Friday, September 09, 2016

BUDAK DEMAM.

Semalam punya cerita.  Kasih demam kat sekolah :(

Hari sebelum tu balik sekolah dia cakap jugak kepala dia pening.. so malam tu dah bagi dia makan panadol sebiji.  Esok pagi pegi sekolah dia cakap kaki dia berat.. macam tak selesa.. aku rasa dahi dia ok je takde apa.. so pesan kat dia, kalau kat sekolah tetiba demam ke apa, pinjam phone cikgu call mama ok?

Kul 10.00 pagi kot cikgu call kata dia muntah-muntah kat sekolah.. Hmmmm.. laju-laju settlekan kerja pastu terus gi sekolah amik dia.. dahi panas.. terus bawak gi klinik.

Park kat tepi jalan klinik P9 tu.. pastu jalan sikit nak ke klinik tu.. Aku jalan depan.. tetiba tersadung jalan tu tetiba plak tinggi sikit.. nasib tak jatuh, tapi melompat jugak ke depan.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa malu.. Kasih jalan belakang terus lari ke depan.. "Mama ok? sian mama.. sakit tak??? tulaaaaaa mama jalan laju tak tengok bawak, kan dah sakit?" pastu aku buat lah tepuk-tepuk kaki tu sikit buat muka macam auuuuw sakitnyaa.. sebab depan aku ada orang dalam kereta.. mesti dia tengok.. nyampah.

Kasih ni jenis hati jelly.. Asyik tanya je mama ok ke? "Mama ok, tapi mama malu orang dalam kereta tu mesti nampak mama melompat ke depan".. Terus dia sengih.. "Eishhhh mama niiiiiiiiiiiiiiiiiii"

 Tapi pastu dia senyap.. turn lama nau nak jumpa doktor.   Panas sangat sampai keluar air mata :(

Doktor check and tanya bila start demam? muntah tak? check paru-paru ok clear.. Doktor kata lepas 3 hari kalau demam tak baik, dtg balik amik darah.  Yelah skrg banyak nau virus memacam, so scary.

Pastu cakap kat dia "Mama hantar Kasih balik rumah ye? boleh makan rehat, tido terus kat umah"  "Alaaaaaa nak ikut mama pegi office, nak beli makanan kat kedai makcik masak lemak tu"  Huh budak-budak memang suka ikut mak pegi office kan? Ok lah jom ikut mama kita terus gi beli makanan.. Dia tanak banyak lauk.. dia letak siput sedut je 5-6 ketul.. Eh tak sampai hati apa ni lauk tak amik? Tanya dia nak ikan keli? dia angguk.. so amikkan.

Anak je makan, takkan mak nak pandang.. beli lah sekali makanan mak kau hehehe.. sebab aku selalu skip lunch.. tapi this time kenot, Kasih lah ni.

 Demam pun selero hahahahah.. sama macam mak kau nak.  Kasih suka siput sedut.. licin ye dia makan.. 

 Suruh dia posing nak send gambar kat apak dia.. terus pose idong kembang.  Kalau dia tau idong kembang dia masuk blog mampos aku hahahhaha

Tengahari hantar balik rumah.. suruh dia mandi tido.. Aku jenguk dia tido dalam bilik, memula tido kat katil Amaani.. pastu tengok dan baring kat lantai.. sian pulak budak ni.. 

Petang suruh dia turun bawah baring kat bawah biar selesa luas sikit.. panas gila kepala dia.. takut aku.. aku masak kat dapur, minta bibik amik kain basah letak kat kepala Kasih.. Apak dia balik amik kain letak celah ketiak.. 

Tanya gak selera nak makan apa? Mama masak.. dia cakap tak nak, tak tau.


Since dia pon tak tau nak makan apa, aku masak jelah apa-apa pun.. Gorengkan ayam drumet sekali.. Icha dengan Amaani yang makan banyak hehehe.. Masa makan Kasih baring je tengok tv.. dia tak nak makan..

Lepas tu dia request nak milo sejuk dengan biskut kering gula tu.. Ok buatkan kat dia.. tengok habis semua ;)

Pastu kitorang baring sama-sama.. Kasih baring sebelah aku.. Amik vicks picitkan kepala dia.. "ahhh sedapnye mama".. baru 2-3 minit dia cakap "Takpelah mama, kesian mama penat".. 

Seriously aku ni tak reti nak manja-manja.. dengan anak sendiri pun 'keras' jugak.. hahaha.. Tapi Kasih tak macam tu.. dia suka peluk-peluk, manja-manja, emo semua dia lah hehehe.. terus dia peluk.. "mama peluk lah kasih".. eh tetiba sedih pulak.. terus peluk dia.. picit-picit lengan dia.. terus rasa macam dah besar dah kasih.. 

Dulu aku rasa rapat dengan Amaani.. Tapi sekarang ni rasa Kasih pulak paling rapat.. Masa sakit dia jalan pegang je tangan aku ni.. pastu kalau aku menangis dia akan datang peluk dan nangis sama-sama.. "mama janganlah nangis, dah lah tu mama".. pastu aku suruh dia keluar tinggalkan aku sorang.  Lama sikit lagi dia datang lagi "mama jom makan, mama tak makan dari tadi kan? nanti mama lapar".. Ok sebenarnya hati aku tersentuh tapi aku kalau sedih aku tak suka ada siapa-siapa datang dekat aku.. so semua orang akan faham dan takde sapa datang dekat.  Gila saiko sangat mak kau. sampai hati aku dah puas, baru aku akan act macam biasa dan ceria.  

