Thursday, June 29, 2006

found a good nursery..

i was so excited yesterday.. i found a good nursery for kasih at parcel E..located near alamanda..heheh.. tp rasanya nursery tu is under kementerian air dan tenaga komunikasi kot?.. mcm ni citer dia sebenarnya... 2 weeks ago, me dah call nursery yg nak hantar kasih.. (kat dlm parcel D gak).. org nursery tu kata ok, pengasuh baru dah masuk, so x de prob langsunglah.. so confirm lah nak masukkan kasih.. pastu my office mate Jeeja dpt kuarters, so dia pon nak try tanya kalo ada lagi kosong kat tempat yg filla nak anto kasih tu.. i asked her to call nursery tu.. sekali org yg promised nak amik kasih tu kata nursery tu penuh.. it's ok lah kalo penuh, jeeja is just asking.. if the answer is no, no lah... sekali dia blh kata filla pun x dpt.. aku nyer hangin satu badan!!!! dah lah nak move putrajaya in 1 week time.. siooott jer.. i grabbed the phone from my friend jeeja, and asked her why i didnt get, dia pon kata penuh, dia kata sorry sgt.. heran kan?????.. aku cool down, kata x pelah... sbb in my office nie, ada sorang ni kecoh giler.. dia anto anak dia kat nursery.. dah 2 anak dia.. yg last tu baya2 kasih.. dia ada prob ngan sumer org.. masalah mental/menipu/gossip/mcm bagus.. semua dialah yg terror.. pastu baru2 nie dia ada prob ngan jeeja tu.. aku pon tekena lah tempiasnyer sama.... dia plak baik giler ngan org nursery tu.. so biler dipikir2 balik mcm x sedap ati nak anto kasih kat nursery tu.. yelah hati org kita tak tau.. ini bukan main2.. kita nak anto anak tuuu.. buatnyer dia citer apa2 yg tak tentu pasal kat pengasuh2 tu, habis anak aku!!!! budak ni plak kalo org tak tau prangai dia, sumer org leh pecaya apa dia ckp.. tp org2 kat opis dah msk ngan prangai pompuan niee... di pendekkan citer... lps dah nursery tu kata x dpt, smlm filla gi survey nursery kat parcel E.. went there with my friend jeeja.

mmg puas hati giler tgk nursery dia.. very professional.. sistematic..compared with nursery yg filla x dpt tu.. tuhan tu kaya, stiap sesuatu tu mesti ada sebab... Alhamdulilah.. i want the best for kasih, and i dont mind to pay more.. rm200 every month kat nursery ni, registration fee rm30, takaful insurance rm10 a year.. so mula2 kene byr rm240.. pastu monthly rm200.. ok what???.. boss dia nama kak shima.. duduk subang jaya.. her english is very good.. tu yg suka tu, at least dia can communicate in english with anak2 kiter.. hihiiii.. pastu dia ni knowledgable jugak.. educated.. dia citer dia dulu work with americans.. so she knows very well how the people treat their children.. dia nak latih anak supaya be independent mcm anak omputih.. jgn lembik, sikit2 nangis.. hehehe.. pasatu dia siap told us, diorang akan prepare porridge.. kalo fish, only tenggiri!! wahhh bulat ler kasih mkn ikan mahal..hihi.. dia tak nak ikan lain, tkt budak allergy..pastu selang seli, potato, chicken, vege.. dia suka lebih kan protein kata dia.. i didnt expect that much actually, tp biler dah dia sendiri yg ckp mcm tu.. kita apa lagi.. suker gile lahh.. pastu dia kata dia ni outspoken,, so apa2 direct je.. very professional kan?? dia siap tuliskan what to bring.. bottle, how many pampers a day, mcm2lah dia citer.. filla pon ckp ler kasih tu petpet sensitif.. dia kata ok, she'll take note.. wahhh sukernya kiterrrr.. tp x tau ler.. jgn suka2 sgt, takut biler kita dah expect more, nanti x jadi gitu, jadi lain plak... tp dia mmg suka budak,, bila borak2 ngan filla n jeeja, dia asyik tunjuk and panggil2 budak2 baya kasih tu.. dia siap bagi nick names kat budak2 tu.. ada yg nama 'sumo',, hehe,, ada yg nama 'abg cik'.. cute kan??.. i'm very2 satisfied..Alhamdulilah ada hikmah nyer x dpt kat sini.. monday ni nak hantar kasih.. to Ila, kalo nak cari nursery, kita kene survey2 byk2 sikit.. pilih yg the best.. bkn takat dia jaga jer, tp tempat yg our baby can learn.. filla pon x tau nie.. sbb ckp jer, lom anto lagi.. x pe.. will update aper citer kat nursery tu nanti..hehehehe...

