Thursday, September 10, 2015

SEMBANG KHAMIS.

 Petang semalam tetiba ada orang ajak makan mee kari.. Rezeki namanya ni.. dah lah tengah lapar boleh tahan.. 

Yang bestnya sedap gils kot!! Dah lah kuah dia banyak gila kerang.. pastu ada fish cake, fish ball, sawi celur, bawang goreng, telur rebus.. Haish telan ailio.. Matiklah tak kurus-kurus.. makan macam tiada hari esok hahaha

Satu masalah aku bila perot dah kenyang.. mood nak masak pun takde.. syaiton sangat perangai pikir perot sendiri je hahahahah.. Semalam pun sampai rumah dah pukul 6:50 kot sebab Kasih ada training netball.  Aku ada beli siput sedut masak lomak.. kuah sedap tapi tekak aku kembang sebab siput tu berlendir semacam je.. makan 4-5 biji pastu tekak lain macam hahaha.. 

 Balik kerja semalam masak telur mata je.. ramai yang suka lauk simple macam ni termasuk lah aku hehehe.. disamping pemalas, ia dapat menjimatkan masa jugak hehehehehe.. aku suka yang jenis kuning telur tu ala-ala kalau cucuk keluar cair je kuning dia.. perghhhhhhh... ni masak 4 biji tapi lagi dua biji terpecah pulak kuning dia cissss..

Usai makan malam, amboi usai ko mampu? terus naik atas... Pak Radie hantar Kasih tuition.. Aku dengan Amaani lepak dalam bilik bermalas-malasan (padahal memang pemalas).. Semalam Amaani tidur awal sebab makan ubat batuk klinik kot.. masa dia tidur aku usap rambut dia.. renung je muka dia.. dah kurus Amaani sekarang.. dah besar, panjang dah kaki dia.. ingat lagi dulu dia pendek gemok muka petak pipi kembung.  Cepatnya masa berlalu.. 

 Dia ni??? Heh selalu buat perangai ni.. suka lompat kat katil.. suka pijak belakang kakak.. suka kacau orang.. Pak Radie selalu geram dengan dia.. Aku cakap kalau aku amik video cara Pak Radie geram dengan Icha ni.. memang viral kot hahahah.. dia boleh tangkap kaki Aleesya kiri kanan tu dia tebalikkan hayun pusing sana sini macam tebar roti canai.. pastu campak kat tilam.. tekup-tekup muka budak nie.. Eishh aku memang selalu menjerit je suruh dia jangan kasar-kasar.. tapi Pak Radie dengan budak-budak ni dari dulu semua kene buli macam tu.. aku lah penyelamat diorang nie.. tapi tetap akhirnya diorang manja ngan bapak jugak.. Heiiii akulah pelindungmu, tapi kau tinggalkan aku? apa ni? what's this? why like this? *sentaps*

Dia ni? Eksyen ni..

"Icha sayang sapa?"
"Sayang papa"

"Icha tak sayang mama"
"tak nakkkkk"

"Ohhhh Icha sayang papa ke mama"
"Sayang Papa"

"Oh sayang mama kan?"
"Sayang mama, Eh, sayang papa"

Puas aku saiko letak ayat 'mama' kat belakang.. tetap dia nak papa jugak.. Tapi dia saja je tu.. sambil tu muka dia senyum senget-senget macam nak menyakat tu.. mata ke atas sambil senyum je jawab sayang papa.. Memang aku tangkap terus peluk cium-cium bagi dia rimas tak bernapas.. Yes mama menang.

Patutlah dibenci. 

Eh tapi Pak Radie lambung-lambung tebar dia macam roti canai dia ok je?? Caner ni?

*dilema seorang ibu yang dipinggirkan*

*berlalupergidenganlangkahyanglonglai*


Love, 
Filla.

15 comments:

sheila arshad said...

ko dah telebih baca novel ke hapa ni filla?? lenmacam ayat ko haha

intandayani said...

diorang tu ingat papa die buat camtu konon tgh bergurau main dgn diorang latu padahal geram ngan perangai diorang..

Hafiz Hafizol said...

HAHAHA nanges bucu katil la kak Pilla

Angelyn Melaya said...

You are a talented blogger! Suka baca blog ni.

anez zamri said...

hahahaha..sama anak sulung saya pun..macam boyfren plak dgn papa..nampak sangat mak nye ni garang..kihkihkih

ziana eunos said...

my feveret telur mata & nasi putih + kicap ^_^

*jemput singgah blog zianaeunos.blogspot.com

Lynd said...

Tengah membayangkan budak yang dirotikan

Anonymous said...

Akk kalu mkn telur cam tu.. mkn keliling dulu last amek kuning tu bulat2 masuk mulut.. kemam bagi pecah.. wallaaaaa!

Haishhh.. ganasnya Pak Radie

SeriKandiTanahJauhar

Roziah Muhammad Nor @ Cie said...

aduh sedapnya telur mata tuh. terliur rasa walaupun dah kenyang. huhuhu

eeizan said...

dear kak filla..saya ni silent admirer akak. Suka sangat baca yr blog..ayat tu selamber bagai jer tapi memang best! kipidap erk :)

Anonymous said...

Hahaha...dari mee kari ke telur mata terus bahasa novel dan berlalu pergi...kikikiki....daku terus terpinga2 ending nya gitu hahaha.... ;D

vee said...

Errrrrrrrrr...mee kari sedap tu mkn kat mana????

lia ummiirfan said...

mee kari bila semua bahan cukup memang layaannnn...

Jom FOLO saya

alia farhan Said said...

ayat kak pila novel hindustan sgt

mrs kayrul said...

Kak pilla selalu anak2 nie akan over manja ngan sape yg kuat buli diorg...hehehe