About Me

Monday, July 21, 2014

RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD

Helloooo... Hari ni Cikgu Pilla nak ajar adik-adik cara-cara buat Puding Jagung Kastard paling sonang gila..

Dulu Wan pernah ajar, tapi dah lupa heheheeh.. 


Ni lah rupa puding Kak Pilla.. 

Masukkan 1 1/2 cawan tepung kastard.. pastu masukkan 3 cawan air.. kacau sampai larut betul-betul.. 

Then masukkan 1 tin susu cair, 1 1/2 cawang gula pasir (boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis.. kak pilla rasa macam manis pulak) pastu masukkan 1 tin jagung tu.. Kak Pilla salah beli hahahah.. kalau nak beli korang beli yang jenis creamy ok? Kak Pilla beli yang jenis air pastu ada jagung dalam tu.. Arghhh hentam je.. habis aku tuang satu tin dalam tu hehehehehe.. 

My Assistant, Kasih Aleeya ;)

Kacau dengan api kecil sampai likat dan berkilat.


Ok siap.. boleh tutup api dah masukkan dalam bekas.

Biar kan dulu.. dah sejuk baru boleh masukkan dalam peti sejuk. 

Hambek kau.. jagung aku tu sebutir-sebutir.. pastu nak potong punyalah susah.. pastu ada hati bagi jiran tetangga hahaha.. takpelah kan.. mana habis nak makan semua.. bagi-bagi kat jiran.. sedap tak sedap belakang citer ;)

RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD
1 1/2 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung (creamy)

CARA-CARA
Bancuh tepung kastard dan air.. kacau hingga larut.. Kemudian masak secara api perlahan.. tuangkan susu cair, gula dan 1 tin jagung.. Kacau rata hingga menjadi likat dan pekat.  Tutup kan api dan tuangkan ke dalam bekas.. Biarkan sedikit sejuk kemudian letakkan dalam peti ais.. Pastu boleh dimakan sejuk-sejuk..




Love, 
Filla.

46 comments:

  1. jagung sebutir-sebutir tu la yang buat lagi sedap Kak Filla :)

    ReplyDelete
  2. argh bila la nak cuba buat kuih2 ni, malasnya la hai...tgk kak filla masak teringin kot nak masak tp hanya berangan je la, sbb memang tak bape pandai. dh blaja pon x pandai2.

    ReplyDelete
  3. slm...kak pilla, cmne ea nk buat masak smbl kering2 yanh selalu akak buat ngn ikan goreng or telur tu...teringin nk mkn ...resepi please

    ReplyDelete
  4. Staroberi9:29 PM

    kalau nak ikutkan corn custard ni memang patut letak jagung sebutir-sebutir tu. baru puas makan. baru kena dengan tajuk resepi! kalau pakai creamy tu, rasa laa jagung tu cumanya ia jadi macam kuih talam, lapis, dan yg seangkatan dgn nya. ada faham?

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:13 AM

    lawok2

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:13 AM

    lawok2

    ReplyDelete
  7. oooo senag je buat puding jagung ni.. ingatkan susah... huhu

    ReplyDelete
  8. Dah try 2 hari lepas ... memang easy and yummy .. tapi kat rumah ni hubby and my boys x minat ... so sorang2 la melantak .. tq for tunjuk ajar

    ReplyDelete
  9. Dulu masa sekolah, bila jamuan je mesti ada kuih ni. Ingatkan susah, rupanya senang je nak buat.. hehe.. Lepas ni nak try lah.. Thanks Cikgu Pilla sbb share resepi.. ♡♡

    ReplyDelete
  10. Anonymous6:10 PM

    Kalau xde susu cair, blh x gantikan ngan krimer sejat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu cair - susu sejat. evaporated.

      Delete
  11. Anonymous9:41 PM

    Nampak macam sedapp je kak filla.. nak try buat jugak laa... sebab saye ni peminat nmbor satu jagung... pntang tgok bnde kait ngan jagung... meati nak try... 😊

    ReplyDelete
  12. Yeah....sonang betul la resepi k.filla ni.saya dah try ...senang nak buat dan ingat sampai bila- bila.Jemput singgah
    www.ainbeautifulhouse.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. sedap sweet jee..dh try mcm2 cra n yg sgt best..

    ReplyDelete
  14. Anonymous6:26 PM

    thanks akak. nnti nk try buat utk ayah.

