Thursday, November 03, 2016

Lobster Treat.

3 November 1979

Lahir seorang bayi perempuan di sebuah hospital di Kota Kinabalu.  Lahir dengan rambut terpacak naik ke atas tak berapa nak comel.. Menangis lah si Ibu melihat anak perempuan pelik sangat rupanye hehehehe... Itulah aku namun syukur sebulan dua selepas tu rambut dah kembali turun dan tak terpacak macam memula lahir ;)

Terima kasih kepada ibuku Hazizah yang susah payah melahirkan aku secara scissorian cesarean pastu perut kene stapler je.. yelah zaman dulu tak canggih macam sekarang.  Maka berbekaslah perut ibuku sehingga sekarang parut ibarat lipan bara.  Itulah pengorbanan seorang ibu yang dulu nya kita anggap biasa-biasa je.  Bila dah jadi ibu, baru tau seksanya mengandung 9 bulan bulan.. sakitnya bersalin sampai tahap phobia nak bersalin lagi.

Pagi ni on the way ke office hujan renyai-renyai.. sayup je rasa hati.. Drive slow sambil tengok ke langit, sambil tengok kiri dan kanan jalan yang basah.. Bersyukur masih bernafas di bumi tuhan ni.. Bersyukur masih ada anak-anak, masih ada suami yang sentiasa ada disisi, masih ada mama dan ayah, masih ada keluarga mertua dan anak-anak buah tersayang dan masih ada teman-teman yang sentiasa mendoakan yang baik-baik.  

Ntah kenapa harini rasa syahdu semacam je.  Faktor usia mungkin.  Aku tak nak cake, aku tak nak celebration semua tu.. sebab takde apa pun setakat birthday ni rasa biasa je.  Mama tanya nak hadiah apa? Ayah pun tanya nak hadiah apa.. hahaha rasa nak gelak, dah tua kot, takde apa yang aku nak.. Now pun dah bahagia.. orang wish pun dah rasa dihargai je.. tak wish pun takpe hehehe.. tapi paling comel Atok Braim.. Tadi dia call.. dia tak selalu call yer.. so bila nampak nama dia call tu rasa wowwww hahaha..

Ayah: Hellllooooo Assalamualaikum.

Aku: Waalaikumsalam.. Hheheheh napa call? (saja usik dia)

Ayah: Tulah harini Ayah nak ucapkan selamat hari raya, eh Hari Jadi yang keberapa tahun?

Aku: Apa??? Selamat Hari Raya??? muahahahhahaha 

Ayah: Ayah doakan ko sihat sejahtera, bahagia selalu, murah rezeki... nak hadiah apa? nak kain?

Aku: Tanak lah.. takyah, tanak apa-apa.. kain pulak nak buat apa?

Ayah: Yeke tak nak apa-apa?

Aku: Yelah tanak apa-apa pun, dah tua dah pun... tanak apa-apa dah.. Eh napa call??? Napa tak type?? Napa tak whatsapp?

Ayah: Ntah tadi nak type tekan-tekan apa tah susah sangat.. call je senang.



Atok oh Atok... selalu je tersasul-sasul tau.. ada pulak hari raya..  pastu kenapa kain? Hoh terbayang kain kapan ke apa ni? jangan nak buat citer seram ye Tok ye...

Wan pulak pepagi tadi call tapi call je dia citer benda lain.. pastu dah lama tu terus aku cakap "Hari ni hari apa? Napa tak wishhhhhhhhhh? penat tau tunggu".. Terus dia jerit nyanyi "Happy Birthday To Youuuuuuu.. Happy Birthday To Youuuuuu"..

Pitam semua kena paksa harini hahahhaha.. saja je menyakat... tu belum Pak Radie kena sakat lagi tu.. semalam dia tanya nak hadiah apa? jawab kat dia "tanak apa-apa,  tolong urut kaki boleh? tu je, tanak hadiah.. kaki sakit ni".. terus berputar mata dia ke atas.. Eh? Tapi aku tak sihat sangat semalam.. so sedar tak sedar rasa gak dia tolong urut tangan.. tapi macam urut tangan je? kaki takde pun? mustahil aku tidur tak sedar diri.... awas ye, kaki tu kira hutang belum selesai lagi tu.

Alhamdulilah hidup dikelilingi keluarga dan teman-teman yang menyayangi.. Hari tu Team Fame / Ellfie kata nak bawak aku gi makan.. Tapi lunch time.. Ok boleh je.. Tanya diorang.. tanak tutup mata Pilla ke?.. Jawapan diorang serentak "Eh kosser yaaaaa".. hahahah.. dahlah sampai sudah tanak bagi tau lunch kat ne.. Diorang cakap kang tutup mata ko.. kita pusing seround kat block opis ni rupanya stop kat warung "Lauk Omak Den" ntah camtu kot nama gerai baru area situ hahaha.. Omak den pun tak kisahlah.. Omak kau pun lagi ok hahahaha..

 with Sis Peej and Sis Elly

 Umur kitorang jauh beza kot.. wow matilah Elly tumbuk aku hahaha.. Peej ni adik lagi.. baru 33 kalau tak silap.. ke 23 ahkak pun confuse... Aku and Elly dah akak-akak sangat dari Peej.. Tapi biasa jelah kalau borak takde lah kitorang rasa dia adik-adik sangat sebab dia kan jenis derk tak kisah tu.. so nampak matang lah kot.. Kitorang banyak persamaan tang suka makan.. heheheh.. bila lapar tu asyik borak pasal makan ini makan itu.. yang paling suka buat suara ialah Elly.. sikit-sikit dia berbunyik "Slurrrrppp" "Slurpppp" dah aku dengan Peej pon sekarang sikit-sikit "Slurrrppp".. hahahaha.. 

