Thursday, June 09, 2016

AVILLION PD.

Baru teringat ada entry gi PD tak buat lagi hahahaha.. Kalau dulu kemain lagi.. balik cuti terus resize gambar and buat entry.. Sekarang gi jalan pun nak snap gambar punya pemalas.. rasa nak menikmati cuti tu betul-betul baringggg je tak yah semua nak snap hahahaha..

Hati-hati sebab entry ni panjang berjela :)

Kali ni gi Avillion PD je selagi tak pegi aku tak sedap hati sebab tahun ni memang langsung tak bawak anak gi bercuti.. Sampai hujung tahun ni aku ada banyak lagi agenda memang pitam kalau tak bawak budak-budak ni bercuti.. Bila pergi dekat-dekat ni bawak sekali Atok dengan Wan.. Kebetulan aku google Avillion nye website ada package for kids.  Satu bilik tu untuk 2 adults and 2 kids.  Memang ngam-ngam cun lah tu.. Kasih gi tido dengan Wan.  Aleesya dengan Amaani dengan mama papa.  Eh family dah besar tak leh muat dah amik 1 room.

Pagi tu slow-slow je gi breakfast dulu kat mamak.. then balik rumah bersiap baru keluar balik gi umah Atok and Wan kat Enstek. Tengahari terus gerak ke PD aku beria-ia ajak diorang makan cendol and rojak dulu.. Kang kalau dah check in jangan harap dapat keluar makan-makan bawak pokok.. Budak-budak ni dah nampak swimming pool ko ingat boleh nak keluar lagi??

Pak Radie tanya, cendol mana? "Alaaaaa yang ma gi dengan Peej ngan Elly tu lah, dia macam ada banyak shop lot lepas tu tak nampak dari tepi jalan.. kena masuk dalam-dalam sikit.. belah kiri.. Tu je penjelasan yang aku mampu bagi hahahahaha.. Memang sentap semua dalam kereta.. Terus ai call my Oling Peej.. Peej cakap dengan Radie so Pak Radie paham.. Peej share location sebab dulu dia pernah up kat ig.. baru nak bukak location Pak Radie sound "Ni ke?" Ehhhhhhhhhhhhhhhh?? dah sampai muahahha sikit tak guna ini olang. hahah

Dah jom turun makan dulu..  Ko tengok lah Pilla dah tecekik dengan tudung tu hahaha.. Aku ni kadang pakai tudung macam pelik-pelik je hahahah.. Selalu sangat kalau kat Opis Ellfie nanti Peej tanya, tudung ko memang macam tu ke? Pastu aku tengok cermin omg, yang belah atas dah tekelepet kene tiup angin ke apa.. ntah macam-macam lah diorang je tau masalah aku kalau pakai tudung.. why la? Senget benget tu memang aku la ahahahah.. anak rambut tekeluar jangan cakap lah. sebab baby hair aku banyak gila sampai aku cukur lah sebab sakit hati sangat.. pakai tudung tetiba sejemput je anak-anak rambut bergembira kat atas dahi.. Acanerrr la kau ni pilla... 

Tak sabar nak gi cuti sebab dapat ajak mama dengan ayah sekali.. Atok happy ;)

Apalah makna bercuti tanpa lauk pauk Wan ni hahaha.. Ayam berlado tu ohemgeeeeee... Wan siap letak dalam bekas nasi yang tahan panas tu.. so nasi tu panas-panas.. sayur banyak gila.. Percaya atau tak.. ni lah kitorang hentam makan sampai malam... Dinner pon tak keluar hahahahaha.. ingat nak dinner kat hotel.. tapi semua sepakat jangan membazir, ayam belada mama banyak lagi sapa nak makan tu? Yelahhh yelaaahh..

Aku rasa Avillion ni sesuai dengan jiwa, tapi nak water chalet hahaha.. malam and pagi rasa tenang duduk kat luar dengar bunyi air pasang.. memalam kitorang lepak ramai-ramai kat balcony kira berapa banyak kapal terbang lalu.. 

Perut dah kenyang lepak jap.. pastu aku jalan slow-slow ke swimming pool.. Baring je tak kuasa nak berenang.. 

