Sunday, April 26, 2015

NAK TENGOK GAMBAR FOOD MEH LAH...


 Ohh mengumpat Kak Pilla ye korang? Kata Kak Pilla pemalas lipas nak hapdate blog ye?  Hahahahah bukan pemalas dik, hakak sibuk tau dak.. Ceh alasan.. zaman sehari 5 entry dah berlalu dah.. Lagipun apa lah sangat.. tiap kali update asik masuk gambar makanan je hahahah..

Now aku masih lagi dalam proses mengamalkan pemakanan sihat (kengkadang terbabas) dan juga dalam proses mengelakkan makan nasi heheh..

 Korang tau kan Kakak Ipar Peej ada bukak gerai jual Nasi Lemak, segala lauk sambal sotong, rendang limpa, paru bagai.. pastu yang paling best ialah Talapia Goreng.. Dorang asik sebut-sebut je tak pernah dapat rasa makan sini.. Al-maklumlah kedai Kakak Ipar Peej ni bukak malam.. jauh plak tu.. bila lah aku nak gi kan?  Tapi rezeki haritu dapat gi rasa jugak dengan Radie.. Meletop sedap dia.. Pak Radie makan nasi lemak sedap jugak sebab sambal dia tak manis.. i don't like sambal manis-manis.. Haish rasa nak meletop perot.. 

Siapa nak gi sana try talapia goreng boleh lah baca entry Peej guide kan jalan kat SINI 


Ok citer lain plak.. Haritu balik Enstek sebab dah lama tak balik.. Kalau nak kira sibuk memang tak sempat nak gi mana pun.. Tapi dah pakat, hari ahad aritu semua dapat pelepasan ;)

 Wan masak rendang ayam dengan nasi lemak.. Perghh dah lah lapa gila.. sekali sampai sana lom siap lagi masak.. huaaa nangis perot.. 

 Tu diaaaaa Nasi Lemak Wan.

Harini kita cerita pendek-pendek.. Korang sila layan ye.. tak nak layan pon ai tak kisah hahaha.. 

 Aku kalau pagi pukul 9 camtu breakfast makan mihun sup.. pastu tengahari or petang perot dah bunyi keroncong.. so sekarang suka gi beli sayur kat FC office.. macam ni baru RM2.

Ni lunch bila tah, pon RM2 jugak.. sedap kan?

 Oh haritu gi Pasar Borong ada beli udang yang beso sikit.. So masak lomak je lah.. pastu petik pucuk pegaga yang Kak Zareen bagi pokok dia tu.. bangga oiii makan hasil tanaman sendiri.. pegaga je kot? muhahahahahaha.. Licin semua orang makan..

Kak Pilla tak larat lah ikut style Pak Long punya diet tu.. sekarang kalau lauk dinner masak je macam biasa.. cuma orang kat rumah ni makan nasi dengan lauk, aku makan dengan roti ni je.. pastu ratah.. tak yah nak salad dressing sangat lah.. cicah sambal belacan lagi power!!!! 

Ada tanya cemana masak sup ikan? Biasanya kalau sup ikan, aku cuma buat ikan merah je.. sebab isi ikan merah lembut dan sedap.. pastu pakai je uncang "sup ikan merah" adabi.. semua ada dalam tu.. tumis je bawang putih, bawang merah, halia sikit, pastu masuk adabi tu.. kacau sampai kekuningan then masuk air dan ikan.. itu je :)

 Ikan merah jugak tapi kali ni masak asam pedas.. siap masa beli ikan haritu ada telur ikan dia.. errrmm sedap telur ikan masak asam pedas ;)

Tetiba je Pak Radie bawak balik buku ni dia beli.. Dia cakap lepas ni dia nak masak.. ni nak gelak ke nak bagi sokongan padu ni? muhahahhahaha.. ok lah bagi sokongan je lah.. kang sentap pulak.. kalau dia tak masak, boleh kita framekan muka Chef Wan gantung kat dinding dapur :)

Pastu Pak Radie ada kerja kat Putrajaya.. So ni lah peluang kan.. sebelum dia pergi aku jerit "Paaaa, kang singgah Darussalam Presint 9 beli susu Amaani dengan Aleesya, tu je".. 

Pastu dia dah pegi dalam 1 jam, aku whatsapp bagi list muahahahhahahaa.. 

Pastu macam ni bunyi dia:

Pak Radie: Oiii giler ke apa byk camnii?

Pilla :  ni byk? kalau ma beli lagi banyakkkkk

Pak Radie: malas tol nak gi pilih2 ni (emoticon keluar asap ikut hidung)
tgk la nanti, susu je boleh, yg lain tu kita gi beli nanti

Pilla: Eiiiii tu pon x boleh beli? darussalam tu murah.. sekali sekala apa salahnya? Blaja lah sikit..

Pak Radie: X mohhhh..

Kak Pilla : (send emoticon muka merah nak meletop)

Pastu dia send ni:


Baru dia tauuuu.. Selama ni peluh-peluh haku beli barang dapur sampai kene 2-3 kali keluar masuk kedai nak hangkut beras, pampers, barang dapur.. peluh tau tak.. masuk kereta terus tala muka depan aircond.. 

Lepas ni nak bagi lagi panjang list.. Adil kan? Pompuan masak kat rumah.. Lelaki tolong lah gi beli barang-barang kitew tu nak masak tew... Penat tau, kita nak gi pasar, kita nak gi beli barang kering.. nak angkat lagi masuk kereta.. nak balik masak lagi.. Eh sambung plak membebel kat sini hehehhe.. 

Tak zabaaaa nye nak tunggu Pak Radie masak ikut resepi chef wan #matakeatastangandibahu




Love
 Filla.

9 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum

Cute ah Kak Pilla. Yes men should buy barang dapur. Penat sgt semua kalo buat sendiri. :)

Nura

Lida said...

kak pilla...gmbr icon kat wassup tu lawak giler...hahaha...mmg rock la akak laki bini... :)

Latifah said...

Hahahah.. sekali skala kita kasi ragging En. Suami...

LatifahFazri

Azura Aziz said...

hahaha... comeylah wasup kak pila dgn abg radie.. suka baca kak pila membebel kat sini..

Anonymous said...

suke tgok kak pila ngn pak radie.. garang2 sweet gitu..haha beli barang mcm nak bgaduh tp sebenarnye....korg je tau kan.. wakaka..

Anonymous said...

Kak pillaaaa... try la buat morrocan chicken dlm buku resepi chef wan tu.. sedap nk mammmm...

Anonymous said...

hahaha,kelakor pak radie tu...

Anonymous said...

salam kak pilla,

ermmm mentang2 ler .. kak pilla blogger famous skrg ni.. x ada dah new entry tiap2 hari2...waaawawaa... kak pilla jgn gitu.. saya setiap pagi.. bukak pc je.. first akan cek blog kak pilla.... sedih tau kalu x da new entry.. please update..

-fiza

ann hassan said...

betul tu kak Pilla.sepatutnya suami bli brg dapur,istri tlg masak jer...tp kekadang kita beli jg brang dapur kan, apa salahnya suami tlg menolong..huhu..faham sgt situasi kak Pilla,sya pun sma jg kekadang..kak Pilla beli susu kt Darussalam P.9 jg ker?murah kan..lps dh tau kt situ murah, dpt jer gaji memborong kt situ jer susu n pampers anak..