8 comments:

Mama Aleeya said...

fila, nie anne, kasih masih ada problem dgn rashes ke? my mum ada bgtau..mayb ada baby tak sesuai pakai cream nappy rash tu..cuba try pakaikan minyak gamat..insyallah berkesan.Anne dah try pada Aleeya..nampaknya ok.dah takde problem dgn rashes.

Miss Moon said...

Kaseh dah nak masuk nursery . Bagus gak kalau Filla rasa confident ngan akak tuh go ahead atleast kiter tahu anak kita di tinggalkan di tempat yang selamat .

Kalau dia buatkan poridge bagus ar . Cam Munirah , buat sendiri kasik bekal . Kalau nak dia org buatkan tak per tapi kiter rasa kiter buat lagi best hahahhah sebab kiter tahu apa yg kiter masukkan ..kadang tuh bubur kaler oren sebab letak carrot banyak ..pastuh hijau plak sebab brokoli ..then ikan ..kadang banyak sangat benda nak kasik makan . Try pelbagai menu tgk dia ada alahan ke tak so far alhamdulillah ...sampai tak cukup kena tambah bekalan makanan ... harap anak kiter la yg makan semua bekalan tuh ..

From my experience , Isk tak pernah naik rashes untill la last month ..tetiba jer dia cam naik merah 2 kat bontut ngan kat bird dia ..padahal mmg pakai diapers tuh darik kecik , tetiba jer..so tukar la pampers ..huggies..kadang naik juger..then akak nursery tuh kata memang kadang ada baby dia akan ada masa dia tetiba jadi rashes ..pastuh dia akan ok . Tapi kena letak something jugak la utk dijadikan barrier kan ...cream or oil so that lembapan dak kena terus pada kulit ..tapi diapers kena selalu salin .So every day I bekalkan 7 diapers ..a towel ( clean towel everyday) and 3 baju .

Hope Kaseh akan enjoy duk kat nursery and Filla senang hati ...mesti Kaseh lepas nih can cakap omputih ..dah la cam anak mat salleh ..eh anak mat radie ...hi hi ..so Filla u made a right choice ...kish kan kasih for me ya ...isk pun nak kish jugak ...awek cun tuhhhhhhh...ada ramai awek ..Aleeya, Syasya ..Kaseh...wah wah wah

Kasih Aleeya said...

to anne, kiter dh baca comment anne yg aritu..tq..tq..nak try sapu minyak gamat pasni, sbb gamat mmg elok tuk luka2kan..tulah kasih tu, dulu kecik2 x de plak prob tu..now plak,, lagi2 kat area yg tekepit kat bontot tu..hehe.. merah je memanjang..mcm melecet plak tu..
to moon, rasa2 mmg mcm confident n excited nak anto kasih kat nursery..hopefully everything'll be fine.. lagi satu, rasanya nilah time nak merapatkan dia ngan filla balik..sbb skrg dia prefer wan dia dari filla, kalo ngan MIL pun dia rapat..shian mama dia nie..mcm kene pulau plak..hampeh!!!.. bile msk nursery baru dia ingt kat mama dia ni kot???huhuuuu..

ila de cute said...

filla, macam best je nursery yg filla nak antar kasih tu..nursery tu accept anak org yang kerja govt aje ke? org luar dia accept tak?? ila memang risau ni pasal nursery...ni dah bulan 6, kalau nak antar syahmi, ila ingat nak mula antar masa awal thn nanti... dah tak lama dah tu... memang pun kalau boleh ila nak cari nursery yang ada development program utk anak bukan setakat jaga aje kan...skrg ni syahmi kat rumah ila suruh bibik dia layan syahmi main2 n baca kan buku sikit2 utk dia..kalau kat nursery ada ke org layan cenggitu...

nanti kalau kasih dah masuk nursery tu, filla cerita lagi ek...n kalau boleh amek le gambar...hehhe

happy2gether said...

filla,emm cam besh jek nursery yg ko nak antor ni, nanti musti kasih betambah bijak, org kata bila anak masuk nursery dorang akan independent...tak takut org n byk lagik pros nyer...pikir jek yg baik2, doa semua selamat...kalo aku dah abih blajar ni dlm 2 thn lagik aku pun antar syasya pi nursery kot...

Mama Aleeya said...

hehehhe...o yeke..anne tak perasan pun.Sori.Sian kasih.Harap tak melarat teruk. Selamat baik kasih.n enjoy the nursery...Nampak fun habis.

Kasih Aleeya said...

wait n see..mintak2 nursery tu ok..nanti filla try tanya kalo dia accept baby yg bukan govt...tp rasanya kalo ada kosong mesti dia accept..sbb filla pon bukan dari kementerian sana..x de kene mengena pon kalo kita nk gomen ker tak.. janji bayoooo..hihi...

Azie N Arif said...

Good for you fila. At last satu masalah selesai kan? At least byk lah masa fila ngan kasih nanti. Mesti balik keja tak sabar sabar nak ambik kasih kat nursery. Nanti pandai speaking lah kasih ....good girl