Pastu paksa Wan try Fame Matte Lip Cream warna Violet.. Sesuai je untuk Wan sebab Violet ni dia takdelah sebatu jauh dah nampak.. warna ni lebih lembut dan tak over ;)


Aku ni kalau dapat tengok anak-anak happy je terus rasa dada tu lain macam.. Nasib Pak Radie tu rajin gila layan diorang ni.. Mak aku cakap kalau harap aku memang hancus hahahaha.. Papa siap bawak gi beach lepak sana, pastu balik sambung sini pulak.. balik kejap rehat solat apa semua diorang keluar balik.. pitam ok.

Ok malam tu lepas makan kitorang gi Karaoke pulak hehehehe.. Wan cakap hishhh korang ni apa mende nak karaoke-karoake pulak.. Takpe Wan ngantok tido je dalam tu ok?

Murah gak kat sini.. one room RM50.. muat lah kitorang semua dalam tu.. Kalau nak besar lagi RM70 tapi dah full pulak.. 

Aku kalau pegi karaoke memang tak pernah nyanyi.. Kalau nyanyi pun sambung-sambung lah sapa-sapa punya lagu or nyanyi sama-sama ai ok.. Memang seketurunan tak boleh menyanyi hahaha.. takde bakat langsung.. Atok lagi lahhhh menyanyi ke bercakap tokkkkk... amboi kutuk apak sendiri ni.. hehehe

Wan memang kemain sedap tido tebaring dalam tu.. dah macam kat rumah hahahah.. Tinggal aku, Pak Radie, Atok dengan Kasih je.. lain semua tido heehhe.. Eleh time ni takde hal lah.. selamba je Kak Pilla nyanyi.. nampak macam laki bagu support.. takde pulak dia gelak tengok Kak Pilla nyanyi.. rupanya dah sampai rumah dia play balik video aku nyanyi lagu sudirman.. kong jaqqqq tul.. aku pon konpius ni membaca ke menyanyi? 

Oh package tu include daily breakfast for all jugak.. Huish lega.. padahal kat booking.com and agoda semua tu takde.. mahal plak tu.. rezeki Kak Pilla kot nak bawak Wan, Atok dan anak-anak gi cuti.. Pagi yang pertama tu kat cafe bawah full so kena breakfast kat atas.. tapi ok je makanan semua sama dengan yang cafe bawah tu.. 

Ini je Kak Pilla makan? Huahahahaha memang taklah.. tapi penat nak snap gamba ;)

Si hantu pisang ;)

Tiap-tiap hari kat sini ada feeding session untuk rabbit, ayam, burung.. Rasanya setiap pukul 10 pagi kot.. 

Dalam ramai-ramai anak, Ncha ni je paling berani dengan apa-apa binatang.. Haritu Pak Radie bawak gi downtown.. dia pegang ular.. Binatang pun takut dengan dia aku rasa hahahaha.. Tengok jelingan dia je dah seram.  Dia bagi makan kubis tu halus je dia pegang sekali rabbit ngap jari tu baru tau.. hehehee

Kasih penakut sikit.. Dia penggeli benda-benda berbulu ni.. Ingat lagi gi rumah Peej dulu.. Penakut gila kot kucing rumah Peej banyak hehehe

Ani ngan papa.. Ni pon lain sikit..Suka marah, tapi kejap je dia akan ok.. Tapi suka nau cakap "Mama tak sayang Amaani kan? Apa Amaani buat semua salah"  Hmmmmm aku rasa dulu aku remaja suka cakap kat Wan camtu.. ye ke Wan???? Hahahahahahah.. Tapi Wan garang.. berani kau jawab macam tu.. duduklah 1 jam Wan tak puas hati kenapa kau berani cakap aku membahagi-bahagi kasih sayang dengan anak-anak? Hahahahahha kenangan sangat waktu remaja dulu.. aku memang terror bergaduh je keje dengan Wan sebab aku je anak pompuan kot.. seronoklah bertekak.. tapi tengok sekarang.. mana ada bertekak lagi.. Rasa sayang sebab baru kita rasa susahnya nak membesarkan anak-anak...  Baru tau apa perasaan bila anak menjawab.. Memang aku piat je mulut, berani jawabla.

