Assalamualaikum semuaaaa...
Hahaha x sangka ramai gila dm kat ig menantikan entry kat blog ni.. memandangkan Kak Pilla sendiri pon dah rindu nak menulis, marilah kita mulakan kembali dengan entry makanan muahahhaha..
Ada ke yang tak pandai masak Sup Tulang? Mesti ada kan??? Sebab Kak Pilla dulu tak pandai jugak.. selalu rasa org yang pandai masak sup tulang ni terlalu hebat hahhaha..
Marilah kita sebarkan kebaikan dgn share resepi ni kepada adik2 baru nak up pandai ke dapur tu..
RESEPI SUP TULANG
BAHAN-BAHAN
Tulang lembu - 500g atau 1kg
Kentang 3 biji
Carrot 1 batang
Sedikit garam
Sup tulang Adabi
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
BAHAN TUMIS
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Sup tulang adabi
Memula guna pressure cooker dan rebus hingga isi tulang tu empuk. Siapa takde pressure cooker sila rebus manually lah yer muahahha.. mau berjam tu merebus heheh.. lepas tu boleh transfer ke periuk dan tenggeklah kat atas dapur dan masukkan kentang dan carrot (ikut mana yg empuk lambat, masukkan lah dulu) then masukkan garam.
Sambil tu panaskan 1 senduk minyak masak kat kuali sebelah.. bahan tumis tu sila hiris ya dan tumis hingga perang.. sup tulang adabi tu tumis segala kayu manis dan lain2 yg ada dlm plastik tu kecuali bunjut tu terus masuk dlm periuk sup. Dah perang masukkan bahan yg dah tumis tu dlm sup. Ramai akak tgk suka tuang sekali minyak dlm sup.. terpulang ye.. Kak Pilla selalu amik bwg2 dia je minyak tak nak masuk sekali hehehe sbb konon2 healthy lah padahalllll hehehe
Last sekali hiris daun sup, daun bawang campakkan dlm sup dan tutup api.. campak sekali bawang goreng. Makan sup bersama cili kicap. Perghhhhhhh slurppp.
Cili kicap
Segenggam cili padi
1 biji bawang putih
1 sudu gula (or ikut suka)
Kicap manis
Blendddddddd jer.. pastu siap!!! Makan sup tulang boleh letak cili kicap.. kalau suka masam boleh perah cili kicap tu dgn limau kasturi. Perghhhhhh!!
Selamat mencuba!
Komen entry ni.. kalau tak komen sis akan tutup blog ni #sistempaksaan #janganbagisiscakapsorang
Love,
Filla.
29 comments:
alaaa tu je? kisah 3 ketuls mana? rindu budak 3 orang tu
tq kak pilla bg resepi..please cont menulis..lg suka baca dkt blog walaupun dh ada ig & fb..
bravo sis...sis suka entry makanan...senang nak decide menu nak masak blk keje...
Ok dah komen. Hehehe. Tulang skang sekilo berapa hengget
memaksa2 soh komen... baikk.. sis komen ni ha....sila baca ye ������
memaksa2 soh komen... baikk.. sis komen ni ha....sila baca ye ������
Yeay. Kipidap.... ππππ
Thankyou kak pilla ❤️
Rindu terubat dah ��
hari - hari kena update kak Fie,
Baru asa indah hidup sy :)
ok sis..sgat hebat menu ni..elok utk bulan puasa ni..sila la teruskan blog..tq
Lagi...dan lagi...nk story byk2..tp dh story kt blog..jgn lupa ig story acara memasak yer sis������
oke done komenπ
Strategi yg bagus up resipi...sbb mmg saya akan google 'resipi fillanie' bila2 saya nak masak nasi lemak la paprik la nasi ayam la.. welcome back kak pilla...jgn shut down blog u....
Tq sbb update blog kak..rindu nk baca..
Alaaa tu je ke pila..? Okla..jadik la daripada takde hehehe..pls keep on writing! Pembaca2 setiamu gigih menanti
sedapnyaa sup tulangggg
sama suka mkn dengan cili kicap!
lama dah tguu entry buk pila.. entah bila entry yg kedua pulakkan? haha
Lama dh tggu post trbaru..hehe
Entry mcm ni blh tgk kat ig story je kak :p
Hahahha kak pilla ni.. Oklah boleh terima 1st entry resepi. Tqqqq kak..
Kalau dengan pressure cooker bape lame kena rebus?
Welcome back Kak Pilla!
Miss u kk pilla... mereputtt nk tunggu kk pilla update
wow!mabelesππ
Ingat dulu kalau bulan puasa je mesti ternanti2 post kak pilla pasal makanan hari2.haha. resepi nasi ayam pun aku tiru cara kak pilla masak.thanks kak.
kak pilla...pliss update sokmo yeee....
yeayyy...FILLANIE dah kembali...update selalu tau....
yeayyy...update selalu tau...hehehehe
Post a Comment