Thursday, June 01, 2017

BUKA PUASA DAY 5 2017

Wowwww ada lagi entry hihihi... Sila support sis ya.. Berbuka kali ni ajak Wan dengan Atok datang umah.. Nasiblah Atok tu slow-slow pergerakan dia pun dia rajin jadi driver Wan.. Kesian Wan tak leh jalan sangat sebab sakit tu.. Pegi Pasar Ramadhan pun terpaksa Wan tunggu Atok dalam kereta je.

Kalaulah rumah aku ni besar ada banyak bilik, ada bilik bawah yang selesa katil dia dah lama aku heret Wan dengan Atok duduk umah aku je.. Ni kalau tidur rumah kadang Wan suka tidur kat bawah tu alahai sofa aku tu bukan selesa pun untuk tidur.. 

Bulan-bulan puasa ni asyik terpikir je apalah Wan ngan Atok berbuka ni?  Wan tak leh berdiri lama.. duduk lama pun tak boleh.. berjalan pun bila pijak kaki tu bisa.. dah buat MRI tu tulang belakang dari L1-L5 tu cuma L1 je yang ok.. L2-L5 rosak.. tapi paling teruk yang hujung sekali L5 tu.. Patutlah Wan sakit.. siapa yang ada masalah slip disc then taulah apa benda sakit ni.. So now Wan tengah belajar macamana nak handle sakit tu.. Doakan mak saya sihat ya.. I cannot tengok dia jalan slow-slow berpegang kalau jalan tu.. Wan tu kan jenis aktif ligat ke hulu ke hilir now kena slow dah.  Kesakitan penghampus dosa semoga Wan sentiasa dibawah lindungan Allah SWT.

Ok cerita bab berbuka semalam.. Syukurlah Pak Radie tak berjaya beli banyak makanan semalam hahaha.. Dia cuma beli air teh bunga, popiah basah, puteri berendam dengan karipap je.. Dia cakap banyak dah tutup.. kuih dia tak masuk dalam gambar hahahha..

Semalam awal pagi lagi aku dah teragak nak makan nasi lemak.. Lagipun fikir budak-budak ni memang favourite diorang nasi lemak ai masak.. wowwww tu lah seronok jadi ibu ni.. sebab always mom's cook is the best hehehe.. walaupun takde lah sedap mana.. tulah mak dan anak.. (selain paksa diorang cakap sedap) muahhahahah

 Jangan pelik kenapa ada celery, ni dah 3 hari berturut ada atas meja hahaha.. selagi tak habis kita harus keluarkan letak atas meja :)

 Wan datang bawak ni.. Nama dia Acar Rempah.  Aku pun tak tau apa ni.. sebab selama dengan Wan tak penah pulak dia masak ni.. Rupanya dia pun baru try hahaha.. Tapi Wan tu try apa first time tu dah sedap.. Dia cakap orang dulu-dulu selalu masak ni.. Kira lauk orang kampung lah.. Masak benda ni semua ada bawang merah potong kasar-kasar, bawang putih sebijik-sebijik.. ntah apa lagi aku tak tau.. pastu goreng ikan tenggiri gaul dalam ni sekali.. Tapi aku takde ikan tenggiri so aku goreng ikan tongkol.. Pastu Wan suruh panaskan kat kuali gaul ikan tu sekali dengan acar ni.. dia cakap orang dulu-dulu suka masak ni sebab boleh tahan 2-3 minggu.. Borak dengan Peej, Peej google kata ni makanan orang Melaka.. no wonder lah hahahhaa..Jangan tanya resepi sebab ai tak tau.. sila google.


 Simple je semalam tapi happy berbuka ramai-ramai.. dan tiada pembaziran.

 Gambar last tetap gambar tukang masak.  Pagi ni kelam kabut terjun katil sebab terlambat bangun.. makeup kat office je.. Lipstick kita code Gossip from Fame Cosmetics.. Blusher kitew yang belum launch lagi tu.. Fame Cushion Blusher huwaaaaa so in love dengan cushion blusher ni.. ada bau cherry sweet-sweet gitu dan senang pakai.. x yah nak hangkut brush lagi.. tepek-tepek je Korea terus hehehe.. Soon ya, dalam next week korang dah boleh dapatkan.  Sementara tu boleh follow ig @fame_cosmetics atau FB Fame Cosmetics HQ untuk tau bila boleh dapatkan.

