...

aku mcm tak caya jer ko tak pernah gi oversea. slain dari bandung, ko pernah gi singapore jerk? syahdu btol aku baca... mmg sian! tapi jadik lah tu kan drp tak pernah langsung kuar dari mesia nih lagik ler sian... pastu part ko kena buli tu mmg mati idup balik aku tak caya... apa kes ko kena buli plak nih? bkn ko slalu buli owang ker? hehehe... owhhh pak radie tu play hard to get ke dulu? kalau aku, aku pun suker dowhhh... sbb sgt challenging. coz dia konpom tak layan poms lain kan, so kalau dia layan aku kira aku ni dasat arrr... hahahahahaha... skrg ko plak play hard to get dgn dia ke? *wink*

wehhh, ko ni kan mmg banyak sama dgn aku tau. aku pun pernah tercekik tulang dowhhh... kuakakakakaka... tanak citer arrr, malu! aku pun sowang yg PEMAKAN, meaning suker makan laaa... tapi kena beringat, if not, sendri mau ingat arrr... hahahaha...

aku akhiri dgn ucapan, tima kasih yer filla... ko wat gak tag aku akhirnyer. banyak kali dah aku tagged, ko wat dowhhh jer... yg ni ko wat, aku sukerrr... yayyy!!! :-D

okinokiyo said...

filla ni karangan skolah ke ko wat ni , sayer-sayer..

pastu statement paling ampeh ko ..."dah dapat radie..biasa jek " radie, belasah jek filla ni balik umah kang :D

Kasih Aleeya said...

ila:penah ok!mak dulu skema.. tu yg kene buli.. skarang try tgk!!!
sweet666:zz, aku bersyukur sgt dpt gak pi overseas..walopon dekat2 jer..haha.. x der rezki lagik nak g jauh2..kene hidup bejimat skang nie...hehe
okinokiyo:ampeh yer statement aku?..kauakkak.. radie tu blagak ngn aku lagik ampeh! hahaha...

ieza said...

Hi I'm Fiza from KK Sabah I've been ur silent reader for quite some time suka tgk anak kamu yg comel itu btw when reading dis post i think i know u kalau x slh orglah u skolah kat SMKA Inanam-1992 batch?U might not remember me but i guess i remember somenone by the name Fadilla in my class is it u?

Kasih Aleeya said...

ieza:OMG..we were in same class ker?? saper ek? yup i think fadilla yg u ckp tu is me.. my bestfriend masa tu Mariah.. ingat?

ieza said...

Ya I remember Mariah, i rasa i blh agak sape yg buli u tu, u dulu ddk dorm no.2 kan i ddk dorm no.1 (1992)i dulu geng ngan nana ibrahim ct nadiayemah n kak nooraidah whom we owez call as kak nor i ni low profile sket diorg panngil I fiza kat SEMAI siap ada yg ejek nama I Piza Hut lg jhtkan diorg espclly boys menci.. u sampai tingkatan brapa ek kat SEMAI? i smpai tingk.4separuh jln lps tu pindah skolah kat KL but now i'm back to KK

Kasih Aleeya said...

ieza:i ingat kak nor jer.. yg kembar ngn adik lelaki dier tuh.. sbb k.nor tu her mom ngn my mom satu office kat DBP sabah.. i sampai form 1 jek..form 2 sekolah kat ampang,kl.. hehe dorm 2 kan masuk seminggu awal.. ktorang penah pakai tekung.. buh bedak putih melepak kat muker pastu panjat gi tingkap bilik korang buat2 jadik hantu..kuakakakkakaka...

ieza said...

Oh u pun part of the team hantu 2 ye hehehe lawak je ingat masa dulu2wat a small world kalau x de post yg ini i x rasa i kenal u punyalah lama dok browse ur blog skrg baru perasan kita 1 skolah

Miss Moon said...

ooo nko tag aku laks ek ...

nko suka radie sebab mencabar nak dapat dia ek hahah nih dah dapat nko gomol la puas puas harg harg harg

ok la buk Pilla , Dilla , Filla aku wat nanti ek