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..baru je siap ikut resepi cume gule saye gune satu cawan..baru simpan dlm peti ais..time kasih akak..;)

    ReplyDelete
  16. Anonymous4:14 PM

    assalamualaikum..td akk ronda kt google cari resepi puding jagung ni pastu tersinggah la kt sini..maka nya akk nk minta la resepi kt sini..boleh ye cik puan filla..tq

    ReplyDelete
  17. intan terpilih1:30 AM

    Sye tiru sebjik ptg td tp npe lembik? Seharian dlm peti cmtu je..kt mne yg silp?? sukatn sume sme

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih cair dan tak cukup likat kot

      Delete
    2. Sama sy buat pon lembik cair

      Delete
  18. Anonymous4:13 PM

    Sikitnye bahan. Tak pernah terfikir berape senangnye buat benda. Nak cuba nak cuba!!!

    ReplyDelete
  19. Anonymous4:14 PM

    Errhhhh. Senangnye. Semua murah murah. Thanks akak.

    ReplyDelete
  20. Anonymous5:42 PM

    Thanks. ..sedap guna resipi ni. Sy tambah garam sedikit dlm setengah sudu teh. Bagi naik rasa manis. Gula 1 cawan je

    ReplyDelete
  21. ingat susah .tapi senang je . thank u.

    ReplyDelete
  22. Anonymous11:02 AM

    x cakap apo yg warno kuning tu....

    ReplyDelete
  23. Anonymous11:03 AM

    x cakap apo yg warno kuning tu....

    ReplyDelete
  24. ujangN911:04 AM

    x cakap apo yg warno kuning tu....


    ReplyDelete
  25. Anonymous3:33 PM

    Yg warna kuning tu tepung kastard je,kalo bancuh tepung kastard mmg la jadi warna kuning

    ReplyDelete
  26. Salam..thanks for sharing the recepi...first time buat sbb ikut sukatan sis bulat2 cair mmg xkeras2 selama 3 hari...sbnrnya xperlu aor smpai 3 cawan..saya guna sukatan 2stgh cawan air dan satu cawan susu sejat...alhamdullillah menjadi...n guna cara double boiler utk msknya ats api dapur..sbb api dapur kuat last buat hari tu hangit..😊 thanks again..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous7:17 AM

      Sy ikut sebijik resepi ni sedap...klau x keras tu mungkin sbb x cukup likat...kacau sampai likat..biar color kuning custard berukar ke kuning terang..nampak berkilat...br ok..

      Delete
  27. Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.

    ReplyDelete
  28. Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.

    ReplyDelete
  29. Yummy,
    Nie yang rasa nak buat nih :)

    ReplyDelete
  30. Akk..saya dh try buat dh ni .terima kasih ..resepi mudah ..senang2..dn cepat...

    ReplyDelete
  31. Anonymous2:49 PM

    Air dalam tin jagung tu masukkan sekali ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous7:47 AM

      masukkan skali dgn tin..baru power..
      macam besi macam robocop..hahaha

      Delete
  32. saya nk cuba ht ni..hope menjadi

    ReplyDelete
  33. salam akak.. thanks for sharing resipi.. dlm byk2 resipi sy gne ni 1st time buat yg jd.. yg len sume x brp nk jd.. thanks again.. seronok r pasni bleh buat slalu kueh feveret ni.. 😍😍😍❤❤❤

    ReplyDelete
  34. Saya try resepi ni ye


    iklan sikit kalau ada yang mencari homestay area melaka boleh roger saya
    019.686.5820

    FB : MamaHome2Stay Bandar Melaka

    ReplyDelete
  35. Assalam.. Akak try resepi ni.. menjadi.. Dan akk tambah butter 2 sudu tuk jadikan berkilat...👍👍👍

    ReplyDelete
  36. Thanks utk resepi nie...cuma sy ubah x pki susu chair...says ganti ngan Santana..lg lemak.. Mmg yummy

    ReplyDelete
  37. terasa nak makan.. mudah aje rupanya buat benda ni..hahaha.. lepas opis jap lagi terus nak g beli barang..

    ReplyDelete
  38. Dah buat. Memang terbaik. Tq

    ReplyDelete
  39. Anonymous3:06 PM

    Hi kak filla.. sy dh buat alhamdulillah menjadi.. tgh sejukkan... mmg kn masak sampai likat kalau x mmg cair n x cantik..

    ReplyDelete