Wednesday, October 19, 2016

MEMBESAR BAGAI JOHAN.

Sorry lama betul Kak Pilla tak muncul di blog :(

Busy mengalahkan menteri kabinet hahahahah.. Kehidupan sekarang ni agak sibuk sikit.. Asal nak type je terhenti tengah jalan, atau belum mula lagi dah terpaksa off pc ni.. Kena atur betul-betul apa nak buat lepas ni.. 

Korang semua sihat ke? Semua busy jugak macam ahkak Pilla ke? So marilah kita bebel sikit-sikit ok... 

Sekarang ni Kak Pilla tengah stress sebab rasa macam makin 'membesar' dan 'memberat' je ni.. Si bibik tu lagi aku stress dengar pengakuan ikhlas dia..

Aku: Bik, saya rasa macam gemok sikit lah.. gemok ke?

Bibik: A'ah puan, memang nampak berisi dari dulu.

Aku: Naik banyak ke? Eishhh dulu masa kamu baru kerja sini saya baru habis pantang rasa kurus je.. sekarang pulak gemok.

Bibik: Iya masa saya mula kerja, memang puan kurus.. kurus banyak lagi, sekarang agak berisi.

Eh shadap u.  hahahah takde lah.. ai layan bibik ai baik tauuuu.. Memacam yang aku plan nak start buat dari sekarang.. antaranya ialahhhhhhhhhhh:

1. Bangun awal weekend dan ajak suami berjogging.
2. Balik dari kerja, settle masak nak tukar baju sukan dan workout dalam bilik tidur.
3. Lari 1000x (setempat)
4. Buat 10 minutes abs workout
5. Buat sit-up at least 50 kali sehari.
6. Join zumba semula
7. Skipping
8. DIET

Ok mari kita pecahkan lagi isu DIET ni.. Aku plan nak makan healthy food.. macam amik wholemeal bread.. TAK NAK MAKAN NASI.. nak buat salmon or chicken breast grill, malam bancuh quaker oat dan makan dengan lauk je.. no nasik.. or just hirup sup-sup je.. 

Tapi dari no 1 sampai no 8 takde satu pun aku start buat lagi.. muahahahhahahah rasa nak luku kepala sendiri.. Masalah aku ialah AKU SUKA MAKAN... aku takde belanja sangat untuk diri sendiri seperti beli baju, beli seluar.. aku takde masa nak beli semua tu.. Aku suka belanja duit beli makanan sedap je.. Herghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... 

 Gulp.

Gulp.

Gulp.

Gulp.

Caner nak kurus kalau tengok makanan rasa nak baham je.. Dulu aku tak macam ni pun.. Why why why???? Ada sesiapa bersama Kak Pilla tak? i'm not alone kan??? So agak-agak bila kita nak berubah ni... Suka tengok few kengkawan aku dah kurus.. Kawan masa belajar dulu nama dia Mimie.. Dia bukanlah besar sangat pun.. biasalah mak-mak dah ada anak-pinak ni.. Hari-hari aku tengok kat ig dia gambar lauk (healthy food) pastu letak caption ke hashtag tah #thicktothin.. Suka tengok semangat dia.. pastu sorang lagi Mimi Hamid tu.. aku kenal Mimi Hamid ni since dia bercinta dengan suami dia dulu.. Encik Awak ye? hahahhaha.. Mimi ni pernah datang umah aku masa aku buat birthday party Kasih kot.. Kasih baru 2 tahun ke 3 tahun macam tu.. Now Mimi pun dah kurus banyak gilaaaaaaaa!!! Suka jugak tengok gambar makanan dia yang berkhasiat tu.. 

Ok setakat suka je tapi aku still masak dan pastu terbayang makan dengan nasi panas-panas perghhhhhh hahahhhahaha.. Ku tak mampu melawan nafsu.

Koranggggggg jom kita start diet nak??? Kain ahkak dah sendat dah ni, sebab tu ahkak stress pagi ni..

Kalau korang ada resepi simple-simple tapi sedap untuk dijadikan lauk dinner sempena berkobar nak diet ni.. mohon share lah ya.. masak still kena masak untuk orang kat rumah tu.. cuma nak masak lauk diet untuk diri sendiri.. Help me k.






Love, 
Filla.

14 comments:

Chekgu Azrine said...

i bersama u pilla..hahahaha
series memang dah banyak isi bahagian lengan...huwaa.s..stress bila nak beli baju...

Lynda Che Lah said...

