Thursday, April 24, 2008

Cheer-Up Acih!!!

suddenly fillanie mood x baper baik nk citer yang indah2 jer..heheh.. ni nak citer bab serious plak.. bukan aper..kadang2 kita ni telepas pandang gak benda2 yg kecik2 ni....benda yg kecik tu contohnyer hati dan prasaan anak kita yang umo baru 2thn setengah!!! hahahah..suspen jek bunyiknyer..hihihi...

peristiwa ni berlaku masa we went to genting past few weeks.. 'peristiwa' gitew!! haha.. mmg Acih really enjoy lah masa kat genting tu.. mak ngn bapak dia lagiklah enjoy..hehhe.. dah suka2 kat outdoor park tu..kami masuk ke indoor park plak.. fyi, Acih still free lagi..sbb dia kemetot..kira lepas lah line ketinggian yg masuk kene bayar tu.. lega makk.. then sambung citer balik... kat indoor park tu punyalah teruja Acih tgk byk giler menan2 horse lah car lah... so memula tu naiklah horse pusing2 tu.. (selingan jap)..ni bukan point citer nie..tp takper.. citer jer dulu..pastu masa naik horse tu..dukung lah acih..dia pon dok kat horse tu.. aku pon lek jer cari horse yg kosong sebelah acih..aku panjat gi duduk ala2 comel sebelah kasih..siap buat 'peace sign' kat pak radie suh amik gambo..sekali tetiba dorang stop kan menatang horse tu.. aku pelik arr..rupanya mak budak x leh naik horse tu yer...harap maklum!! kuakakkak..tebal tak muker aku? leh tahan arrr.. kuakakak..bodoh tul..buat ler muker x mengerti terus turun.. diri sebelah acih...hahahhah..mak maluuuuuuuuu...

(tgh menten...malu giler dow!)

Pastu nak naik car yg comel2 giler nie.. Acih pon lari2 lah excited nak naik car nie.. sbb masa kat kaunter ticket tu dia kat walaupon acih x der tiket..tp dia leh masuk allpark.. so oklah.. pastu masa Acih ngn friends nak naik.. org tu ckp ngn aku.. "cik, dia ni x leh masuk sbb dia tak der gelang tu"..aku pon ckp lah.."tp kat kaunter tiket kata boleh masuk allpark eventhough dia takder gelang..sbb dia still free lagi..x payah bayar!"..pastu org tu ngn muker blagak/letih.. ckp lagi.. "tak boleh..bukan sumer ride dlm indoorpark ni leh masuk..ada yg free ada yg u've to buy ticket"..Acih diri jer tegak..kawan2 dia sumer dah masuk dlm car.. pastu aku sound lah pak radie.. "pa, awak gi beli ticket utk naik car nie" ... so radie pon pegilah beli..8 hengget utk tu jer..x perlah tukan.. pastu dah beli..ok dia kasi lah masuk..tp aku x leh masuk kawasan pagar tu.. dia yg bawak acih masuk dlm car tu.. Acih senyap jer.. pastu org tu nak dukung dia lembik2 badan tak nak org tu dukung.. aku bajet Acih takut nie... lepas org tu dukung acih duduk sebelah Ieky..menatang tu pon jalan ler..comel sgt car tu.. tp Acih yg tak comel time nie! aku puaslah suruh dia buat peace..aku gelak2 kat luar tu..Acih diam jer.. car tu comel..laju plak tu..siap ada track mcm daki bukit tu..aku seram jek..buatnyer acih jatuh!..aku bajet mmg Acih takot ler..sbb tu dia senyap...

(nampak tak Acih was so sad time nie? tunduk jer..tgn pon letak kat mulut..huhu sedih aku!)

Dah habis naik tu..turun... aku pon tanyelah "best tak acih?" ... acih cakap 'tak best'.. pastu dia diam jer..moncong... alahai..sedihnyer aku time nie.. baru aku realised.. naper dia x enjoy.. mesti Acih malu... kawan2 dia happy2 jer naik car..dia mesti rasa tersisih..mesti dia fikir dlm ati..nape dia sorang jer x leh naik..pastu org tu argue lak ngn aku... merajuk ler Acih... padahal orang bukan marah dia... mesti dia maluuuu... lain lah mcm aku..kene halau turun dari kuda pon leh buat muker sadin..huahhahah..

