Wednesday, September 21, 2016

HUAWEI P9 KUALITI GAMBAR SETANDING DSLR.

Zaman sekarang semua dihujung jari.. Semua orang ada social media untuk share gambar, share cerita, share status.. dan semua orang akan tengok gambar kita, baca status kita dan ambil tahu tentang kita.. dan kita pun sama jugak tengok gambar orang lain dan baca kisah orang lain.

Dunia dah berubah, zaman canggih ni semua orang nak handphone canggih, nak camera canggih supaya upload gambar kat social media pun best je ;)  Kak Pilla terus terang tak tau sangat pasal gadget-gadget ni.. Kalau cari phone, Kak Pilla cuma nak yang camera phone dia gempak dan nak yang memory dia besar.

 Dah lama usha Huawei P9 ni sebenarnya.  Harga sangat affordable dan paling terror ialah camera dia hehehe.. Sebab apa camera dia canggih??? sebab Huawei P9 ni partnership dengan Leica.  Hoi Leica kottttttt!!! Kamera Kak Pilla yang compact tu pun lense Leica sebab semua orang tau camera yang lense Leica ni memang thorbaekkk gamba dia.. 

Masalahnya kemalasan melamapui batas.  Penat nak usung phone lagi, nak usung camera lagi.. Now selamba je gi vacation ke gi event tak perlu bawak camera.. Huawei P9 yang menggunakan camera Leica ni dah cukup gempak dah gambar ;)  2 in 1 gitu.. so, bye camera compact heheh.. 

Cantik kan? Simple, tak terlalu besar dan tak terlalu kecil.. Design very sleek dan mudah dipegang.  Kak Pilla suka jugak dia punya apa tu kita panggil? Apps ke icon yeh yang appear kat screen tu.. semua kaler gold-gold silver nampak wow sangat.. 

Rekabentuk dia pun ada kelassss gitu.. nipis, kemas dan nampak exclusive.. Huawei P9 ada tawarkan 6 kaler yang ko boleh pening kepala ye nak pilih warna apa semua lawa.

 Tengok tu ada dual camera situ.. Gempak gils kan?  Huawei P9 ni captures gambar memang sangat cantik sebab dia ada dual camera.  Satu camera RGB (gambar berwarna) dan satu lagi camera tu monochrome (hitam putih).. Bila snap dua camera ni akan bergabung untuk jadikan gambar tu meletop cantik kebabom.

Camera Huawei P9 ni 12 megapixel ya kengkawan.. dan paling best front-facing camera dia untuk selfie ialah 8 megapixel.  Pastu kalau nak selfie dengan lowlight takde masalah sebab front facing camera dia boleh capture dengan baik.. Kalau compare dengan phone lain yang Kak Pilla pakai, front-facing (selfie) camera dia tak cun muahahahhaa.. 

 Testing 1,2,3.

 Hahah sorry jakun kejap hehe

 Ok cukup lah 3 keping walaupun ada dekat 10 keping yang i snap.. hahaha ok tipu.

Oh ya, pakai apa-apa smartphone ni paling penting ialah camera phone dia betul tak? hahah sila jangan tipu.

Nah i payung satu gambar ni.. Hoi lawa gila ok.. sedangkan ni snap dari sebalik glass window, sebab takut nak hulur tangan keluar tingkap kalau jatuh phone ni menangis kang.

Tak cukup, meh payung lagi satu gambar.

 Inilah kehebatan Huawei P9 yang ada dual lens.. Hebat terpegun tengok gambar.. Hanya dengan smartphone korang leh amik gambar yang sharp dan belakang dia blur-blur gitu.. sebijik macam kualiti gambar yang diambil dngan DSLR.. Gedabak jenuh nak usung.. sila usung Huawei P9 ni sama hebat ok.

Dengan Huawei P9 ni dia ada 3 film modes iaitu Standard, Vivid dan Smooth Colours.. so korang leh main-main dengan phone dah setting macam-macam untuk dapatkan gambar yang menarik..

 Huwaa cantik kan? Sorry terpayung banyak pulak gambar sebab ai over excited hahahah

Inilah namanya bokeh.. Aku ni tak reti apamende bokeh bokeh ni?  Tanya Pak Radie.. dia cakap bokeh tu yang jenis gambar kita clear.. tapi background tu dia ala-ala blur.. wowww nilah yang dari dulu Kak Pilla cari camera macam ni, baru nampak professional nak ootd ke apa.. rupanya tak yah beli camera besar gedabak.. Huawei P9 pon boleh you alls...

Photographer : Mak Kasih.

Gempak kan????? Siapa suka smartphone yang kualiti gambar seakan-akan diambil dengan menggunakan DSLR, Kak Pilla recommend korang beli Huawei P9.. See? Mak Kasih snap pon ala-ala professional photographer gittew heheheh..

Kalau masih tak caya, boleh tengok video ni yang Malaysia Kini buat...

https://www.facebook.com/MalaysiaKini/videos/10153723002640906/

korang akan nampak memang besar perbezaannya gambar-gambar yang diambil oleh Huawei P9 ni.. dalam post tu ada link yang korang boleh ambil, nanti diorang bagitau smartphone apa yang sesuai.  So kaki-kaki selfie ngan photography ni cuba cepat.. heheh tau-tau beli juga phone baru kan..hahahah

Beli 32GB tak sampai RM2k.. so apa lagi pegi serang.. Pegi vacation bawak phone ni gambar meletop dikkkkk hahahahah..



Love, 
Filla.

8 comments:

Puan Deeba said...

Ni yang rasa nak beli ni..

YieN said...

Adoiii, tergoda dah ni kak pilla oiii.. Nak korek tabung jap :P

Nadia Johari said...

cantiknyaaa..nk beli gak

Shuriana Khamisan said...

mmg lawa gambar...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

lawo laaaaa

Chekgu Azrine said...

Lama dah tergoda...huwaa

Chinta Safia said...

tergoda i tengok....lawo laaa...

eyza fariza said...

wau,, gempak betul function camera dia kak pilla