Kak Filla,
Makan still kena makan.
Nti dah tua kita takleh makan sgt semua benda best ni.
Tp at the same time, buat air detox sekali sekala.
dan pls, start jogging atau buat exercise.
Healthy food mcm kurangkan garam, kurangkan minyak
TAPI takde SAMBAL I is cannot T_T

alia farhan Said said...

Kak pilaaa..nasik xbersalah abam kevin zahri kata..yg salah kita sebab asyik mncekik nasik melebih2...
Ai is xleh hidup tanpamu nasik+

YuYuShine said...

Hi Filla..sis kurus je..xnampak tang mana gemoknya pon...perasaan je tuh

YuYuShine said...

hi Filla. Mana ada awk gemok.Jumpa last week kurus je u.

Rozita Abdul Rahman said...

filla.. ok tension baca entri kali ni... asal semua orang cerita nak diet ni.. hahaha.. pengsan ok..

Syuhairah Anuar said...

Sama kak. Pernah rasa dilema mcm akak. Tp sy mmg start diet lps rasa selambak perut muncit. Buat exercise jgk. Sy still ambilnasintp seciput je. Makan lauk. Hehe

Maira Razak said...

u're not alone kak filla..sy dari dlu nk diet..tp ke laut..seminggu je bertahan..hahahahh
* u're silent reader

Anonymous said...

Pilla.

Akak pernah turun 10kg dlm sebulan. Mkn mcm biasa tp sebelum tido dan bangun tido buat sit up 50 kali. Jogging pun membantu jugak. Good luck pilla.

Anonymous said...

sis filla, cuba sis try amalkan chiaseed makanan khasiat dalam diet seharian.kite xperlu berlapar atau pantang ape2.salah satu khasiat chiaseed ni cpt mngenyangkan bila makan,dan melambatkan rase lapar tu.lgpun chiaseed ni byk khasiat.nk kurgkan berat boleh,nak sht pn blh.☺ 2 in 1.
#sekadar memberi pandangan

Anonymous said...

sis filla, cuba sis try amalkan chiaseed makanan khasiat dalam diet seharian.kite xperlu berlapar atau pantang ape2.salah satu khasiat chiaseed ni cpt mngenyangkan bila makan,dan melambatkan rase lapar tu.lgpun chiaseed ni byk khasiat.nk kurgkan berat boleh,nak sht pn blh.☺ 2 in 1.
#sekadar memberi pandangan

Aisyah said...

dik pilla..we are in the same boat..tp filla xle kategori gemuk..di mata akak filla just nice je..akak ni dah lamaa nau gomok..sakit tumit dan lutut..jd tobat lahum

start senin baru ni akak kurangkan nasik..uihh..mana boleh tak makan nasik lansung nyah..xpuas idup..nasik is my nyawa..dah 43 thn makan tu...jadi akak still mkn nasik sesenduk, letak sayor byk, dan ikan atau begedil atau pish kek dan curah belacan...slurpp, slurpp..nikmat..janji ada rase puas dpt nasik walo sket..pastu minum ayo kosong lebih bagus suam...no tit bits, kopok in between meals akak ganti buah...blk opis akak masak..dlm koi 7.30pm mkn sesenduk nasik gak...then minum ayo kosong...ari ni (dah 4 ari) timbang...dr 74+kg dah 72+kg..ok lah.. janji tak stess..ohh..akan byk jalan jgk..sbb parking tmpt koje pun jauh, kat flat pun jauh...

Liyana said...

good luck kak pilla :D
kak mimy tu 1 opis dgn iols. memang makin kurus n makin cantik pulak tu. masa dia berisi pun mmg dah cantik.. dah kurus lagi cantik n fit pulak

surizan abdghani said...

Sy pun kakkkk.sy dh la ketot 147.berat 56 hmmm pas deliver 2nd bby bukan main lemak suka nau dok beranak pinak dlm bdn ni.dh la breast besar bila pakai bju nmpk nau gemoknye.tensiiii.suami x kisah tp sy kisah.asek nk mkn je kejenye.mlm2 melantak nasik.yg suami pulak layan je bini dia ni nk mkn apa pun.sy dh start jogging tp tu la kena bwk ank2 sbb xde org nk jaga.suami la tlg jaga ank2.padahal dia pun nk jogging jugak.nk masak yg healthy kang ank2 nk mkn xpasal2 deme kuruih skali dh la deme ni kuruih je.mak pak deme ni bukan main gemss nye.