Monday, July 21, 2008

Jom tengok rumah Acih..

Entry kali ni x der niat utk menunjuk2..(kot2 ada plak org bebulu)..auwww.. bukan barang mahal pon yg aku nak nunjuk2.. barang2 murah jer..sbb mak tak mampu nak beli yg mahal2 nie okey....
Satu sudut di rumah Acih... Yang paling aku suker di antara sudut2 lain yg ada di rumah tu..hahah.. kalo dari toilet yg jauh tu bukak pintu leh nampak direct all the pics.. Acih mesti ckp 'mama, mama... tgk tu gambar mama buat camni..'(then dia pon buat ler aksi kitorang ala2 tegezut tuh).. payung tu sekadar 'parking' kejap kat situ..sbb acih buat sepah..hahah... Pak Radie ler yang print and jadikkan frame kesemua gambar di atas..
ni gambar selingan pencuci mata..hehe..Asal acih muker sedih jek? sian dier.... auwwww..

Ini lampu meja makan favourite mak Acih... leh didapati di kedai cina kat area Ampang... haha..kedainyer sgtlah cokia sgt... tp harga sangat ler murah.. hahaha... ada kisah lampu nie... dulu masa nak pasang panggil le my friend's hubby tolong pasang.. tengah2 dia pasang.. 'prangggg'.. jatuh atas lantai.. bekecai2.. tp bukan salah dier.. mende dah nak jatuh kan.. so x perlah.. tp dalam ati aku bedoa sgt.. ada lah lagik stok kat kedai cina tu.. sbb masa beli arituh dia kata last stock.. biler pi balik kedai tu.. nasib ler ada..nak melompat aku.. tp yg display nyer lah..hahahah.. x kira lah kan..sbb aku nak gak!!..tulang ikan ni sangkut kat pintu nak ke kitchen.. nie Radie yg beli.. kat ner ah? alamak luper plak.. rasa2 kat flea market subang?.. if im not mistaken laa.. kunun2 nak menunjukkan jalan ke dapur.. malas ler nak gantung bawang ker.. buah ker.. gantung jek lah tulang ikan! auwwww...
ni gambo yg di snap thn 2005..heheh.. dah ada coffee table in between tu.. tp still really love these chairs.. walopon agak sakit jiwa biler tgk kaler kusyen dah x beseri kuningnyer tuh!! ni kat balcony umah sebenarnyer... kayu patsegi tu bli kat one shop kat Petaling Street.. suker sgt shop tu.. byk gak koleksi umah ktorang beli kat kedai tu..sbb kedai tu sgt reasonable price nyer... dan byk barang leh tgk2... silalahhh... (aku x der share ngn tokeh kedai yerr)ni balcony..kayu patsegi tu just buh double sided tape sajerr..then tampal jek kiri kanan balcony tu...kunun2 jer..hehehe.. yg gantung kaca kaler merah tu my SIL bagi bday present dulu.. ni plak sajer2 buh.. kat dinding nak ke dapur.. hehe..gambo pon dah lamer..time acih baby2 lagik.. aku paling suker frame merah tu..time tu jumpa kat kedai dlm GE Mall..aper tah nama kedai kat 1st floor tu.. pokok kat tepi tu..daun dia dah tinggal sikit jer..sian pokok tu.. tak kene matahari kot...
Ni lampu kat hall.. kami sgt bekenan kat lampu nie.. lampu ni pon beli kat kedai kat PS tu.. ada 2 bijik kat hall..tp satu kaler merah..satu kaler ijau..leh?..haha ni bkn pasal kunun2 nak kreatip..tp x der stok..hangkut jerklah sbb hati dah bekenan kan..hehehekayu berukir ni sebenarnya kayu panjang... beli kat kedai PS tu jugak.. tp sebab nak menjimatkan kos... dan nak jadik kreatip.. radie kerat ler kayu ni pendek sikit.. pastu gi kedai hardware beli ler kayu utk dijadikan frame.. sbb biler gi kedai frame..sumer x leh buat mcm apa yg dia nak..so buat ler sendiwi.. heheh.. pastu dia pacak screw supaya kayu tu leh dipusing2 ikut suker ati dier..setelah berpeluh2 dia nyiapkan kayu nie..siap ler jugak akhirnyer... dulu jek rajin..nyampah tau..skang dia dah malas dah..menciiiii...

22 comments:

-butterfly- said...

:: wahh!!
:: siyes syuke nengok blog entry akak yang ni..
:: :)
:: very nice & kreatif lor sis..
:: :)

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

Sue said...

suke sgtttt deco rumah ni. cantik. gmbr acih yg radie print tu print pakai kertas ape ek? sbb mcm tak buh dlm frame jek? i baru pdh, so plan nk deco dgn gambar2 damia tp tgh cr idea lagi. bagus ade entry ni.. hehe.. lagi 1, suke sgt kayu yg kat frame tu, mmg gud idea n kreatif!