Persahabatan kitorang biasa je sebab kitorang rock-rock sikit.. keluarga tetap jatuh no.1 bagi kitorang.. janji hormat each other, nasihat each other.. sebab aku rasa aku kawan je dengan semua orang, mungkin aku bukan jenis yang very concern dan menjaga hati.. tapi aku still keep in touch with my old friends macam Natra tu selalu je rindu.. tapi sukahati je.. lepas sebulan tetiba "Oit rindu" hehehehe.. kawan-kawan uitm pon still lah keep in touch walaupun tak macam dulu.. Aku takut orang kata aku sombong ke apa.. aku masih macam dulu.. sebab dulu pun aku sombong hahahahah...Sama je semua cuma bezanya sekarang masa aku banyak kat pekerjaan.. so bebalik muka Elly and Peej yang aku jumpa.. dan aku banyak belajar dari kehidupan dan pengalaman.. bersahabat dan bercinta tu biar berpada-pada.. hati manusia ni lain-lain.. so aku lebih berhati-hati supaya aku, keluarga dan orang sekeliling aku tak terkena tempiasnya.  Aku pulak jenis tak kuasa nak 'mempertahankan' diri sebab bagi aku cukuplah aku tahu, and i don't need to explain to others.  

Ok cukup.

Cerita bab makan kat tempat ni nama dia Red Lobster kat Intermark tu.. Diorang cakap ko kan teringin nak makan Lobster? Haritu kat Bali dah plan baekk punya supaya kitorang akan makan lobster stok kaki lobster terjuntai keluar dari bibir.. Tapi tak jadi makan sebab Jimbaran tu mahal tak masuk akal dan takdelah sedap pun.. So diorang kata kali ni aku kena pilih menu yang ada Lobster.

Eh paksa ni. hehehhehe.. Neway thanks ;)

Meh Kak Pilla kumpulkan semua jenis makanan haritu... Hancus diet.



Kak Pilla kat gambar atas ni.. Tak perasan ada rice sebab tak baca bebetul.. So ketepikan nasi dan makan lobster, prawn and salmon tu je pun membuak kekenyangan.

 Kitorang amik squid ni 2 ketul sebab macam menarik je.. sodap gak ;)

Kelakar sangat ni.. Nak suap pun Peej nak lari dah.. Aku tarik dia.. sini sini siniii... belakon je kejap..  hahahah nak anjer-anjer pun tak leh *matakeatas* yang Sis elly ok sikit.. tapi dia lagi suka kalau laki dia suap.. Over sangat ni.. Pastu aku sound peluk peluk.. terus dia kaut bahu aku.. Ouch sakit tau.  Elly ni ko jangan memain ye.. garang ni.. kalau gaduh dengan Yaya sambil driving dia leh hulur tangan ke belakang dia libas-libas je dengan harapan dapat libas Yaya tu.. hahahah..gelak-gelak aku dengan Peej dengar citer dia.. 

Nak amik gambar pun susah.. 

 Ok cukup.. 1 je tak yah banyak-banyak.

Laki ai banyak-banyak takpe muahahahhaah.. Oitt Pak Radie dah boroi.. Gumbira hati Kak Pilla hehehe.. Haritu gi rumah Elly jap.. Kat rumah Elly tu ada ala-ala tiang-tiang tu.. Dulu Pak Radie selamba je masuk situ keluar sana.. ni baru ni dia masuk tersekat tak leh lalu dah.. hahahahahah.. dah gems tapi tang perot je.. Kembang idong Kak Pilla.. Kak Pilla sangat yakin dia jadi macam tu sebab makan masakan Kak Pilla.. wow yakin sangat ni.. Nak tambat hati suami mestilah jaga perot dia dulu.. Hahahhahah jangan poyo ye.. Konsep Kak Pilla senang je.. Haku dah masak, nak makan sila makan.. tanak makan sudah.. Walaupun bunyik nye agak kejam.. tapi takpe.. semua kat rumah dah paham konsep ni.  Faktor umur kot perot dan maju kedepan hehehehe.. Jangan marah ye Pa.. i lap u.  

Itu je cerita kemain panjang lebau lagi.


Love, 
Filla.

7 comments:

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum.. kak alia,

wahhh... sedap nyer lobster tu... hisss yum2..

mselim3

f.i.e.z.a said...

happy bday kak filla. harap sangat terjumpa kat alamanda ke sbb belakang opis kiter jek hehhee. semoga kak filla bahagia selalu amin :D

intandayani said...

Happy birthday Kak Pilla.

dorsett pink said...

tengah kita duk mengaindam nak makan lobster, ade pulak orang buat entry pasal lobster.... errmm. ni tak boleh jadi ni, petang ni jugak kene carik lobster. hehe

Lynda Che Lah said...

selamat Ulangtahun Kelahiran Kak Filla.
Semoga dipanjangkan usia.
Eh jap.
mcm tak tulis umur ni..
Takpe..
masih maintain makin cantik dr zaman awal blog kan..
Dipermudahkan segala urusan dan beroleh kesenangan dunia akhirat

rose said...

pilla...i nampak u td kat post office jusco equine...nak tegur tp tengok muka u garanggg je...tak jadi...hahaha neway, i like u...i love ur blog.. :)

Nurin Amani said...

HAPPY BIRHTDAY!! Alaaaa tak terlambat lagi kan? Muehehehehehe.. kenape gambar tu nmpak sangat2 menyelerakan? Aduhhh... tengah2 lapar ni 'ter'pandang pulak gambar2 yg meruntun qalbu.. uhuks.. Macam best je tempat ni.. fikir dulu nk pergi makan tak kat sana.. hmmmmm