Friday, August 12, 2016

GAYA SHAWL DARI JAN - AUG 2016

Teringat masa memula aku pakai tudung.. 1st day naik kerja lepas cuti bersalin Aleesya.  Maksudnya Aleesya umur 3 bulan.. Berdebar-debar masa tu sebab aku TAK RETI langsung ya.. Masa belum bertudung dulu pun aku tak pernah duduk-duduk depan cermin pastu nak gaya-gayakan tudung.. Bukan sebab dalam jiwa tu takde hati nak pakai tudung.. Tapi sebab aku memang bukan jenis suka berangan nak posing-posing depan cermin.. Aku tak suka.. Aku tak suka fitting-fitting baju pusing-pusing depan cermin kat rumah.. No itu bukan aku.. Nak try-try makeup gaya ni gaya tu.. pastu lap.. Eh malas lah.. So aku rasa sebab tu aku tak de pun nak try apa-apa style dulu bagi mahir baru nak pakai tudung..

Aku ingat lagi masa aku nak pakai tudung dulu, aku takde tudung nak pakai.. So sad.  Aku call kawan aku Moon minta tolong dia belikan shawl dekat Street Mall Cyberjaya tu.. kat sana banyak jual plain chiffon shawl.. murah.. pastu Moon datang rumah nak pass kan shawl.. Aku mintak tolong Moon ajar apa nak buat.. Aku tak reti hahahaha.. Sedih bila ingat balik, sedih juga sebab lambatnya baru aku nak start bertudung.. Moon kata "takpe Pilla, ko pakai caner-caner pun ok.. jangan malu".. Yelah aku segan jugak hehe.. 

So dengan nekadnya hari pertama aku naik kerja masa cuti bersalin tu aku gi kerja.. Ramailah ala-ala tak kenal "waaah dah pakai tudung ke.. tahniah" Eh? tahniah apa pulak.. ko ingat ko menang bertanding ke apa.. Malu aku jalan rasa nak tunduk je.. Dengan tudung ala-ala China Guangzhou pon ada hahahaha.. melepek.. pastu tetiba anak rambut semua keluar berebut-rebut say hello to the world pon ada hahahahah.. 

Sebab aku ni kadang jenis nak cepat dan blur ke apa tak tau lah.. Selalu perasan Peej lah.. Dia cakap kenapa tudung Pilla ni atas tu macam terbalik ke belakang.. dia ingat Fashion baru kot.. Lek je aku bayar kat cashier kedai mamak tu.. rupanya angin tiup yang ala-ala hijabista konon nak loose2 kat depan tu.. kene tiup angin pun aku tak perasan.. rupanya yang tinggal anak tudung je dengan shawl half dah kebelakang..wow so nice Pilla.. Thanks Peej tak bagitau and anggap aku fahionista. *iconmatakeatas*

Bab jalan terpelecok selalu pun aku.. Peej dengan Elly geleng kepala je.. "Why Pilla why???" tu je ayat diorang.. Elly tak suka cakap banyak.. dia ala-ala sengih sikit sambil geleng kepala.. amboi eksyen.. tumbuk kang.  sebab selalu kalau aku terpelecok aku mesti terus tangkap lengan dia, sambil cakap "Elllllyyyyyyyyy"..  hahahha cover malu.  Semua dah biasa dengan kelamkabut Pilla hahahah.. Kalau jalan dengan diorang mesti diorang kalau nampak ada tembok skit ke bumper sikit ke terus tengok muka aku.. tu tembok tu.. Eh macam bawak adik kecik jalan-jalan hahaha.. 

Well aku selalu je tertengok kat fb and youtube shawl tutorial bagai.. tapi aku tengok macam senang.. pastu lupa.. pastu tak kuasa nak carik.. sebab aku selesa pakai kemas.. Bak kata Peej "Ko memang suka pakai shawl tu kemas kan?" hahah bila Peej cakap camtu baru aku perasan memang aku suka pakai kemas.. Aku macam rimas kalau ada yang mengerbang-gerbang hahahaha... ke takut shawl ditiup angin lalu yang tinggal hanya serkup kepala?  Pilla oh Pilla.

Pastu aku godek gambar-gambar dari January till August 2016 and tepek sini.. Jom tengok pesyen tudung Kak Pilla yang agak bosan dan takde style mengerbang-ngerbang hahahah.. 



JANUARY


FEBRUARY



MARCH


APRIL



MAY




JUNE



JULY


AUGUST


Ok gambar last dah pakai spek.. Muka dah macam guru besar hahahahahaha.. Tapi sama je kan gaya tudung Kak Pilla?

Kagum ahkak tengok you alls kemain lagi bergaya.. sambil jalan ditiup angin pun shawl tetap steady.. Kalau Kak Pilla mesti mengerikan hahahaha..

Happy Friday and be Positive :)




Love, 
Filla.

11 comments:

Roziah Muhammad Nor said...

ok je tu nampak macam dah expert pakai shawl. hihihi

haslina rusli said...

jgn r risau kak. klu mak2 umor 30an memamng camtu. sy tgk yg rajin tudung kepok2 tu yg 20an n yg single lagi. yg xde suami yg kena tgu lama utk die buat tudung berkepok tu =P

Miss Moon said...

pilla

eh nko nyer style pakai shawl lagi elok hokey ...nko pandai buat macam macam n semua sesuai ngan bentuk muka nko ...

tang anak rambut tu takley nak wat apa la sebab tu trademark nko...aku rasa nko kena bleach anak rambut tu sapu cream jolen hahahhah

Anonymous said...

kita sama kakkkk. kadang tu teringin nk pakai tudung ala2 retis tp sebab pergi kerja naik motor, kang habis ditiup angin dah tak rupa orang pulak. hahaha. pakai shawl kemas macam nie lg senang dan selamat ;)

Shuriana Khamisan said...

eh.. sama pun tetap lawa la kak. :)

Irfa said...

Cntik je aku tgk dr mula smpi skrg

Xuriana said...

lawa jelah Pilla. Aku masa mula2 dulu lagi hooror. Skrg pun masih horror haha.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ialah.. teringat dulu mula2 pakai tudung setengah jam ngadap cermin.. eh.. tapi lawo jer pakai tudung kemas cam tu Pilla.. yg last tu jangan ya.. mcm makcik2 tak cantik

mama jariss said...

tergelak sampai terkeluar air mata, baca part yg peej cakap tudung kak filla stail hijabista tu

Jan@Afzan said...

hahaha...kak pilla ni lagi bergaya hijabista daripada saya tau...dahlah cantik, comel, pandai masak, suka terpelocok, yakin itu penting...hehe..

saya tetap bertudung bawal sehingga hari ni, kak pilla oiiii...amende bergaya nye...hahahaha.

sebab bila pakai shawl, saya rasa sgt tak masuk dengan muka saya.. dan pakai shawl akan buat saya tak confident..kejap2 nak tgk..kejap2 nak tarik..kejap2 tgk cermin..

sudahlah, pakai bawal je kak...

Anonymous said...

Dari dulu suka tgk filla pki shawl. Cantik. Saya ni dah try pakai shawl tapi tak expert. Pki tudung ala fareeda lagi senang.. sarung je.. kdg2 teringin nak pki shawl. Tapi selalu perasan muka bulat dan tembam.. huhu