Sunday, September 13, 2015

SABTURDAY.

 Sabtu punya cerita pulak.. Nampak agak rajin sikit update blog sekarang hehehe.. Semoga boleh kekalkan prestasi kerajinan ni hehe..

Sabtu pagi termenung kejap sebab dok pikir nak gi kedai mamak breakfast baru gi Giant beli barang-barang untuk buat sandwich and coleslaw untuk bbq rumah Kak Nana malamnye nanti ke tak.. Eh malas betul nak keluar.. Pak Radie tak balik dia tido office jumaat malam tu.. So terkebil-kebil aku sorang-sorang kat rumah.. 

Akhirnya buat cekodok bilis je kat rumah.. makan panas-panas minum dengan nescafe.. lagi sedap ;)

Pastu bisik kat Amaani..

"Nak ikut mama? kita gi Giant jap lagi"
"Nak"

Dialog kat atas tu berbisik je sebab Aleesya sambil hisap milk dia usha je.. Pastu aku cakap kat bibik..

"Bik jap gi kamu tolong mandikan Aleesya"

Aleesya pandang terus cakap "Mama, Incha nak ikut mama"

Aku pandang Amaani, Amaani pandang aku.. pastu gelak.. Dia pahammmmm!!!!! Guna bahasa isyarat pun dia tau jugak, jangan nak tinggalkan dia.. kalau dia tau aku nak keluar, mesti dia mengekor je belakang aku takut kene tinggal.. Sudahnya angkut 3 orang sekali keluar gi Giant.  Kat Giant ada reader tegur, dah lah aku selekeh hahaha.. Hai reader ;)

Balik giant laju-laju hiris kobis dengan carrot untuk buat coleslaw.. So nanti senang aku balik dah kul 6:30 petang.. coleslaw dah siap.. tinggal nak buat sandwich.. Tu pun sebelum pegi giant aku dah siap buat sardin dia.. Aku ikut style Wan, masak dulu sardin tu supaya dia kering sikit.. nanti letak kat roti takdelah kembang je roti sebab sardin basah.. Lagipun masak sedap sikit dari yang mentah ;)

Hantar Kasih then terus drive ke Pavillion.. Abang aku (Pak Long) ajak gi Pavi makan sushi.. diorang tu semua takut je aku drive sendiri nanti tak sampai hahaha.. Eh ai ada waze ok.. Elok aku sampai, diorang pun baru 5 minit kot sampai.. 

 Kali ni berlima je.. Jadiklah ;)

 Manja angat ni.. Mak Long pipi tembam sikit hahah... dia cakap dia dah berisi.. celah mana berisi ntah? pipi je lah tembam sikit.. dia kata dulu size XS now bangga sebab dah pakai size S.. Wowwww Kak Pilla size L lagi bangga hahahahha..

 Jarang amik gambar dengan Mama sebab mama pemalu hahaha.. pemalu sangat nie... Kalau amik gambar pun jarang nak pandang camera.. Tengok kulit Wan sekarang beza dengan dulu.. dulu ok je, tapi biasalah dah berumur kulit macam jeragat.. pastu dulu kalau belek dekat-dekat kulit kasar sebab ada biji-biji halus tu.. sekarang tidak lagi ;)

Penat aku paksa dulu hahaha.. Last-last dia ngalah jugak dan pakai.. Wan suka sebab takde bau tengik atau bau chemical macam sesetengah toner tu.. Toner Ellfie tak de bau asid ke apa.. lembut je tapi membersih dan menyegarkan hingga ke dalam.. wife Pak Long kita panggil Mak Long ok? dia pun dah pakai Ellfie hahahaha.. matiklah Kak Pilla memang suka memaksa.. Ada one time kulit Mak Long allergy habis naik jerawat.. pastu refer doktor dan pakai ubat doktor.. so dia serik salah pakai skincare.. Aku pun tak paksa pakai Ellfie.. Mak Long yang nak try.. Alhamdulilah dah 2-3 weeks kot pakai takde allergy pun malahan ramai dah tegur kulit beza dari dulu pakai apa? 

Wow Kak Pilla tak boleh, bila dapat positive comment pasal Ellfie, terus rasa terharu dan gembira.. Gembira sebab dapat bantu menyelesaikan masalah kulit orang lain :)

 Pak Long, thank you belanje makan sushi :) Atok ni makin lama makin hensem pulak muahhaha.. si hitam manis buah hati ai.