Buah hati mama.. Semoga membesar dengan elok.. Sayang mama dengan papa sampai bila-bila.. 

Esok pagi berangan nak gi swimming kat adult swimming pool ni.. Huh malas jugak.. Apalah nak jadi dengan mak kau ni.. hahahha

Kids Package yang aku amik tu ada dapat free 6 cup cakes per room.. 

Dan aku suka Avillion sebab bilik air dia.. dah lah luas gila.. kuat gila kot shower dia macam baldi curah atas kepala.. puas gila mandi hahahhaa..  ni kat shower lah dorang duduk.. I cannot makan lekit-lekit kena makan kat bilik air atau balcony.. Pak Radie jeling je aku heheheh

Wow seperti askar wataniah ;)


Mama kesayangan.


Tengahari tu gi keluar jap cari makan.. Aleesya dah pengsan pulak..

Semua dah penat.. 

Yang penting mee bandung ahkak tak sedap.. tensi tau dah lah lapar :(

Petang ajak Atok dengan Wan lepak minum-minum kat atas ni.. Order ABC ngan fries je.. Goreng pisang gemok tu dah takde huhuhu.. 

Sejak Atok sakit tu rasa sedih and risau gila kot masa tu.. Aku selalu berdebar-debar je.. Alhamdulilah Atok dah sihat.. 

Wan orang paling sabar jaga Atok.. Apa Atok teringin nak makan laju je Wan start kereta gi beli sayur ke apa.. balik masak.. Pastu Atok makan satu sudu je.. Masa Atok sakit tu, Wan mandikan Atok.. dudukkan Atok kat kerusi tu.. jiruskan.. I cannot u know? Aku sedih sangat bila jadi macam tu.. Walaupun Atok dengan Wan selalu bertekak tapi bila sakit masing-masing akan jaga each other.. Terus aku rasa mampu ke aku buat macam tu andai laki aku sakit.. Laki aku akan jaga aku sebaik tu tak kalau aku terlantar sakit?  Eh emosi pulak berkaca mata.. Tapi apa yang mak ayah kita tunjukkan pada kita, itulah didikan buat kita sebenarnya.. Hopefully jika panjang umur, aku mampu jadi sebagus itu.

Lepas minum petang tu, order fries 2 bekas bawak ke beach.. confirm diorang lapar ni..

Hah berebut licin dua bekas penuh.. 

Kalau orang tanya apa kenangan best percutian kali ni.. Memang ada satu kenangan tak dapat dilupakan.. Nak kata kenangan ngeri pun ye jugak.. Memang tak boleh dilupakan langsung.  

Lepas makan fries aku tanya Atok "Yah tak nak mandi laut ke?"  dia jawab "Boleh jugak"  then dia pun jalan slow-slow ke laut.. Atok tu tak reti berenang.. Wan cakap Atok tu pantang dicabar-cabar ni.. laju je nak eksyen pegi laut jugak.. so biarkan jelah dia pegi laut.. Pak Radie pun jalan ke laut jugak.. Pastu lama-lama kitorang tengok jauh gila kot atok ke tengah laut sorang-sorang.. Wan cakap "Eh apasal ayah jauh sangat tu.. jom panggil dia balik sini".. 

Maka aku, Wan, Kasih, Amaani and Aleesya jalan slow-slow hala ke laut.. bila dah sampai kat air laut tu nampak kepala Atok je.. jauh gilaaa sayuppppp sangat. Aku dah berdebar-debar..

"Ma kenapa ayah jauh sangat tu? Sorang-sorang pulak, Radie kat belah sana"

Kelam kabut lah kitorang semua.. Aku siap melompat-lompat menjerit-jerit teriak kat dia "Yahhhh balikkkkkkk!!!! balikkkkkkk!!" dengan tangan aku lambai-lambai suruh balik.. bukan lemah lembut ya, dalam keadaan panik..sakit tekak aku menjerit sekuat hati..  Amaani dah menangis rupanya aku tak perasan.. Kasih pun berkaca mata.. semua jerit suruh Atok balik.. Aku jerit kat Pak Radie hujung sana "Panggil ayah balik sini".. Slow motion je Pak Radie jalan hala ke Atok.

