Wednesday, April 22, 2015

KAWAL APA KITA MAKAN.

Bila aku cakap aku nak diet macam-macam feedback aku dapat.. Ada yang kata tak yah lah, bukan gemok pon.. Ada yang bagi galakan dan sokongan.. Amboi over gila korang kan.. diet je pon hahahaha

Dah berapa kali dalam setahun azam nak diet, nak kurus tapi tahap-tahap gitu jelah pon.. tak bersungguh.. nyampah!  Dulu ada tahap nak kurus sebab nak pakai seluar-seluar lama.. tapi tinggal impian sebab aku tak kuasa la nak dah bertahun kot tak kurus hahaha.. so let go bagi jeans semua kat anak-anak buah.. 

Berat dulu lepas beranak Amaani (anak kedua) 49kg.. Wow berat zaman sebelum kawin tu.. Hebat.. tolong tepuk tangan sikit ;)  Tapi lepas dah ada Aleesya ni berat dah statik tak nak turun.. Eh turun gak.. masa pantang berat turun sampai ke 54kg.. Pastu itulah berat abadi... hahaha.. Tapi aku kawal berat 54kg tu jelah.. Paling berat naik balik 56kg.. So panik kejap.. kawal makan berat turun balik 54kg.. Tapi biasanya 55kg lah.. Haritu asyik makan je takde perasaan takut langsung ok.. apa nak makan telan je takde pikir-pikir.. pastu tak kuasa nak timbang berat.. lantak kau la nak berat ke nak ringan ke.. 

Tapi tak leh jadi bila aku cepat mengah.. naik tangga sikit dah mengah.. pastu pergerakan jadi slow sebab cepat penat.. naik tangga kat rumah pon rasa eh apa ni? naik tangga pon semput ni??? pakai kain pon rasa sendat.. tengok cermin, terus rasa nak pitam.. memang sendat pon... hahahahah.. 

So kita kene buat something before it's too late.. Mari amalkan gaya pemakanan sihat ;)

Ini Abang Kak Pilla yang ajar masak camni.. Tapi dia prefer broccoli tu tak yah celur.. dia cakap letak dalam pan pastu tutup pan tu bagi kedap nanti confirm akan lembut.. zat tak keluar.. Arghh tak yah lah.. janji makan sayur tak makan nasik hahaha.. 

Ada yang tanya ni Diet Atkins ke? Takde ye.. haku main hentam je.. tak kuasa nak ikut giler2 sgt berapa banyak jenis diet dalam dunia ni hahaha.. Tapi Pak Long pesan masak telur tak yah guna minyak langsung.. guna je non-stick pan.. 

Serious diet kali ni aku tak de lah beria-ia sangat.. Nak panggil diet pon malu hahaha... Cuma aku ubah lah cara pemakanan aku.. Sebelum ni tiap pagi, bila breakfast aku mesti bancuh Nescafe 3in1.. Now dah ubah.. kadang minum air suam.. Tapi selalunya minum Teh O panas.. Tak lehhhh tak minum panas kalau pagi.. ketagih huhuhuuu.. 

Kalau dulu aku terseksa tengok orang makan nasi.. Especially kat rumah, time dinner aku memang masak.. Kitorang jenis makan duduk sama-sama kat meja.. Dulu kene mengadap diorang makan sambil ko sorang tak leh makan nasi.. Makkk aiii rasa terseksa ok.. Tapi sekarang tak rasa seksa.. Aku still makan macam biasa, tapi instead of rice, aku tukar makan roti wholemeal.. Kadang aku hirup-hirup sup.. kadang ratah-ratah lauk.. minum air kosong, dah settle dah.. Mungkin sebab lately ni banyak sangat kerja especially pasal business Ellfie, so selera tu tak berapa mengada macam dulu.. 

Bila kita tak set mind kita kata ok Diet Mode On!! so kita tak rasa stress sangat.. Anggap je, aku kene kurangkan makan sebab badan dah berat rasa mengah.. Aku bukan tak leh makan? Cuma jangan makan nasi atau benda yang berminyak-minyak dan menyebabkan boleh naik berat badan.. So kita tak rasa pressure sangat.. Kita rasa relax sikit.. pastu bila badan dah ringan kita akan rasa, Eh boleh je makan macam ni? Takde pon aku terpaksa berlapar ke merangkak ke sebab lapar.. hahaha.. So set kan mind kita.. Jangan presure.. Kalau sesekali nak makan nasi, makan jelah.. tapi sikit cukup.. 

Kak Pilla masih dalam proses kawal pemakanan.. Paling bagus weekdays sebab kita gi office pastu makan pagi boleh makan mihun sup.. pastu tak makan dah.. balik rumah utk makan malam pon boleh kawal tak makan nasi.. tapi weekends susah sikit hahahaha.. 

Jom lah kita jaga pemakanan dan kesihatan kita.. Jangan mudah rasa selesa dengan badan sekarang ;) nanti lelama tak dapat ditolong.. menangislah kau disana.. kenapa kau menangis disini???



Love, 
Mak Dara.

7 comments:

Anonymous said...

Kak pila. Elfie skincare tu sesuai utk lelaki x

Anonymous said...

Kak Pilla, minum minuman instant memang tak bagus sebab gula dia tinggi. Semasa saya study kat Seoul, Korea saya ada peratikan cara orang Korea makan. Mereka makan nasi sama macam kita dan makanan mereka selalunya banyak (disebabkan oleh side dishes). Beza permakanan mereka dan orang kita mungkin dari segi style masakan. Mostly makanan mereka jenis yang berebus dan side dishes adalah mostly sayur. Restaurants pula tak jual minuman yg manis. Semua bagi air mineral sj (free). Kalau mahu minum kopi atau minuman yg manis, perlu pergi ke coffee shop seperti Starbucks (mahal. Huhu tak sanggup!). Saya rasa the reason why orang Korea kurus mungkin disebabkan oleh healthy diet mereka. Lagipun mereka banyak berjalan. Lagi mudah calorie terbakar. Mari kita ikut cara healthy diet orang Korea. :)

Tera Java said...

kenapa orang perempuan takut berat badan naik ya?

Mrs pink said...

Wow.. Salute with ur effort.. Saya ada juga tak mkn nasi n minum manis for 1 month turun jugak 6kg tp sebab ada super active toddler so susah skit nak control mkn(ok alasan hehe) so mind to share brapa dh filla lost weight in this diet? Tq dear

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak filla

Tgk sign off tu hehehe ketawa. Harap2 berjaya utk diet. Take good care. Always visit your blog and ur fren peej. :)

Nura

Anonymous said...

kak fila ..sama la kita.. cut down sugar intake esp in drinks.. nescafe to be exact! skrg saya minum air kosong..nescafe still minum,but bancuh sndri & guna stevia! settle prob craving for sweets n coffee ;) limit 2 cups per day..slalu 1 cup

Filla said...

kalau lelaki jenis rajin nak pakai mmg boleh tp lelaki selalunya pemalas hahah