Tuesday, August 30, 2016

LOVE-HATE RELATIONSHIP DENGAN PASAR IKAN.

Semalam aku gi pasar.. dari sehari ke sehari rasa nak pergi pasar tapi hasrat terbantut sebab malas.. tapi mengenangkan esbok takde haiwan nak dimasak dah.. so kena jugak pegi.. Kali ni aku pegi lagi pasar yang aku dok gebang murah tu kat Putrajaya tu.. Presint 8 kalau terdesak baru pegi sebab mahal mencekik darah.

So kali ni perbelanjaan pasar beli ikan merah sekor (sekali masak) dapat harga RM20.. aku tak reti tu murah ke mahal? ok kot kan.. pastu tenggiri setengah ekor dapatlah 2 kali masak kot.. udang RM29 sekilo kira murah kan? kat area sekolah Kasih tu ada supermarket kecik ala shoplot nama BAZAAR orang putrajaya tau lah tu.. udang xxl tu RM39.99 sekilo.. dasyat sekarang ni harga semua mencanak naik.. dulu aku apa pun tak tau.. tapi dah tua, anak ramai, memang diri sendiri kene pegi pasar so aku tau lah sikit-sikit.. sambung balik, pastu beli udang dengan sotong tu.. tak tau berapa kg main ikut suka je amik.. then tambah kembung fresh gila keras-keras lagi badan dia.. amik 3 ekor (besar) pastu amik ikan sardin 6-7 ekor.. 

udang
sotong
ikan kembung
ikan sardin
ikan merah
ikan tenggiri

Kena RM98.. Ok kan?? Pastu suka beli sayur kat sana.. murah.. sorry pasar P8 ai asyik kutuk u je. sapa suruh mahal.  Ramai kengkawan aku bising kata Pasar P8 mahal.. sayur ko amik sikit-sikit je.. confirm berbelas ringgit.  Ni aku semalam beli
2 carrot
1 lemon
secekak serai
2 ikat sawi pendek
1 ikat bayam
bendi 7-8 biji
daun kesum seikat
kunyit hidup
cili padi segenggam
5 biji tomato
daun bawang + daun sup sikit

total dalam RM12-14 macam tu.. tak ingat.. Wow murah tu.. Lepas ni akan cuba istiqomah ke pasar hehehe

Ada yang tanya cemana masak sup ikan merah.. Actually lauk ni favourite Pak Long (abang aku) masa masak ni teringat kat dia..

Kak Pilla buat senang je.. Just guna sup ikan bunjut ni je ;)

Bawang merah blend (2 sudu)
bawang putih blend (1 sudu kecil)
kalau ada lada hitam boleh tumbuk sikit.. kalau takde pon takpe
sedikit halia hiris
Carrot

Dah itu je hehehe.. panaskan minyak sikit tumis je segala bawang, halia semua tu campakkan apa yang ada dalam packet sup ikan tu.. sampai dah naik bau baru masuk air dan carrot.. pastu leh masuk ikan.. perasakan dengan garam.. kalau suka pedas boleh hentak cili padi sikit.. tapi Kak Pilla tak leh lah sebab budak-budak nak makan.. last tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng.. makan dengan nasi panas.. leh lawankan dengan tempoyak calit ke, sambal belacan ke, sambal hitam raub ke..

Eish bejejeh ailio pepagi ni citer masak memasak.




Love, 
Filla.

10 comments:

f.i.e.z.a said...

kak pilla, ye ke mahal kak tapi kita suka pasar P8. haaaha sbb udang dia cantek2 plus kalau pegi P9 tu kadang ikan dah abis. kadang org ramai sgt pun ye.
maybe kita tak perasan mahal sbb salu beli utk mkn 2 org je. kalau mkn satu family terasa jugak mahal kot hihi

Carl Dani said...

kira murahlah tu sis beli barang basah dengan harga mcm tu....semua sekarang ni mahal, sayur pun mahal. Ada peniaga yang suka hati je naikkan harga, so kena hati-hati didalam membeli. Biasanya akan pergi beli barang di beberapa tempat lepas tu comparekan harga, bila dah tahu kedai mana jual murah bila nak beli barang terus gi kedai tu.

Anonymous said...

kat mana yg murah tu filla??? kongsi sket.. nak ubah angin plak. slalu pi p8 beli main2 pun dah rm50 habis..

syalinda johari said...

pasar P8 tu mmg reganya mencekik leherrr...sedapnya lahai tgk sup ikan merah tuuu

Anonymous said...

skrg lauk msk pon mhl gile,
sy beli sepotong asam pds ikan merah $20
bukn bsr mne pon,ikan selalu org potong 4-5 cmtu kn,amik isi tu sepotong je
belum amik.kepala or ekor
nanges nk mkn sdap2

Azura Aziz said...

haah kak pila, kat pasar p8 yu mahal giler. dah lama xpergi. kat hero pun harga ok dan ikan sayur fresh. kak pila try la ;)

Shuriana Khamisan said...

setakat ni paling murah kat pasaraya hiro presint 3. nak banyak pilihan pergi MyFarm presint 7. Big Bazaar p8 tu seriously mahal. nak beli pampers budak ok la kot...

cbonksu said...

setujuuu, myfarm murah sgt berbanding P8.. kat P8 seronok2 ambik sayur RM50, ko mampuuu? Beli lauk ayam goreng dua ketul je kena RM10 kt P9! mahal giler Putrajaya ni, ingat semua dok sini JUSA kot!

goblogbyfarah said...

Selalu nampak u kat bazaar presint 8 tu hehe

Juls Julie80 said...

Putrajaya semua JUSA2 duduk..tu yg mahal..hahaha..mmg jrg pergi presint 8 tu... mahal gilerr babassssssssss