Wan pulak dah panik jugak.. "degill degillll betul... maghrib-maghrib ni kenapa degil sangat".. Pastu tetiba kitorang dah tak nampak kepala Atok.. hilang!!!!! Aku dah cemas, pastu nampak balik kepala.. ko bayangkan jantung aku berhenti sekejap!! Aku jerit lagi suruh balik.. tak tau dia dengar ke tak sebab jauh sangat.. orang belakang-belakang dah tengok-tengok jugak.. aku dah tak peduli.  Pastu Pak Radie pulak menyakitkan hati.. kenapa jalan lenggang kangong pegi kat Atok tu???? Pak Radie siap buat muka tak paham.. kening kerut-kerut tengok kitorang.. 

Lepas aku teriak tu tetiba Atok berdiri.. OMG rupanya dia duduk bersila kat laut tu.. sebab tu nampak kepala dia je.. pastu masa kepala dia hilang tu dia celup kepala dalam air.. bila dia berdiri, air tu sampai lutut dia je... terlopong kejap pastu aku tengok Wan..pitam ketawa pecah perot... air tengah surut masa tu so jauh ketengah ko rasa macam dalam rupanya surut hahahah.. Aku ngan Wan memang jenis mudah panik hahaha.. Kasih cakap Amaani dah menangis pastu Kasih suruh "Amaani baca Al-Fatihah".. hahahhaha.. Pak Radie bengang je dengan aku.. "Simpan-simpan sikit blur tu.. Pa tau lah ayah kat tempat cetek.. badan pa kat sini.. mata pa jenis alert.. yang korang terlompat-lompat menjerit-jerit tu kenapa? semua orang tengok.. lain kali cuba alert sikit persekitaran".. Eleh eksyen. nyampah.

Walaupun aku rasa benda ni kelakar, tapi korang tak tau rasa jantung berhenti tu cemana.  Aku tak peduli orang dah.. aku rasa Ya Allah tolong jangan jadikan ini yang terakhir aku boleh tengok ayah.  Kalau terjadi aku orang paling menyesal dalam dunia sebab aku yang bawak diorang bercuti.  Saiko sangat kau ni pilla.  Banyak tengok drama melayu hahahahhaha

Nampak tu Amaani siap pimpin Atok balik ke darat muahahahahha.. jauh kat sana baru sampai setengah betis je.. padahal Atok jauh lagi sampai ke garisan laut hujung sana aku rasa tapi baru sampai lutut.. Bila Atok sampai terus aku bebel-bebel.. Rasanya lepas ni aku dah tak nak bagi dia mandi laut.. boleh mandi swimming pool je tu pun yang air level pinggang.

Sekian kisah Atok di PD.

Malam memang damai dan cantik je kawasan ni.. Tenang je rasa.. dan yang best nya kat Avillion ni mandilah 24 jam.. sentiasa open.. 


Malam tu plan asal aku nak bawak semua gi makan seafood yang aku Elly and Peej pegi tu.. Tapi mengenangkan malam minggu so jangan cari pasal.  Pastu bawak budak-budak kang semua ngantuk tertido lagi susah nak makan.. So marilah kita order je makan dalam bilik.. 

Lepas makan semua lepak balcony Atok sambil sembang-sembang ;)


Esok pagi diorang sambung lagi swimming.. Aku ni sampai ke sudah tak swim langsung.. hahahah punya pemalas.


Breakfast kat sini pun not bad.  Nasi lemak lauk rendang ayam sedap.


Amaani dah tak larat.. dia cakap dia tak nak swimming dah.. Ok jom jalan dengan mama and Wan.

Pukul 10 tu bagi lagi rabbit makan.  Dah janji dengan dia lepas ni kita balik bilik.. Amaani boleh swimming air suam kat bath tub.. Kemain happy dia.

Wan yang selalu nampak muda.. suka lettew hahaha..

Atok yang kelaka suka bagi orang cemas.. nilah dia orangnya.. 

Kasih dengan Aleesya memang jenis tahan.. berhari-hari pun takde hal kalau swimming.

Eh datang jugak nak feed rabbit.

