Thursday, April 07, 2016

GUANGZHOU.

Aku and Elly pegi Guangzhou haritu 5hari 4malam je.. The husbands balik lambat sikit settlekan kerja.. Peej tak pegi sebab nanti tak larat nak berjalan.. Memang seret kaki sebab kitorang keluar dari pag sampai ke malam.. kalau balik hotel pon untuk letak barang and solat je.. pastu keluar balik sampai ke malam.. 

Bila check weather memang kebanyakannya hari hujan.. 

Memang pakai sport shoes je kat sana.. Kasut ni pun dah arwah.. tapak tercabut hahahah

Makan kat Guangzhou senang je sebab banyak Halal Restaurants kat sana.. Ini kat Madinah.. Restoran favourite tapi sempit, ramai orang..

Ni kambing ke kibas ntah.. sedap ;)

Ni sayur bayam kot.. Dia masak racik-racik camni je.. tapi kenapa sedap sangat?

Ini kacang dhal kegemaran Elly.

me with Sis Elly.

jalan-jalan singgah banyak kedai..

Ini dah kat kawasan hotel.. sorry ler entry macam haper je hahaha.. sebab mana gambar yang ada Kak Pilla share je ;)

Macam nak try restoran lombok ni tapi tak jadi hehehe.. tak pasti kenapa Win begitu ceria..

Mencari cafe nak lepak minum.. Kat guangzhou ni tak berapa banyak cafe lepak-lepak kopi.. Sebab orang diorang rajin bekerja.. takde kedai close pon waktu lunch or dinner time.. diorang akan makan kat kedai jugak..

So orang diorang jenis berniaga tak keluar makan.. semua bungkus dan makan sama-sama kat kedai... patut dicontohi.. dan orang diorang tak pernah tutup kedai.. monday to sunday kerja.. diorang cuma tutup lama Chinese New year je kot.. 

Satu gambar romantik dari tuan punya blog hahahah

Nyamssssss...

Ni lunch kat Restoran Makkah.

Roti ni dalam RM2 kalau tak silap.. sedapppp jugak.. Haish Kak Pilla apa yang tak sedap tah..
 
Geram kan tengok roti-roti dia..

Kedai makan ni apa tah nama dia.. zaman aku pegi berapa tahun lepas dia bukak tepi jalan je.. ada kerusi pendek ngan  meja kecik.. duduk tepi jalan sambil makan.. now dah takde kat situ dia bukak kat rumah.. kat celah-celah bangunan je kena turun tangga macam kawasan lorong.  Feeling masa makan ni macam tumpang makan kat dapur rumah dia je hahahah

Ikan bakar ni terbaik.. rasanya dia cuma lumur garam dengan serbuk cili je kot.. tapi kenapa sedap sangat..

 Nampak tu? pilih je sayur-sayur dalam petiais tu hahaha pastu bagi dia bakar ;)

Hari kedua kot baru jumpa kedai leh buatkan internet.. Kat China walaupun korang beli simcard tapi ig and fb memang takde ye.. kecuali kedai ni je ada masukkan code kat phone kita then baru leh sign in ig and fb..

Sinilah tiap malam kitorang akan lepak minum sebelum balik hotel..

Ni makan kat kedai muslim gak.. tukang masak dia orang Penang.. nama kedai aku lupa hahaha.. depan hotel Lido je..

Diorang suka lah kedai-kedai army camni.


Ni kat kedai Lammin (chinese muslim)

Ni boyfriend ai.. sekarang semakin bahagia perot dah boroi hahahah

Kenapa i pilih dia sebagai teman hidup? Sebab dia garang tapi penyayang.. penampa sekali please.

Eh geram... gemok betul kucing ni..

gemok kan? 


Kat sana banyak jugak jual buah camni.. 

Win dengan Radie memang kaki jalan.. tak reti penat.. aku dengan Elly kalau dah sampai ke malam.. kitorang jalan slow je.. Elly kalau tangan dah masuk poket, jalan pun tunduk tu maksudnya dah penat.. bila Pak Radie and Win pusing belakang je, laju ktorang jalan.. bila diorang pusing depan kitorang slow balik hahahaha.. Kena eksyen kat diorang supaya diorang nampak kitorang ni pompuan gagah perkasa hahaha

Ada masa taxi tak nak amik kitorang.. so naik jelah macam basikal ke motor ntah. Oh kat Guangzhou memang takde motosikal ye.. tak dibenarkan pun kat sana.. yang ada basikal berenjin macam ni kot...

Dahlah barang penuh.. laju gilaaaa kot dia bawak.. bertentang dengan bas huwaaaaaa takutttttt..

Ada satu malam makan kat restoran apa tah ni.. hahahaha.. sorry i tak bawak buku nota nak tulis eheheh

Haritu tengok Win makan kat Lammin.. mi tarik ni sedap.. tapi muak tak leh makan banyak..

Bangga Pak Radie sarung tshirt Ellfie..

Malam biasanya kitorang free sikit.. tme ni lah jalan-jalan makan ice cream and kopi-kopi..

Orang suruh makan dia tido pulak.. haihhhhh..

chicken grill.

Bajet 17tahun posing camni heheheh

Last meal in Guangzhou...

Then balik lah aku dengan Elly... Pak Radie and Win hantar kat airport.. Lain perasaan dia bila salam cium tangan cium pipi kena naik flight asing dengan suami.. ai nampak je rock garang.. tapi suka emo hahahah..

Ok tu je nak sembang..

bye.

Love, 
Filla.

5 comments:

Anonymous said...

kak pila nk tanya, handbag longchamp yg akk pakai tu size medium or large?
hehehe nk beli, tp nk tgk size dulu..btw lawo beg akk..suker!

luv you! xoxo

~mekna~

E'in said...

ya Allah.. terliur kite tgk makanan tu sume kak..

MumMe said...

Menarik jg Guangzhou...last year Pg Beijing,best,mkn je...

Filla said...

ni small :)

Mommy Cici said...

err taktahu kenapa roti Rm 2 tu macam tempting sangat. macam terbayang roti boy pulak >,< hahahha