Kasih Aleeya said...

butterfly:hehe..ma acih..
sue:tq, ketas ala2 kanvas tuh..mmg tak frame just wrap kat bingkai..tp kene guna printer ke plotter aper tah utk print..sbb beso..

azdra-azdra said...

weh aku pun kagum gak la..

mcm mana ko cakap? ala kanvas? mcm mana? citer kat aku..aku pun nak wat gaks.. sbb aku kan dlm proses beli umah nih..aku pun nak wat ala2 mcm tuh.. aku dah beli frame ikea, setahun yg lepas..adalah dlm 15 keping..hahahahha sbb ikea sale masa tuh...

weh nnt ko bg aku direction ke kedai tuh..aku pun suker benda kreatip2 nih..

p/s: aku gedik2 sorang laa..sbb kie kuar minum lepas tuh..ok tak aku ambil gambo diri sendiri?? hehehhehe aku nak panggei ko akak gaks la... hahahhahahahah

shafa said...

bestnyer blh decorate umah sendiri...
umah sewa skang nih malas nk decorate2...satgi ssh nk pindah2...
rumah satu!!!!!....siap...

siti fatimah said...

suka lahhh deco2 tue sgt kreatif... simple but nice :) and all the pictures so sweet je... i like hehehe...

JuSh said...

Filla,bestnya boleh decorate rumah cantik2.Camana ajar acih jangan pegang barang2 tu?Si dania tu...ikan dalam aquarium pun dia bagi makan nasi goreng.huhuhu.
Anyway,nice shots!

p/s:Share sikit nama kedai lampu kat Ampang tu boleh?

okinokiyo said...

filla lawanye rumah ko...tkar rumah nak x?aku kureng sket rumah aku ni..hahaha camne tu?eh radie pesal kreatif sgt?meh nak tak aku suh dia tukan2g kat umah aku?hahahaha

...$weE+ 666... said...

umah acih mmg lawa... suker gilos!~ aku stakat bleh telan air liur jer lah tgk ko & kengkawan lain hias umah bagai nak rak. sbbnyer aku takleh nak participate hias umah aku mengikut citarasa aku. sbb aku dok umah mak aku... ko pun tahu kan? aku takde kuasa mutlak utk dekorasi sepenuhnyer, kecuali bilik tido aku ler... huhuhu... ni yg aku menjelesss ni tau! tapi umah ko cantik, aku sukerrr... kreatip lah korang laki bini ni kan... ari tu masa kitorg dtg yg ko wat nasi ayam tu, pak radie baru jer print gambar kanvas tu kan... teruja giler aku nengok! caya tak pics fenriz ada lah beberapa keping jer aku print so far dari puluhan ribu kpg yg aku dok snap sokmo tu... huhuhu... nama jer babah fenriz keje printing... *pointless*

Kasih Aleeya said...

azdra2:ketas kanvas tu ler..kat opis laki aku dorang print drawing kijer.. kedai tu kat Petaling Street..ala2 traveler suker sbb unik2 dan murah.. nama dia aku tak pasan.. kedai2 cina shoplots tu...
shafa:x kira dok mane..kita hias jek..kang pindah kita hangkut jek buat hias lain plak..kekeke..
siti fatimah:tq..boley ler cuba2 jer..heheh
jush:hehe..gambo tu tinggi..acih x sampei.. tp so far bab conteng dinding acih x buat plak.. haha..ikan pon nak mkn nasi gak!*kedai apek tua kat shop lots taman muda..hahah tau??
okinokiyo:jom ar tukar..anggap jek gi becuti..ko tido uma aku..aku gi tido uma ko.. FOC laa..laki aku rajin tukang setaun sekali jek..(mcm ari raya lak)
sweet666: lek zz.. the time will come.. huhuhaa..masa tu baru ko rasa..bestnyer kalo mak aku ada..leh tolong masak..leh tlg kemas.. leh bla2.. umah sendiri.sumer u've to do in ur own.. ;).. tp bagus!! leh jadik rajin sket...

happy2gether said...

Filla, aku pon stok teruja tengok deco2 umah ko, sbb aku ni taste2 camtu lah...emm modern retro ke gitu?eheh aku belasah jek lah, tp dah sarat2 camni nak pindah umah baru pon aku tak larat, take some time lah aku nak deco umah cam tu...suker aku tgk gambo2 kasih yg radie buat tu...so very the unique and 'rare'.......i like....emmm filla bestkan dok umah sendiri, walopun umah aku nanti tu kecik tapi at least dah dpt dok umah sendiri...cpt2lah dpt kunci...dkt sikit aku nak pi sekolah..ehehe...miss u & acih so much...mmmuahhh!!!!