Ada sekor peacock kat sini memang kaki dia kudung / tempang.. terkenal dia kat sini hehe

Oklah panjang nau entry kali ni.. ni mesti jadi panjang sebab citer Atok hehehehe.. Neway rasa happy sangat dapat bawak anak-anak, mama ngan ayah bercuti.. sebab lately ni aku busy sangat so terpaksa curi masa sikit.. kitorang sampai bahagi-bahagi lah dalam setahun.. haritu Elly dah cuti dari jumaat bawak family gi cuti kat morib ke mana tah tu.. Peej dah cuti ke Perhentian.. Pilla gi PD..

After this no more break.. Now tengah all out sebab dah keluar Fame BB Cushion.. Alhamdulilah mendapat sambutan hangat.. sebab kalau siapa tau memang taulah BB Cushion ni kalau made in Korea memang harga dia RM130++ tapi Fame jual RM55 sahaja.  Kualiti pon best dan mampu menutup cela.  Kalau kulit korang macam Kak Pilla still korang kena consider amik code Fair.. Elly putih melepak of course code Fair.. Peej suka ala-ala Latin so dia prefer Code Natural.. Code Natural ni cantik untuk orang hitam manis dan gelap.  Nak tau lebih lanjut whatsapp 0133760466.  Siapa yang dah beli Fame BB Cushion atau Fame Matte Lip Cream boleh lah up gambar selfie and hashtag #famecosmetics #famebbcushion

Eh apa ni citer percutian tetap nak explain pasal produk -_____-

Hope korang enjoy baca entry berjela kali ni.  Nanti Kak Pilla up lagi entry baru ye.



Love, 
Filla.

12 comments:

bett said...

siyes..pesal berkaca mata aku baca pasal atuk....i feel u ..bila risau melampau pada orang tua kita..camtu lah jadinya....parents aku da tua...every day memang hati ni risau je kat dorang..sementelah dorang tinggal jauh ...huk..huk

Umi Harraz said...

Kak Pila ni saiko tau....dah terbayang2 cemana kak pila jerit2 tu...huhu

Cik Puan Eka said...

seronoknya dpt bercuti camni kan. Comel btul nicha tu.

Yg pasal atok tu alamak kita lak berdebar baca. Nampak atok dah susut sikit kan.

Smoga ayah akak sihat2 selalu.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

memang enjoy baca cete percutian Pilla.. tapi bab kat laut tu.. bila baca Pak Radie relak2 jer jalan ke atok, masa tu dah agak, atok bersila dalam laut, hahaha. Sebab akk selalu buat.. syukur atok beraim dah bertambah sihat.

Oh, ya. Akk salu pegi Avillion Melaka, PD satu hari nt nak try.. baca cete Pilla cam best gitu

Nad MamaZN said...

hahahahah..! terkekek2 saya gelak pasal citer atok tu. dapat saya bayangkan cemana paniknya tu..
atok, atok.. moga atok sentiasa sehat sejahtera hendakNya :)

sue. said...

nak nangis tadi Sue baca hat Atok kt laut.

anyway, hi Kak Pilla.
Lama tak singgah sini dan komen.

Anonymous said...

bab wan mandi kan atuk air mata dh banjir..tetiba cita atuk dh ke tgah laut..rasa YA ALLLAH takut nye..xdpt byg prasaan smua ms tu.. ending cita tersengeh sbb atuk dh buat smua panik...kasih dh suh baca AL fatihah,,,hehehe...
wawa putrajaya

nor hayati abdul halim said...

bca 1st round sedih..second round baca ku gelak pecah prut kak pilla woiiii..hahaha..kenangan sangat ni

Anonymous said...

Kak, berkaca jugak mata baca part atuk tu, tapi gelak jugak.

Carl Dani said...

gigih baca entry sis sampai habis...bestnya nanti hujung tahun nak pergilah nak merasai sendiri..hehehe

norhaffizah Razali said...

salam kak filla, macamana dapat harga rm50 per room tu...tgk kt website xde pun...teringin plak tgk nk g bcuti...

Diari Hati Si Pari-Pari said...

adoi kak pilla ni bile menulis buat kite yg bace ni mcm dlm cite dia jugak...berdebar2 i tau bace psl atuk nk lemas tu...last2 terus tegelak...