Thursday, April 16, 2015

RESEPI ASAM PEDAS AYAM.

Actually ini first time dalam hidup aku masak Asam Pedas Ayam.. Selalu masak asam pedas ikan je.. Tapi teringat-ingat Peej pernah masak asam pedas ayam dulu.. So bila jumpa tanya lah Peej cemana masak asam pedas ayam? So mari Kak Pilla share dengan you all yang tak pernah cuba masak ni.. Sedap sangat dan menepati citarasa tekak orang-orang kat rumah hahaha.. Paling suka bila tengok Pak Radie makan.. dah tak bekerut dah kening dia hahahah..

Masa tengah masak dia ada datang jenguk kat dapur.. Pastu nak buat muka pelik 
"apa tu?"
"asam pedas ayam" "hah??? sedap ke?"
"of course laaaa"

So masa makan tu Kak Pilla jeling-jeling tengok dia makan.. kemain selero je hahaha.. pastu orang pompuan ni apa lagi kan.. terus tanya soalan maut.. 
"Pa sedap ke?"
"Sedap, macam style rendang pon ada"

Wow amazinggg... jarang kot dia jawab sedap dengan laju dan tak teragak-agak.. selalu tu lambattttttttttt je nak jawab sedap hahahaha.. 


So ini je pun bahan-bahan dia.. Peej kata takyah daun kesom pon takpe.. dan style Peej tak guna serai kalau masak asam pedas.. Tapi sebab kak pilla biasa guna serai untuk asam pedas.. so letak je lah..  kunyit hidup pon kak pilla saja letak ;)

Bahan-bahan:

Bahan Tumbuk/Blend
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

5-6 ketul ayam
2 biji kentang
1 batang serai dihentak
2 senduk cili kering blend
1 sudu asam jawa diambil airnya
1 kuntum bunga kantan dibelah-belah
1 senduk minyak untuk menumis
sedikit garam

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk/blend bersama serai sehingga wangi dan layu.. Masukkan 2 senduk cili kering blend dan masak hingga cili betul-betul masak.. Kemudian masukkan ayam, kentang dan bunga kantan.. Gaul rata sehingga ayam agak kecut dan kemudian tuangkan air asam jawa dan air.. Agak-agak kuah nak pekat mana.. tapi memula tu biar banyak sikit air sebab nak bagi ayam masak dan kentang empuk.  letak garam secukup rasa dan tutup periuk.  Biarkan sehingga kentang empuk dan kuah semakin pekat.. kacau ler sesekali tu.. Ikut suka nak berkuah sikit or nak jenis kering sikit ;) Siap untuk dihidang.

 Step 1

Step 2 

Step 3 

Step 4 

Step 5 
Masak hingga kuah menjadi pekat.

Sebenarnya ni terkering sikit.. Tapi still kuah dia tu ada kat bawah tu.. Haishhhh tertelan ailio pulak.. 

Selamat mencuba resepi baru Kak Pilla eh Kak Peej hehehe.. 



Love, 
Filla.

13 comments:

Anonymous said...

saya sangat xpandai masak..sy masak jarang2 sedap..hahah. saya suka style akak masak..nmpk simple je tapi mst sedap...kalau akak masak2 akak share la ye..yang simple bagi akak pon xpe..saya teringin nak masak dan masakan saya sedap.hahah. tq akak.

adarnadzmie said...

sedapnya...leh try ni...:)

Azura Aziz said...

sedapnya.. tak pernah masak asam pedas ayam.. nnt nk try la..

Anonymous said...

kak filla..nk tanya soalan amatur..cili kering blend tu boleh tak pakai cili boh beli yang da siap blend tu?

Filla said...

Anon 1: masak basic2 dulu, nanti lelama pandai ler tuuu ;)

Anon 2: cili boh beli siap pon boleh, tapi kalau beli dia cair sikit.. so kene pandai agak..

Anonymous said...

Fills, pedas tak?

diyana said...

akak sy pon nk Tanya soklan amatur jgk ni hehe..cili blend tu slalu blend siap2 ke..sy penah buat nti die ade rase cm masam ckit.ke mmg gitu rase Nye huhuw

FadMN said...

sedap.baru semalam masak asam pedas pari.nampak yang ni macam lagi menarik.boleh la try..

FAD

JMR said...

ayam? first time gk ni..biasa ikan ngn daging je..dah sedap, konfem pak radia bertambah-tambah

Anonymous said...

diyana..cili blend tu kalau nak tahan lama letak minyak masak masa blend dan blend guna air suam..minyak tu dalam 1 sudu besar untuk sekali blender..inshaAllah..cili takkan rasa masam n boleh tahan sampai 2 bulan..

Filla said...

diyana: yes betul cakap anonymous tu.. cili tu blend jangan letak air.. tapi letak minyak masak.. then blend.. cili akan tahan lama dan tak masam atau berkulat.. bawang putih dan bawang merah pon blend dengan minyak jgn guna air.. tapi bila menumis tu kurangkan minyak sebab cili/bwang tu dah ada minyak masa blend tu..

Anonymous said...

Buh garam sikit

Mrs pink said...

Thanks for sharing.. So yummy.. ;)