 Atok ngan Wan memang tak leh sushi mentah-mentah ni.. cuba jugak tapi cannot hahaha..

 Ni ok, squid tempura ke apa nama dia.


 Aku suka miso soup.. so paksa Atok ngan Wan makan ni.. dua-dua tak suka sangat.. Atok lagi teruk, tak leh langsung hahahaha



 Atas ni sedap, tak tau apa nama dia.. on top tu macam kelapa pedas rasa cili padi heheh so tak de lah muak.. Ni Atok ngan Wan ok boleh makan ;)


 Dapat snap satu muka Atok pipi kembung-kembung tahan loya hahahahaha.. chawanmushi Atok suka jugaklah.. ada lah few yang boleh terima.. tapi kalau yang raw memang tak boleh masuk tekak hehehe.. takpe good try.. nanti pegi lagi nak? hahahahah

Lepas makan Pak Long ajak kopi-kopi.. Aku tengok jam, ok sempat lagi nak join.. Pegi lah lepak kat The Loaf kejap.. duduk kat luar dah macam kat overseas dengan jerebu hahaha.. 

 Latte for me.

 Hari Rabu ni kita nak terjah rumah Pak Long.. dah cakap kat Mak Long nak suruh Mak Long buat sizzling mee.. Haritu tengok kat fb dia macam sedappp je... hehehe... Mak Long ni rajin baking buat cake, buat biskut.. Dia cakap boring kalau takde buat apa kat rumah.. Pak Long selalu takde, tekebil-kebil je dia tak tau buat apa hahaha.. Eloklah ada hobi baking-membaking walaupun Pak Long tu tak makan cake-cake tapi takpe.. Sayang skill yang ada kalau tak buat nanti terus hilang.. 

Kak Pilla selalu gak nasihat Mak Long dulu-dulu jangan ambik hati kalau Kak Pilla tegur atau Wan tegur.. semua untuk kebaikan kita.. Kena sayang keluarga dan ikhlas inshaAllah semuanya akan ok.. Seronok jugaklah bila tau Aza selalu tolong drive bawak mama settle kan hal-hal kat KL kalau Wan turun KL.. yelah Atok kadang tak larat nak keluar-keluar ni asyik drive.. so Aza yang drive sekarang.. Hari Rabu ni Aza nak ajar buat sausage roll.. Ok tu ai suka.. sebab nanti leh buat kat rumah budak-budak ni suka ;)

Tengok tu eksyen Wan ni tak pandang pon camera.. 

Tengok jam dah pukul 4.40 petang macam tu.. Terus aku gerak dulu nak amik anakanda Kasih Aleeya pulak.. sungguh busy life Kak Pilla sekarang ni macam zup zapp zup zappppp hehehe..

Ok nanti kita cerita pasal BBQ party pulak yer.. wow party katanyer hehe..

Bye.

Love, 
Filla.

7 comments:

peej said...

tertelan2 air liur aku pepagi buta ni tau.
kong jaq.
dah la i malas nak keluar jauh2 ni nak gi sushi tei tu.
*gulp*

Anonymous said...

Assalamualaikum

Best nye duduk with family minum kopi. Saya dan keluarga tak pernah buat gitu. Susah sangat nak get together. Nice family u have. Alhamdulillah. Take good care Kak Pilla.

Nura

yayang laling said...

Assalamualaikum cik filla..
saya la reader yg tegur tu.
mmg cik filla ni lawa. putih. gebus gebas..
terasa2 nak try elfie.. tak leh jadi nih.hehehhe
amani n leecha comey jugak cam mama dia.

FadMN said...

memang nampak berseri-seri la muka kak pilla.gud job elfie. :)

mannira said...

fila..kedai sushi tu nama apa... mcm kena dgn selera aje...

munimato said...

Aku pon sama tekak dgn Wan wlu umor jawohhhh lbh muda dr Wan...xleh laaa telan sushi mentah2 tu...mkn oyster perah lemon je pon mcm nk trbelahak!! Bior laaa dikata jakun dr trbelahak kt meja restoran! ! Muahahahahah

anez zamri said...

alamak ni yang rasa nak try elfie ni..