Tuesday, September 22, 2015

BILA MAK LONG MEMASAK.

Ni cerita minggu lepas kalau tak silap.. Oh ye betullah cuti hari Malaysia haritu.. Sibuk kemain sampai aku lama dah tak lepak umah Abang / Pak Long.

So kitorang plan lah sebelum tu.. whatsapp Aza (Mak Long) cakap nak datang sana lah.. so plan lah apa Mak Long nak masak hahaha.. dia cakap nak buat roti lah.. Ok cun, nak belajar buat sausage roll lah.. 

 Akak Ipar.. tapi dia panggil aku Kak Pilla je.. hehehehe.. tak reti lah panggil nama lain ;)

Haritu Wan ngan Atok datang dari Enstek.. ajak sekali Uncle Rosli n Auntie Rabitah join..  Sementara makanan siap, lepak layan Leecha dengan Amaani..

 Mak Long with Kasih.

 Ingat nak tengok Aza buat sizzling tu.. Bila sampai, aik? dah siap hahahha.. Dia cakap senang siapkan awal.. Ohh aku faham, aku kalau orang nak datang pun suka siapkan awal, takut kelam kabut, aku tak leh sebab aku jenis panik hahahah..

 Taraaaaa siappp!! Sedap!! Nora bagi 5 bintang hahahah.. Ada yang nak resepi sizzling yee mee Mak Long kan? Aza nanti whatsapp Kak Pilla resepi ni pulak ye hehehe.. 

 Dan kami pun menjamu selera... 

 Pastu Aza cakap dia nak buat baked Macaroni tapi cheese yang dia beli tu bila nak guna tengok ada hijau-hijau macam lumut tu.. terus tak jadi guna walaupun expiry date dia 2016.. Takpelah kita makan macam ni je pun sedap..

 Makan lagi.. mana tak gemok?

Pastu Wan pulak memang ada bawak sup ayam dengan sotong masak kicap.. Makan nasi pulak tengahari tu hahahah..

 Petang sikit Aza bawak keluar ni pulak dari petiais.. Oreo no bake ke apa hahahaha.. mamposlah pecah perot aku asyik makan je..

 Aza cakap dia buat ni semalam.. senang gila je ni Kak Pilla.. nanti Aza ajar.. Aza memang suka buat cake, cookies semua tu.. which aku tak pandai yang tu.. hahaha.. bila bab masak lauk pulak Aza cakap "Kak Pilla, haritu Aza teringin nak makan ayam berlada macam mama masak tu.. sorry Aza stalked resepi kat blog Kak Pilla" hehehehe.. 

 Rupanya Aza tak jadi buat sausage roll.. dia kata tu nanti kita tunggu Dhya datang sini.. so dia dah siap buat dough untuk French Bread pulak..



 Hahah tetiba dah siap.. huwaa tak reti buat roti-roti, tapi masa Aza buat pon aku tengok gitu je hahaha.. nantilah mintak resepi ;)


 Ni mushroom soup dia.. Sedap pulak sebab pekat dan banyak bahan dalam tu..

 Makan ni dah macam lepak kat Dome gitu hahahaha.. tapi buat Teh O jelah.. duduk tepi kolam ikan.

Kemain membiak lagi ikan dia.. 

So itulah saja kisah menggemokkan badan pada Hari Malaysia.. Hari Malaysia actually birthday Dhya.. Happy Birthday Dhya, tak sabar nak jumpa Dhya.. Nanti kita gi Sunway Lagoon yek Dhya?.. love u.

Sekian saja.. ai is busy.. esok kita sambung yek.. 




Love, 
Filla.

20 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Nampak menyelerakan semua makanan dia..

athi FATHIYAH said...

omg

rajin nya Aza masak.
tahap semua buat sendiri...hebat hebat...

Zie Azi said...

mcm mn buat mashroom soup tu, nti buat entry make mashroom soup pulak ye
hahaha..

ain.ya.nun. said...

Macam senang nau je nengok Aza tu masak. Pling pling pling dah siap semua.

:|: TinTa Kibod :|: said...

assalam..
ok kak pilla...i nak resepi roti tu ye...*jilat bibir*
tengssss :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pandainye buat benda2 tue semua..cake.. roti... hurmmmmmmm

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

beruntung Pak Long.. sejuk perut mama Pilla dapat menantu mcm Aza

alia elena said...

Pandai KakLong buat roti tu

akish ali said...

ishhh heibat nau nauu kakak ipooo ni...ting ting tinggg...semua siap .
stok rajin tahap ape ni..
nk jd adik ipooo jugak pelisss...
=)

Anonymous said...

filla suruh azza buat blog ke fb ke.... masak pastu upload siap ngan resepi n cara cara.

akish ali said...

ishhh heibat nau nauu kakak ipooo ni...ting ting tinggg...semua siap .
stok rajin tahap ape ni..
nk jd adik ipooo jugak pelisss...
=)

Aini Amir said...

kak pilla, kenapa dia kurus? pandai masak pulak

mrs kayrul said...

Untungnya kakak ipar pandai masak...lepas nie klu nak buat makan2 boleh la order ngn kakak iparkan..hehehe

FadMN said...

sama la tak gheti baking.ke malas kot.haha.
cantikkkk rumah.suka tengok.walaupun nmpk sipi2.tapi suka kemas jer.

FAD

Macho Lelaki said...

bestnya makan..hehehe

MasReena said...

cantik rumahnya :)

tiga lalat said...

meriahnyer uools., ;p

anez zamri said...

bestnyeee..sedap2 nampaknye kak ipar masak..

onniesham said...

Filla n aza... Nk recipe mushroom soup pls. TIA

Azura Aziz said...

adoii mmg maklong ni pandai masak lah.. dlm 1 hari mcm2 masakan dia masak.. suruh maklong buat blog, pastu share resepi yer ..