Friday, August 16, 2019

RAYA HAJI 2019

Raya Haji tahun ni turn beraya kat Enstek.  Aku dengan Wan dah plan nak buat BBQ malam raya hehehe.. Semangat Wan membeli bahan-bahan.

Kitorang ni bukannya ramai pun.. Keluarga aku je dengan Pak Long and Mak Long.. Tapi takpelah walaupun sikit, kita buat-buat jelah macam meriah ;)

Menu pertama by iolls hehe.. Senang je.. korang basuh bersih-bersih kentang ni, belah dua.. pastu rebus sampai empuk.  Bila dah empuk sila toskan.. pastu atur kat tray untuk masuk dalam oven.  Memula letak olive oil kat setiap kentang tu.. Pastu korang sprinkle kan garam (biar lebih sebab kentang tawar, nanti tak rasa pulak masin dia), black pepper, white pepper, chilli flakes (atau apa-apa chilli yang boleh sprinkle) dan sebenarnya paling best kalau ada basil boleh letak.

Sebelum tu panskan oven ke 200c dalam 10 minit.. Pastu terus masukkan kentang tadi bakar lah ikut suka berapa lama hahaha.. tengok agak-agak dia dah ala-ala crispy tu boleh lah bawak keluar :) 


Pak Radie menguruskan benda ni hah.. Bravo sedap bangat hehehe


Eh terbayang-bayang pulakk... lapoooo nyerr..

Mak Long memang terror buat roti and cake.. So dia bawak blondies atau orang panggil congo bar.  Eh sedap sangat ni.. nanti buat lagi yer heheheh

Aku dengan Wan plan taknak buat lontong rendang semua tu.. Kita buat simple je nasi tomato..



Sekian saja masakan pagi raya hehehe

Lepas balik Solat Raya Pak Radie dengan Atok gi tengok korban.. bawak Amaani dengan Aleesya

Lembu tu nangis ke apa.. keluar air mata dia huhu

Lepas tengok lembu diorang pon balik.. Tengahari tu Atok ngan Pak Radie keluar balik gi beratur nak daging korban hahahhaa..

Merasa lah daging korban banyak dalam petiais.. dari Enstek, dari Melaka and dari Shah Alam.. Alhamdulilah syukurrrr.. 

Bye semua.. nanti free Kak Pilla tulis lagi ye..  


Love, 
Filla.

1 comment:

Sheila Arshad said...

kena rebus dulu ke kentang tu pilla...patutlah selalu aku masuk dlm oven ayam masak dulu dari kentang (hahahahha bengong betul aku ni)

tang rambut anak dares tu...pandai wei ko buat tocang gitu. Aku buat manjang tak jadi je kat rambut anak dara aku