Friday, February 23, 2018

DISNEYLAND TOKYO

Hi bersua kembali hahahha... Matiklah sebulan sekali ke apa konsep update blog ni? Bukan salah ai yer.. ni semua salah teknologi sebab sapa suruh cipta IG and FB? Berapa banyak tempat i kena update? heheheh

Harini nak citer Japan Trip bersama family thorcintaaaa haritu.. Sebelum Kak Pilla cerita lebih lanjut marilah Kak Pilla share tips dulu.

Kalau korang plan bercuti bersama rombongan cik kiah (anak berderet) sila plan awal.

Flight Ticket
Kak Pilla booked through expedia sebab kat situ dia akan listkan flight paling berbaloi.. Boleh terus click destination and return flight.. then pilihlah date dan time yang sesuai untuk fly.. Untuk trip ke Japan ni Kak Pilla pilih yang fly pukul 11:00malam macam tu supaya reach Japan morning kul 7am macam tu.. dan anak-anak boleh tidur dalam flight.. Bangun je Eh dah sampai Japan? Hebat macam dalam mimpi.. bangun je terus kat negara lain ;)  Kak Pilla pergi 9 Feb 2018 tapi dah book dari bulan May 2017.. Hahahha book awal bolehlah dapat murah sikit.. Tapi nak check cuti sekolah next year tu tak dapat pulak sebab belum keluar lagi jadual cuti sekolah.. So tibai jelah.. pergi tu ingatkan cuti CNY tapi silap percaturan hahahah terpaksa ponteng sekolah 3 hari.

Accommodation
Kak Pilla plan hari pertama dan kedua nak pergi Disneyland and Disneysea.. So haruslah Kak Pilla book hotel area situ jugak untuk memudahkan budak-budak ni dan mak apak dia.. Kak Pilla decided amik Hilton Tokyo Bay.. booked melalui booking.com.. Dia ada family room yang boleh muat 5 orang.  

2 malam kat situ then check out dan pikul bag untuk check in ke apartment di Hatagaya, Tokyo.  Train berlambak don't worry.. apartment pulak Kak Pilla booked dari airbnb lebih mudah dan murah.. Jangan lupa baca review orang yang pernah stay kat apartment tu.. Lagi satu sebab kenapa Kak Pilla pilih apartment sebab kitorang sefamily dah 5 orang so tak boleh amik hotel biasa sebab tanak amik 2 rooms pulak kann.. Lagipun apartment boleh masak ;)

Apartment di Japan
Hotel dan apartment kat Japan memang watt dia 100 sahaja.. So tak yah susah payah nak bawak rice cooker.. tak leh guna pun buat berat bag je.. Masaklah secara manual hahaha.. Oh ya, sabun samak boleh beli kat Mydin.  

Transportation
Ok ni pun penting.. Sebelum pergi sila buat research dulu.  Berlambak jenis-jenis lines yang ada kat sana.. Contoh ada JR Line, Metro, Subway, Keio Line.. dan lain-lain.. So kalau tak pernah pergi memang terpinga-pinga..  Walaupun korang duduk kat station-station yang sangat familiar contohnya Tokyo, Shibuya, Shinjuku, Akibahara semua tu.. tapi line dia banyak. Ko nak naik JR kat sini.. Metro kene pegi building belah sana sikit.. aku nak pitam hahaha.. Kak Pilla dah print train apa nak naik.. Sekali sampai sana terbangang-bangang hahaha.. Kak Pilla buat from Tokyo Station to Shinjuku Station.. tapi rupanya Shinjuku je ada 5 jenis Shinjuku.. Saiko hahahha.. Shinjuku Chrome3 lah.. Chrome apa lah.. Eh ai tau Shinjuku jelah!!!! Pak Radie tanya Shinjuku apa? Aku rasa nak telan je dia hidup-hidup.. Masa ai busy buat research dia tak tolong pun.. asyik cakap 'kacang je tuuu' sekarang ko makan kacang tu.. ko carik train apa kita nak naik hahhaa.. 

