Thursday, April 09, 2015

LAGI MENU UNTUK ABANG DAN AKAK YANG INGIN MENJADI SADO.

Hoih geli je Abang Sado hahahah.. Masaklah Pak Long pasni.. Kalau dia dah tak sado memang mari gelakkan dia beramai-ramai ;)

 Sebelum Pak Long kawin haritu, Kak Pilla bawak semua the kasihs ni pi rumah Pak Long.. Gila lah anak 3 ni sekali pack kain baju ngan barang-barang rasa macam nak pindah.. penuh satu kereta hahaha.. sebab kitorang stay dari hari khamis malam.. sampai Ahad.

Malam tu ada lah order Nasi Lemak, Sambal Sotong, Ayam berempah dengan Satay sebab ada lah tetamu datang rumah Pak Long.. Tertelan-telan ailio tengok nasi lemak.. tapi sebab aku dah janji tak nak makan nasi (sesuap dua tu boleh lagi ye) so takkan nak makan nasi lemak pulak? Pak Long tu punya lah bertahan, so kita kene jadi macam dia.. itu semua nafsu jeeee... godaan syaitonnn semua tu.. hehehe

Aku tengah nak maghrib dengar Wan jerit-jerit.. "Cepat lahhhhh, abang nak masak dah ni, kata nak tengok?".. Haishhhhh stresssss ok.. semua nak cepat.. sabar lah jap haaaa... 

Turun tengok dia dah sampai level ni.. Tak reti sabar betul tau dia ni.. Stresssss Kak Pilla.

Nak sampai kat tahap ni senang je.. racik-racik je bawang besar sebijik, bawang putih 5-6 bijik.. hiris-hiris kacang buncis.. Takde tumis-tumis ye.. Kalau nak sado, tak leh makan minyak.. olive oil pon Pak Long tak guna.. dia campak je semua dalam ni.. 

Sila guna minced beef yang macam ni.. Australian Beef.. Ini mahal sebab dah siap wrap.. Kalau beli yang timbang kilo lagi murah ;) .. Makanan orang sado ni leh tahan mahalnya.. Kalau aku 5 beranak, tekincit jugaklah nak masak segala salmon, beef camni.. hahahahah

Pak Long masukkan 5-6 biji telur kot? Tapi putih sahaja.. telur kuning dia masukkan 1 bijik je.. 

Pastu campakkan serbuk kari... Hentam je lah korang nak banyak mana.. takde istilah nak bagi sukatan berapa sudu- berapa sudu.. semua dia main lambak je aku tengok.. 

Pastu nampak dia masukkan ni.. Alaaaa kita takde ni.. Korang hentam je pakai Ground Chilli macam dia masak salmon haritu pun boleh jer..  Pastu masukkan lah black pepper sikit, white pepper skit.. Sebab aku pun dah lupa apa lagi dia tabur dalam tu hahahah.. Tapi dia langsung tak letak garam yeeeee.. Aku tak tau lah orang bina badan memang tak leh makan garam ke apa?

Api kecik je.. pastu tutup.. pastu terbalikkan sikit.. dia suka daging tu garing sikit macam murtabak..

Selingan kejap.. Kesayangan Wan nie.. Kalau dia buat Wan marah, nanti dia pandailah amik hati balik.. Aku perasan lah bila kitorang berdua dah berumur ni (bukan tua ye) dah tau dah cemana nak handle Wan.. Kalau Wan bising-bising diam je jangan menjawab.. Wan bising sebab stress je.. Kalau ko menjawab tu carik nahas nama dia.. Eh perangai Kak Pilla sangat kan? Like mother like daughter ;)

Eh Kak Pilla ada satu gambar ngan Pak Long gak masa dia tengah masak nie.. Paksa dia peluk bahu.. dia tu pemalu ke Encik Kaku ke apa tak tau lah hahahahha.. Ada lah gambar tu tapi muka Kak Pilla macam makcik-makcik sangat.. Cisss tak yah lah masuk sini hahahahha... 

Tu diaaaaaaa.. Nampak tak siap ada plak Salmon parking atas dia hahahahah.. Romantik habis nie... Pak Long served Kak Pilla tau... dia masak untuk kitorang berdua sebab dua-dua poyo tak leh makan nasi lemak.. mengada sangat Wan kata hahahahaha.. 

Close up satu.. Tapi Pak Long cakap kalau diet tak leh lah makan daging hari-hari.. seminggu sekali dua tu ok lah... 

Dulu Pak Long badan leh tahan boroi.. nak tengok?

Mampos kene penerajang ni masuk gambar dia hahahahaha.. 
































After 6 months.. Aku tengok badan dia macam lipan geli iollssss hahahahah nasib dia jenis badan kecik.. Kalau jenis badan yang muscle besar kepala orang tu lagi haku muntoh... 

Tapi seriously determination and discipline tu penting.. tu yang aku takde sekarang ni hahahahhaa... dulu lain, sekarang ahkak dah tuo dik.. semangat tu dah hilang sikit.. baru naik tangga setingkat dah semput macam nak mintak nyawa..

Tapi takpe.. kita slow-slow sikit jaga pemakanan kita, at least untuk kesihatan.. jangan sampai kene beli baju baru sebab baju yang sedang pakai sekarang tak muat.. baju dulu jangan cerita.. dah bertahun tunggu memang tak muat-muat.. *ai is sentap*

"Yakin Boleh"


Love, 
Filla.

10 comments:

diyana said...

akakkk..sedap x.ape rase daging tu hehe

FadMN said...

Kak pilla dah kuruih ,diet wat per.hahhaa.selamat bertahan tak makan nasi lemak yer.kalau saya konfirm surrender.
FAD

Huda Ramlee said...

Mmg pun. Org buat bdn xle makan garam. Nanti muscle x cantik.

sweet_saya said...

rasa ape daging tu...

Anonymous said...

Assalamualaikum

Looks good eh dish tu. :)) bagus nye masak Tanpa minyak dan garam. Masih rasa sedap ke? :)) hope u successfully maintain a good diet. Actually tak berisi pe Kak. Ok je tgk. :)) take care and May Allah protect u and fam from any harm or evil.

Nura

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila nampak tinggi.. abg fila tak tinggi macam fila..ke fila pakai heels? kiki

Anonymous said...

Kak pilla, sy kan rindu kak pilla, peej ngan kak elly yg dulu. Yg bnyk masa update blog. Skarang mcm semakin jauh. Tp ye lah sejak akak berbisnes, makin bizi kan. Tapi tu la, rindu zaman akak update blog 2kali sehari. Rs cam dekat je kak pilla ngan kitorg. Hehe.. Tetibe luahan hati kat sini. Anyway, semoga kak pilla, peej ngan kak elly berjaya dlm bisnes ye. :)

Anonymous said...

Sebenarnya masakan sihat ni senang. Tak yah tumis sampai naik minyak bagai. Tapi mahal boleh tahan lah..

aida aidanisme said...

wow! patut la saye tak kuruih2... hahaha...

Macikz konah Ias nur hidayahI said...

sekali tengok cara akak masak dah macam korean style