Monday, June 13, 2016

Buka Puasa Day 5,6 and 7 (Resepi Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah) yang simple ;)

Hari Jumaat hari tu excited nak masak ayam panggang.. Terbayang budak-budak ni mesti suka kot? Ke haku yang suka hahahha.. Ramai suka makan ayam panggang kan? Bila post kat ig and fb ramai nak mintak resepi.. tapi dah banyak kali share kat blog hehehe.. Nanti ahkak bagi link ok?

Menu Ayam Panggang ni senang gila kot.. Dan korang akan nampak seperti pro padahal biasa je pun hehehehe

Gulp hahaha.. Kak Pilla suka letak sayur banyak-banyak macam tu.. kentang, carrot, broccoli semua tu rebus dulu.. bila dah empuk baru campak dalam tray ayam ni.. masa tu agak-agak ayam dah nak siap masak dah.. takdelah lunyai sayur semua tu.. pastu amik sudu siram-siramkan sikit kuah tu kat sayur bagi dia sebati.. button mushroom tak yah celur.. humbankan je dalam tray ;)

Yang buat kuah dia sedap sebab butter tu cair bersama bahan marinate tu.. sesuai untuk kanak-kanak sebab tak pedas langsung.. Siapa nak resepi boleh click ni ---> Ayam Panggang Fillanie 

Kat resepi tu Kak Pilla tulis panggang 25-30 minit.. It depends ye.. kalau ayam sekor tu lagi lama takut dalam tak masak pulak.. korang agak-agak jelah time jangan rentung sudah hehehe.. 

Hari Sabtu pulak berbuka kat rumah.. Memula ingat pegi Shah Alam sabtu, tapi tak jadi semua suruh datang Ahad.. So Kak Pilla pon terus berangan nak buat Nasi Tomato pulak.  Ni first time buat, alhamdulilah menjadi hehehe.. Paling tak tahan semua orang tambah 2x, Aleesya tambah 3x.. Kemain kembang kempis hidung mama ;)

Puding Roti tu dihasilkan oleh Pak Radie dan anak-anak perempuan dia.. Sehari sebelum tu asyik whatsapp Kak Pilla dia cakap nak buat Puding Roti hahah.. Buatlahhhh tak marah pun.. Kemain lah excitednya gi Jusco cari barang nak buat puding roti je pownnnn hahhaha.. 

Kak Pilla kelentang kelentung masak nasi tomato and ayam masak merah, diorang ala-ala bermesyuarat buat puding roti.. Aleesya kenit tu potong roti asyik ngap masuk mulut.. Sentap je yang lain puasa hehehehe.. 

From A-Z semua thekasihs yang buat.. Pak Radie bagi instruction je tengok youtube.. aku tengok kejap-kejap pause pastu repeat hahahaha.. Tapi thumbs up sebab sedap ;)

Meh Kak Pilla share cara Kak Pilla buat nasi tomato yang simple.

Nasi Tomato.
4 pot beras basmathi
2 sudu minyak sapi
2 biji bawang putih (hiris)
5 biji bawang merah / setengah biji bawang besar (hiris)
1 inci halia (hiris)
1 biji tomato (potong dadu)
3 biji bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 2 bunga lawang, 1 kayu manis.
1/2 tin kecil tomato puree
1/2 tin susu cair
3 helai daun pandan diikat
sedikit garam

Basuh dan rendam beras 20 minit sebelum memasak... panaskan rice cooker, masukkan minyak sapi dan panaskan.. pastu tumis bawang, halia, bunga cengkih, pelaga, lawang dan kayu manis.  Bila dah betul-betul layu, masukkan tomato dadu dan puree.. kacau rata, masukkan sedikit garam.. Kemudian masukkan beras kacau rata dan tuang susu cair.  kemudian tambah air dan daun pandan.. masak nasi seperti biasa.

Goreng ayam lembut-lembut jangan garing.

Ayam Masak Merah.
1 batang serai
1/2 inci halia ditumbuk
3 sudu besar bawang merah
1 sudu bawang putih 
3 senduk cili kering blend
1/2 bawang besar dihiris kasar
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
1/2 tin kecil tomato puree (lebih buat nasi tomato)
sedikit garam dan gula

Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih, halia dan serai.. Kak Pilla memang guna bawang dah siap blend sebab tu sukatan pakai sudu hehehe.. masukkan cili blend.  kacau hingga cili masak betul.. masukkan cili sos dan tomato sos.. tomato puree.. kemudian masukkan air sendikit, masuk garam dan sedikit gula.. Masukkan ayam.. gaul rata hingga betul-betul masak.  Last sekali masukkan bawang kacau rata dan tutup api.. Siap untuk dihidang.

Jelatah / Acar Timun
hiris lobak merah, bawang besar, cili besar, timun.. masukkan 2 sudu gula, sedikit garam.. sedikit cuka.. kalau gantikan cuka dengan lemon pun sedap ;)


Ada macam-macam version tapi Kak Pilla buat ikut tekak dan kesukaan sendiri.. So itulah cara Kak Pilla masak nasi tomato.

Semalam gi berbuka rumah Mertua.. Sampai je sana ada Mak je.. Tengok mak dah siap rebus daging.. "Mak nak masak apa daging ni?"  "Mak ingat nak buat kurma".. 

"Alaaaaaaaaaaa mak buat kari lah mak.. sedap, nanti kalau ada lebih buat sahur cicah roti.. perghhh"

Terus mak mertua terpaksa tukar menu hahahahahahha.. pastu mak goreng sayur bayam, buat sambal sardin.. Petang aku, Pak Radie dengan budak-budak gi Restoran Hartini (kawan sekolah Pak Radie) tokeh besar Seksyen 10 Shah Alam mana ada orang tak tau restoran tu hehehehe.. tengok nasi kerabu telan ailio.. lauk mak oiiii macam-macam.. nasib aku dok jauh.. kalau dekat memang kerja aku menapau je kot tak masak hahaha.. Siapa orang pantai timur memang suka restoran ni sebab kuih muih semua selera pantai timur.. Kak Pilla tak pandai sangat makan kuih-kuih ni.. bubur pon ada 10 jenis kalau tak silap.. pitammm.. bubur pisang, ubi, keladi, jangung, kacang.. semua ada.. 

Dengan mama yati dan anak-anak buah.. Kalau balik sana dah rasa lain sebab anak-anak buah dah besar, dua orang dah masuk college.. dah anak dara sangat dah.. 

So itu je cerita Kak Pilla.. Nanti sambung lagi ok? Tengah pikir nak masak apa untuk berbuka harini..


Love,
Filla.

8 comments:

shahidah said...

kak filla..tomato puree tin kecik tu..yg plg kecik ke apa..sbb kat pasaraya saya pnah jumpa 3 saiz..plg kecik mcm saiz tin tuna (tp lg kecik)..akak bgtau berapa ml kat tin tomato puree tu yea..tq kakak

adda syuhada said...

wahh boleh try nanti ni ..tq kak

Filla said...

shahidah: amik size paling kecik tu.. kalau takde pon takpe sebenarnya.. boleh guna buah tomato tu potong dadu je..

Proudmom said...

ohsem ah! =)

Proudmom said...

ohsemmmm!!!

shahidah said...

yeayyy..tq kak filla

Mamak Celup Tepung said...

Hai Kak Pilla!

Hahaha Restoran Hartini tu kerabu pucuk kaduk dia terpaling sedap dalam dunia omg dah kecurrrrrr bila teringat.

Azura Aziz said...

yesss, arini nk masak nasik tomato resepi kak pila ;)