Kak Pilla advice korang amik JR Wide Pass.. Boleh pilih nak 3 days ke 7 days ke  atau berapa days tah lagi.. Memang agak mahal tapi berbaloi sebab rata-rata JR Line memang bersepah-sepah.. dan pass tu unlimited.. Korang nak turun naik 80kali pusing-pusing area Tokyo pon ok.. Dan dia include juga perjalanan dari Narita Airport ke mana-mana area Tokyo.  Cuma rasanya tak leh beli online.. korang kene beli kat Narita Airport ada office dia.. beraturlah sejam hahahah.. dan dia include perjalanan ke tempat best macam Mt. Fuji dan Gala Yuzawa (tempat ski paling dekat dengan Tokyo)  

Kak Pilla amik 3 day pass.  Tapi dari Shinjuku Station nak ke Hatagaya tu takde JR Line.. sbb dia guna Keio New Line.. Yang tu kitorang beli ticket kat machine je tiap kali nak balik ke apartment.  Lagi satu boleh beli Metro/Subway card.. Tu Kak Pilla beli kat Malaysia under company HIS.  Murah jugaklah.. amik yang 72jam valid kad tu.. 

Pocket Wifi
Kak Pilla amik dengan company yang sama iaitu H.I.S. Travel Malaysia atau korang boleh visit www.his.com.my/ atau IG dia @his.malaysia .  Beli siap-siap kat Malaysia ni.. office dia kat Bkt Bintang.. Bolech collect 3 hari sebelum fly.  Charge dia RM15 sehari.. Lebih dari 7 hari rasanya dapat free 1 day.  Boleh guna sekeluarga :)

Disneyland and Disneysea Ticket
Beli online 2 bulan sebelum pergi.. Rasanya tak leh booked online awal dari tu.. Jangan beli dekat kaunter Disney sebab kat sana dia tak jamin.. Ada hari yang Kaunter tutup sebab tiket sold out walaupun ko sampai sana pukul 10 pagi.. So tak pasal kena tunggu dia bukak balik dalam pukul 5 petang.  apa benda kul 5 petang baru nak masuk???? 

Ok tips sampai situ je.. Letih plak hahahha.. Nanti kalau ada tips lain Kak Pilla share kat next entry yer... Now jomlah tengok gambar je hahahha.. 

 Pergi tu naik grab car.. Satu lagi naik kereta Wan ngan Atok.. 

Pakailah kasut siap-siap dari rumah.. Tak kuasa nak bawak banyak kasut yer.. 

Hahahha dasyat anak-anak ai.. Menganga tido hehehe.. 

Eh belah sana pun tido kemain lagi hahahahha.. 

 Kak Pilla duduk dengan Amaani.. Yang lain dengan apak dia.. 

 Perjalanan lebih kurang 7 jam ke Narita Terminal 2


Semua muka bangun tidur.. Rambut pun kusut masai sakit hati ai..

Ni lah yang Kak Pilla cakap tu.. Office dia kat Terminal 2 ni hah.. Beratur panjang uolls.. 

Sebab Kak Pilla plan nak bawak budak-budak main snow kat Gala Yuzawa, sebab tu amik 3 day wide pass tu.. Tu price nyer ya.. Aleesya free tapi kena share seat.. Tapi masa pegi seat kosong so boleh duduk je kat seat sendiri.  Nak usha pasal wide pass sila ke https://www.jrpass.com/

Lagi satu benda yang kena beli ticket kat Narita Terminal 2 tu ialah limousine bus tiket untuk ke Hilton Bay Resort (area Disney)  Rasanya setiap half an hour ada je bus ke hotel.

 Hotel Kak Pilla pilih tu kena beratur kat no 12 ni hah.. Perjalanan dalam 40 minit kalau tak silap.

 Yeayyy dah sampai.. Tak boleh check in lagi sebab awal sangat.. tapi boleh register dulu dan tinggalkan luggage kat hotel.. malam kang baru kita masuk bilik.. now nak terus ke Disneyland.

