Helloooo... Hari ni Cikgu Pilla nak ajar adik-adik cara-cara buat Puding Jagung Kastard paling sonang gila..
Dulu Wan pernah ajar, tapi dah lupa heheheeh..
Ni lah rupa puding Kak Pilla..
Masukkan 1 1/2 cawan tepung kastard.. pastu masukkan 3 cawan air.. kacau sampai larut betul-betul..
Then masukkan 1 tin susu cair, 1 1/2 cawang gula pasir (boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis.. kak pilla rasa macam manis pulak) pastu masukkan 1 tin jagung tu.. Kak Pilla salah beli hahahah.. kalau nak beli korang beli yang jenis creamy ok? Kak Pilla beli yang jenis air pastu ada jagung dalam tu.. Arghhh hentam je.. habis aku tuang satu tin dalam tu hehehehehe..
My Assistant, Kasih Aleeya ;)
Kacau dengan api kecil sampai likat dan berkilat.
Ok siap.. boleh tutup api dah masukkan dalam bekas.
Biar kan dulu.. dah sejuk baru boleh masukkan dalam peti sejuk.
Hambek kau.. jagung aku tu sebutir-sebutir.. pastu nak potong punyalah susah.. pastu ada hati bagi jiran tetangga hahaha.. takpelah kan.. mana habis nak makan semua.. bagi-bagi kat jiran.. sedap tak sedap belakang citer ;)
RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD
1 1/2 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung (creamy)
CARA-CARA
Bancuh tepung kastard dan air.. kacau hingga larut.. Kemudian masak secara api perlahan.. tuangkan susu cair, gula dan 1 tin jagung.. Kacau rata hingga menjadi likat dan pekat. Tutup kan api dan tuangkan ke dalam bekas.. Biarkan sedikit sejuk kemudian letakkan dalam peti ais.. Pastu boleh dimakan sejuk-sejuk..
Filla.
46 comments:
jagung sebutir-sebutir tu la yang buat lagi sedap Kak Filla :)
argh bila la nak cuba buat kuih2 ni, malasnya la hai...tgk kak filla masak teringin kot nak masak tp hanya berangan je la, sbb memang tak bape pandai. dh blaja pon x pandai2.
slm...kak pilla, cmne ea nk buat masak smbl kering2 yanh selalu akak buat ngn ikan goreng or telur tu...teringin nk mkn ...resepi please
kalau nak ikutkan corn custard ni memang patut letak jagung sebutir-sebutir tu. baru puas makan. baru kena dengan tajuk resepi! kalau pakai creamy tu, rasa laa jagung tu cumanya ia jadi macam kuih talam, lapis, dan yg seangkatan dgn nya. ada faham?
lawok2
lawok2
oooo senag je buat puding jagung ni.. ingatkan susah... huhu
Dah try 2 hari lepas ... memang easy and yummy .. tapi kat rumah ni hubby and my boys x minat ... so sorang2 la melantak .. tq for tunjuk ajar
Dulu masa sekolah, bila jamuan je mesti ada kuih ni. Ingatkan susah, rupanya senang je nak buat.. hehe.. Lepas ni nak try lah.. Thanks Cikgu Pilla sbb share resepi.. ♡♡
Kalau xde susu cair, blh x gantikan ngan krimer sejat?
Nampak macam sedapp je kak filla.. nak try buat jugak laa... sebab saye ni peminat nmbor satu jagung... pntang tgok bnde kait ngan jagung... meati nak try... 😊
Yeah....sonang betul la resepi k.filla ni.saya dah try ...senang nak buat dan ingat sampai bila- bila.Jemput singgah
www.ainbeautifulhouse.blogspot.com
Tq for resepi
sedap sweet jee..dh try mcm2 cra n yg sgt best..
thanks akak. nnti nk try buat utk ayah.
Alhamdulillah..baru je siap ikut resepi cume gule saye gune satu cawan..baru simpan dlm peti ais..time kasih akak..;)
assalamualaikum..td akk ronda kt google cari resepi puding jagung ni pastu tersinggah la kt sini..maka nya akk nk minta la resepi kt sini..boleh ye cik puan filla..tq
Sye tiru sebjik ptg td tp npe lembik? Seharian dlm peti cmtu je..kt mne yg silp?? sukatn sume sme
Sikitnye bahan. Tak pernah terfikir berape senangnye buat benda. Nak cuba nak cuba!!!
Errhhhh. Senangnye. Semua murah murah. Thanks akak.
Thanks. ..sedap guna resipi ni. Sy tambah garam sedikit dlm setengah sudu teh. Bagi naik rasa manis. Gula 1 cawan je
ingat susah .tapi senang je . thank u.
x cakap apo yg warno kuning tu....
x cakap apo yg warno kuning tu....
x cakap apo yg warno kuning tu....
Yg warna kuning tu tepung kastard je,kalo bancuh tepung kastard mmg la jadi warna kuning
Masih cair dan tak cukup likat kot
Samaler..sy nak jadikan lemak2 sikit
Salam..thanks for sharing the recepi...first time buat sbb ikut sukatan sis bulat2 cair mmg xkeras2 selama 3 hari...sbnrnya xperlu aor smpai 3 cawan..saya guna sukatan 2stgh cawan air dan satu cawan susu sejat...alhamdullillah menjadi...n guna cara double boiler utk msknya ats api dapur..sbb api dapur kuat last buat hari tu hangit..😊 thanks again..
Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.
Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.
Yummy,
Nie yang rasa nak buat nih :)
Sy ikut sebijik resepi ni sedap...klau x keras tu mungkin sbb x cukup likat...kacau sampai likat..biar color kuning custard berukar ke kuning terang..nampak berkilat...br ok..
Akk..saya dh try buat dh ni .terima kasih ..resepi mudah ..senang2..dn cepat...
Air dalam tin jagung tu masukkan sekali ke?
saya nk cuba ht ni..hope menjadi
susu cair - susu sejat. evaporated.
salam akak.. thanks for sharing resipi.. dlm byk2 resipi sy gne ni 1st time buat yg jd.. yg len sume x brp nk jd.. thanks again.. seronok r pasni bleh buat slalu kueh feveret ni.. 😍😍😍❤❤❤
masukkan skali dgn tin..baru power..
macam besi macam robocop..hahaha
Saya try resepi ni ye
iklan sikit kalau ada yang mencari homestay area melaka boleh roger saya
019.686.5820
FB : MamaHome2Stay Bandar Melaka
Assalam.. Akak try resepi ni.. menjadi.. Dan akk tambah butter 2 sudu tuk jadikan berkilat...👍👍👍
Thanks utk resepi nie...cuma sy ubah x pki susu chair...says ganti ngan Santana..lg lemak.. Mmg yummy
terasa nak makan.. mudah aje rupanya buat benda ni..hahaha.. lepas opis jap lagi terus nak g beli barang..
Dah buat. Memang terbaik. Tq
Sama sy buat pon lembik cair
Hi kak filla.. sy dh buat alhamdulillah menjadi.. tgh sejukkan... mmg kn masak sampai likat kalau x mmg cair n x cantik..
Post a Comment