Harap Kasih jaga mama sampai bila-bila.. walaupon Kasih dapat mama jenis hati tak jiwang, hati tak lemah lembut, hati macam keras, tak reti peluk-peluk, tapi Kasih tetap suka peluk-peluk mama.. tetap concern kalau mama sedih, tetap risau kalau kaki mama tersadung dan nak tersungkur.. kalau mama sakit, muka Kasih jugak yang doplohpat jam datang tanya mama ok?  Kasih lah yang rebut-rebut nak jalan dengan mama, rebut-rebut nak duduk sebelah mama, rebut-rebut nak pegang tangan mama.. Adik-adik tak gaduh pun nak pegang hahahahahah.. 

Adalah jugak perangai Kasih ni kadang menjawab.. kadang suka cakap slow sampai tak dengar kalau menjawab.. Hoiii naik hantu aku hehehehe.. suka pusing mata ke atas.. tapi hati dia baik.. dia jenis penyayang dan suka ambil berat.. Kasih rapat dengan aku sampai Pak Radie cakap "mengada manja sangat.. sama macam mama mengada-ngada" mihmihmih.. sibuk je papa tu. 

Jap lagi nak balik tengok budak demam.. I love u Kasih.




Love, 
Filla.

15 comments:

Lenny said...

apa nii... nangis aku baca entry ni....

sayang kasih..... muahs skit meh peluk auntie kita nangis sama2... ahahhaha

Anonymous said...

haha.. bergenang lak mata iolls baca filla oiii. tapi iolls rasa anak pertama mmg mcm tu ke apa kan. sbb anak iolls pun mcm tu jugak, tp lelaki.. slalu mintak manja2, peluk2, kiss2.. ngalahkan adik girl dia. org ckp anak pertama kan 'first love' kita.. tp mmg terasa dkt dgn jiwa tau..

Zie Azi said...

kak pilla..tolong
sotong tu tak menahan,sedap smpi telan ayo liur nih..

Chinta Safia said...

tersentuh hati baca cerita kak pilla...tapi memang betul la anak saya yang first pon slalu nak manja2,peluk2...klu termarah terus merajuk...sensitif.

Umi Harraz said...

Apeniiii....suka buat bawang terpercik masuk mata taw kak pilla niehhhhh!

khairiyah said...

Hahah kenapa kite yg bergenang air mata baca entry ni..good girl kasih :)

Anonymous said...

mak-mak sgt..dlm opis baca blog kak pilla ni pun bertakung dah air mata.. -__-

SaraGurL said...

Tersentuh hati baca..

Eray Majid said...

dah nampak besar sangat dah kasih. baru nak fefeeling sedih, rasa lucu plak part mama melompat tu.

Anonymous said...

huwarghhhh. nangis bacaaa :'(

Nur Aishah said...

syukur allah bagi nikmat ANAK pada kak pilla..
saya sampai skrang allah belum nak bagi lagi rezki.
saya pun tak sihat sepenuhnya lagi. CA patient, at anytime boleh relapse.
nauzubillahiminzalik..
saya sgt ter-inspirasi baca kisah mak2 mcmni.
tgk kak pilla masak, bagi masa dgn anak2..
buat saya terinspired...
be tuff dalam keadaan apa pun kak pilla...
igt, sebaik2 manusia pun tetap ada yg benci dan keji.
just hentak dan lupakan...
just buat apa2 yg Allah redha, suami redha..
insyaallah kita akan sentiasa menang dan selamat pada jalan kita sendiri.

ameen ya rabbal alamin..
salam sayang di angin lalu...

Anonymous said...

teringat kenangan tahun lepas.. masa tu anak sulung tahun 1. cikgu call kata anak demam suh amik di sekolah. masa tu tengah sarat mengandung 8 bulan. lepas amik anak kat kelas siap sign kat office semua pastu nak bawak gi klinik la.
masa lalu kat kantin sekolah jalan turun bukit sikit... sekali saya tersadung ntah macam mana tergolek... berdarah lutut dua2 belah. anak pon tanya mama ok ke.. hehe. cakap kat dia ok je tapi malu kat kantin ramai org... huhu terus jalan laju2 gi kat kereta.. masuk kereta nampak kain koyak rupanya...

hehe. balik rumah tukar baju bawak anak gi klinik... mujur la kandungan saya ok aje...

Anonymous said...

adehh..tak pasai nak nangis bace ni...sbb sy pun jenis hati keras tak reti nak tunjuk syg tu kat org...tp anak sy yg sulung pun mcm kasih...kalau sy sakit ke demam dia la teman mama nye baring kejap2 tanya mama ok ke...

matdin said...

wahh makan habis 2 bungkus tu? hehe

jom jenguk sini ya.. hehe

Anonymous said...

Selalu sebak baca entri pasal kasih.
You've raised her well kak pilla. #kipidap

:)