Dari Hilton ke Disneyland kena naik train dia.. Boleh jalan kaki je depan sikit dari hotel ni ada station nak ke Disneyland.

 Beli ticket dulu kat station ni.. Boleh pilih nak 2 day ticket pon boleh.. 

 Simpan tiket ni untuk guna 2 hari kat sana..

 Nasib diorang ok tak letih sebab sepanjang flight tu bantai tidur.. sampai tak bangun makan huhu..

Comelll kann heheh... Seni lah tu snap gambar camni hahhaha

 My Kasih :)

 Mengada Icha ni hahahha


Kesayangan mama


Akhirnya tercapai juga cita-cita Kak Pilla nak bawak diorang ke Disneyland and Disneysea Japan.  Masing-masing dah besar dan dah tau nak appreciate trip ni.. 





 Masa ni tengah beratur naik roller coaster.. Tak pasal aku pun kena naik.. benci tauuu.. Sebab ride ni kena beratur 80 minit.. aku tak sanggup duduk kat luar sorang-sorang sementara menunggu dorang.. so marilah beranikan diri naik jugak.. Diorang naik tu gelak-gelak happy.. Ahkak je terpekik-pekik rasa nak lempang diri sendiri..






Wow hahaha

Sementara parade nak start mari duduk dulu dan makan keropok twisties dari Malaysia heheh

Kat dalam Disneyland ni pepandailah korang makan yang ringan-ringan.. Kak Pilla beli churros and pop corn jer.. Budak-budak ni happy so perot pon tak rasa lapar..




Parade tu Kak Pilla amik video jer.. tak amik gambar pun.. Kertu sangat ni semua nya pemalas hahaha

Comel.. Pak Radie nak cekak mickey tu dia nak pakai katanya.. Ko ingat comel? Noooo

Ni comel hehehe

 Ini lagi comel

Dah nak malam tu makin sejuk... Tapi kutahan jebat.. tadek hal lahhh. Hokkaido tu lagi petiais tahap beku dia ai ok jerrrr.. inikan pulak setakat Tokyo.. hahahha belagak kau yer..

Dia ni kannnn... Ingatkan dia lah photographer aku.. rupanya terbalik.. Kejap kang "Ma sini maaa.. snap ma"  Tumbuk kang...Dia tengok mata aku dah terbalik, dia suruh Kasih pulak snap gambar dia.. hahahha


Alhamdulilah Icha senang diurus sepanjang kat sana.. Cuma ada masa sentap-sentap tu normal hehe

 Bagusnya budak ni kebal tahap beku.. Relax je sejuk lah kau cemana.. siap ada masa campak glove tanak pakai..

Banyak lagi tempat kat dalam Disneyland tu boleh main.. Tapi semua kene beratur lama so semua tanak beratur.. Kitorang banyak jalan-jalan dalam tu.. and Pak Radie teman diorang naik Jumbo apa yang fly tu? aku tahap-tahap tukang jaga bag je hahahah.. 

Settle semua dah lemah je marilah kita balik hotel.. 

 

Ini Family Room yang Kak Pilla booked through booking.com.. Kasih tido atas.. Amaani bawah.. tapi gambar ni google jer hahaha.. takde katil tepi ni tu extra bed kot?.. Kitorang just nice untuk berlima.. Tapi harga sila maklum agak cekik darah.. 2 malam bolehlah pejam mata bayar.. 

So itu sahaja cerita untuk buat masa ni.. Nanti rajin Kak Pilla sambung lagi yer.. 




Love, 
Filla.

5 comments:

Illya LeYa said...

Wahhh...bestnye... Teringin jugak LeYa nak sampai ke Jepun

Sue said...

bestnyer tgk budak2 tu ...comel2... nanti upload lagi yea.. membaca tip2 ni terus rasa pening.. ni kalau nak suruh research pasal nak gi japan mau pitam haha

ROSLIDA AKBAR said...

Fila please continue update trip tokyo!

ROSLIDA AKBAR said...

Fila please continue update trip tokyo!

ROSLIDA AKBAR said...

Filla please sambung cerita tokyo nie!

PLEASE!