Azie N Arif said...

filla....rumah ko tu boleh jd showhouse lah...terutama bilik acih tu.....aku first time langkah kaki masuk rumah ko...aku dah terpukau mcm org perak ok....tak sangka minah dn jantan brutal (radie)kreatif tahap gaban...mak aku sampai ke hari ni dok asyik puji rumah ko jeee tau....kalau dtg umah aku kt ampang tu...mula lah membebel suruh belaja laa dgn ko mcm mane nk hias rumah...huhuhu.

ko ingat tak yg aku sembang dgn korang nk letak gambar family kt frame yg beli kt ikea tu....ko nk tau..frame tu dah jd pekasam....last2 aku chek balik cermin dh pecah....adoii!! sakit jiwaaa!!!

Azie N Arif said...

nk tambah sket lg....weh..aku nak ko jd adviser aku deco rumah aku...ok tak? aku cadang lepas kelas ari ahad ni...nak g nilai3...nak beli bunga....rumah aku mcm rumah jantan....satu bunga pun takde....itu pun dah kena tarik telinga dgn mak aku...hehehhe

Lenny said...

aku pon sangat suka ngan umah filla.. dedua laki bini creative... mmg cantik seme deco.. ala kisah filla.. mahal ke murah.. yg penting the outcome...wallah!! cuuunnnn!!!

Kasih Aleeya said...

happy2gether: mai, windu kat ko ngn syasya gak!..asik xder rezki jek nak jumpa.. aku doakan ko cpt2 dpt kunci so ko leh pindah.. ko pon aku tau suker cantik2 umah!! tp ko lebih kepada home sweet home..heheh.. x per janji umah selesa sdp mata mandang!!
azie: ko sanggup ker nak bayo gaji aku & radie? aku nak 4k jerr buat hall..ok tak?..hehe.. ala azie.. biasa2 jek.. bilik acih pon besepah dah! dia lah memunggah jek.. penat aku!!

Kasih Aleeya said...

lenny:yer..kita guna yg murah2 jek.. jgn membazir..minyk mahal okeh!!

nickila said...

kedai ps tuh nama die peter hoe ke?mm..cun ah print gamba acih tuh...cun sgt...nak print kat kedai biasa ke kedai camne ek filla?radie buat sendiri semua?cayalah lah..nice home!

Miss Moon said...

Pilla ,

aku memula masuk umah nko aku dah kagum gilorz. Cam masuk show house nko . Maklum la aku nih kan jakun ala kekampungan sket ....mmg aku suka rasa cam tak mo balik . Tapi sebab sopan aku tuh masih ada aku pun kontrol la diri aku kan . Kang tuan umah kata tak reti reti nak balik ke moon nih . Kaler dia aku suka ala moden kotemporari ..bak kata eric leong . PAk Radie n Buk pilla mmg pandai mendekorasi umah . Kenapa tetiba ngomong indon lak sih adeuiii...

gambo tew aku suka suka suka suka ....nko tahu aki segan nak mintak nko printkan sebab radie kata kertas tew dah tak der ...aku print atas A4 nko hahahhahahahha masuk dlm frame Ikea yg gabak ...ley la muat 4 keping A4 . PAk radie kalau udah ada ngomong sama ibu moon ya .

UMAH PILLA CANTIKKKKKKKKKKKK nko jgn masuk pertandingan umah paling hodoh yg deko bersama erik tau ...sebab awal awal lagi nko akan kena tendang

Sue said...

mana gmbr bilik acih?? share la sama.. nk wat bilik damia gak

Kasih Aleeya said...

nickila: rasanyer bukan peter hoe..aper tah nama dier..tp shop tepi2 sblm ke PS tu jer..
moon: kamu ini bikin gue malu..tulun arr..kalo time besepah!! korang tak tgk lagik..amik gambo mesti yg elok2 jer..eiiiii malu.. nanti aku ckp ko moon yer..
sue:kene korek balik gambo kat ner tah..nanti kalo ada filla masukkan yer..segan lak..kang org kata hover nak tunjuk2..padahal biasa jek..

siti zunairah said...

cantik ar gambar kasih yg pakai kertas canvas tu..tingin nak buat tuk neeya...kalu buat kat kedai mau rabak poket nak membayar harganyer tu...tapi kalu dah cantik mcm tu ..belasah jelah!!!

siti shaidatul said...

suke la tgk gambar aleeya kt dinding 2....nak tanya, buat kt mana?saya nk buat jugakla untuk anak2 saya...lagipun nk pindah rumah baru next year....boleh la plan deco ckt2.....mmg fantastic la rumah u. inform la kt kitorang ek