(Acih diam jer.. x senyum langsung... dia pandang jer..pastu dia tak nak org yg jaga car ni dukung dia nak turun dari car tu)

so pengajaran dari citer nie... budak kecik lagi mudah tersentuh..they really have feelings..bukan kita jer orang tua yg leh terasa.. budak lagi faham.. jadi be careful when u're dealing with kids.. make sure jangan sampai anak kita malu depan org ramai.. tp that doesn't mean kita kene bagi muker sampai dia naik lemak!..

5 comments:

Intan said...

Hi Filla,
Bergenang okeh airmata ku tgk gambar Kasih pegang mulu, pegang dagu tuh.
Dapat rasa la dia malu dan tak syok.
Anyway, I think you are doing great!

ila de cute said...

hhuhuhu filla...sedih sey....sebak aku...tu ler budak2 sebenarnya lagi sensitif... kat school syahmi kan masa parenting course, principal tu asyik bgtau yg feeling bebudak ni amat sensitif walaupun kengkadang just a small matter... sabar ek...mesti ko sedih kan filla...

...$weE+ 666... said...

aku suker entry ni filla... at the same time, sedey gak tgk acih sedey... tapi aku suker sbb ko alert dgn emotional feeling acih masa tu... ur good mom, filla! sbb only good mom will noticed that u know... utk toddler sebaya acih, socialising can be intimidating. kita yg kena build dorang nyer confidence and encourage dorang to deal with their own emotion.

acih sedey sbb masa ni dia tgh face low self-esteem. kalau kita force atau tease dia, akan lebey damage self-esteem dia. patutnyer ko make her feel good about herself and give her as much love and attention as u can. acih rasa uncomfortable dgn situasi masa tu, mebi dia blom cukup selamba nak jadik mcm mama dia. huhuhu... apa yg acih lalui ni normal. aku pon slalu tgk fenriz camni. tp dia tak diam mcm acih arrr, sbb girls kan lebey suka majuk. mcm fenriz dia let go emotion dia dgn mengamok la... tantrum sana sini... ko tahu tak ramai parents tak alert pasal ni... aku salute ko sbb ko alert! tak ler blur mcm slalu tu... hehehe...

cheer up acih! cheer up filla! both of u have each other... purfect combination! *muahz* *hugs*

azdra-azdra said...

aku mmg agree pasal toddlers pun ada feelings. mcm klu aku gaduh ngan kie, walaupun masa tuh gaduh2 manja jenis gusti punya, but then izzah still mcm nak nangis.

plus klu izzah is put in the same situation mcm kasih. cumanya klu izzah, dia masih tetap selamba.. walau apa pun terjadi, org tuh argue ngan ummi dia pasal tiket ker, dia sure selambers. janji dia leh naik car tuh.

but then, yes its good for you to noticed acih feelings. izzah maybe tak sulking, tapi dia akan jadi macam fenriz. wailing with full of tantrums! tuh yang ada yang nak kena hikmat penyepak hikayat majapahit!

hahahah.. true.. u r a good mom. kippidap!

happy2gether said...

Filla, prihatin gak ko nih kan, bebudak kecik mmg mudah tersentuh, dorang nyer ingatan pon power dr kita, cuba ko janjikan sesuatu, sure dorang ingat.

Apapun kena byk epxlain kat dorang supaya dorang ada self esteem yg tinggi...aku sendiri jenis yg selalu risau jek...lagiklah masalah, need to be confident in myself first,then develop trust in our child.Puji2 dia bila dia buat benda yg bagus, lantaklah org nak ckp aper, kita ni riak ker apa ke, yg penting anak kita ada high self esteem...apapun ilmu parenting byk kena kita dalami, aku pon start baru membaca benda2 camni esp psychology kanak2...eheeheh cam bagus jek aku nih...

huhuuu...apapun you're doing great Filla...