Sekian, Tata.


Love, 
Filla.

13 comments:

Anonymous said...

Dh lme follow blog k.filla...ble kte wan sakit terasa sedih jgk.semoga wan cpt sembuh

Azura Aziz said...

tak sempat khatam lagi entry puasa kak pila. slalunya blog kak pila terjah dulu. sbb ada menu yg boleh diilhamkan nanti hehe

Husna Rahman said...

alhamdulillah seronok sgt bila berbukak ramai2 kan

Insyaallah moga wan makin sihat dan bertambah kuat. amin ya rabb!

Husna Rahman said...

salam kenal kak filla..festime singgah sini =)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alahai kesian wan bulan ramadhan ni sakit x seronok nak beribadah...semoga cepat sembuh...amin

Anonymous said...

salam pila,

please bawa mak pila pergi urut kampong. Buat 2, 3 kali seminggu. Kena lawankan sakit ni dengan urut supaya muscle yang spasm tu lembut dan flexi. Begitu juga dengan urat urat. kena stretch.

Please bawa dia ke chiropractor juga. kasi adjust and align balik mana yang patut.
dan juga buat acupuncture juga.ada di ss2 sea park

urut melayu ok, urut china ok, urut thai ok. mula mula memang sakit sebab muscle dan urat dah spasm dan keras. slowly bila dah stretch dan pliable, it become tolerable.

Also belikan Wan recumbent exercise bike. Suruh dia dan atuk kayuh pelan pelan. memang keletap keletup bunyi.. tapi itu muscle being stretch and it release from the knot .... bunyi adalah didalam nya adalah vacuum.
#

anyway saya kena teruk slip disc. after a year terbaring, saya pergi semua ini... slowly saya boleh cope dengan sakit. sebab bila kita faham... the best way to tell the brain, the pain is due to spasm... so stretch n massage and exercise swimming and cycle is a good thing.

remember the key word is no pain no gain..

Anonymous said...

acupuncture and urut cina
Oriental Tit-Ta SEA Park
26, Jln 21/11B, 46300, P. J.
Petaling Jaya, Malaysia


tak pon pergi tungshin hospital

urut melayu cari tukang urut kampong urut patah.Ni bagus pergi tiap minggu lepas tu weekly dan later monthly..


Also pergi to chiropractor pls see link below.

https://chiro.my/kuala-lumpur


Nur Aishah said...

salam kak pila..acara rempah tu melaka style tu..
wan dulu skolah kat dol said ye? mak saya kenal.. :)
wan lahir tahun 1956 kan? sebaya pakcik saya(mak saya agak2).. mak saya 1957..
aritu start syak mebi mak saya kenal wan..sbb cik nani(mak syukri yahya) tu ada bau2 bacang dgn mak kita.. bapa dia pun kami panggil cik rahim. bila kita tnjuk gmbar wan..mak kita kenal..cuma takut wan tak kenal mak kita.. abg mak kita yg sebaya wan nama eh abdolrahman..mak kita ramlah othman..org gadek dalam.. kalau rajin..acerr kak pila tlg tanya wan. huhu. selamat berpuasa buat kak pila sekeluarga.. :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

akhirnya ada update kiki

Anonymous said...

Cuba bagi wan minum gamogen.bila minum ia x terus baik, makan masa.Cuba amalkan.Saya dulu kena slip disk 2 tahun.Saya amalan minum gamogen sehingga ok.Skrg dah minum,disini susah nak dapatkan.Cubalah, insayallah ok.

Nabiha Zaidi said...

Sedapnya tengok lauk pauk tu. Selamat berpuasa :)

azzehrah said...

Sy pesakit slip disc Sudah 14 tahun.undergo major surgeory 14 tahun dulu.mcm mcm dah Cuba .yg sy belajar bila sakit dtg...mmg kene rehat baring shj...blajar dok diam for few days.pakai orthopaedic shoes....yg sy serasi hny selipar crocs Dan kasut jenama medifeet.exercise yg serasi hny berenang shj.mkn minum kene pantang ais...no cafein...sy minum susu kambing ..nak jimat brand higoat .beli dgn stokkis.jgm beli d kiosk SBB semua tiruan.vitamin b cobal atau b complex sama calcium jgn tinggal.now sy ikuti IG bondarozitaibrahim byk tips die BG utk pesakit slip disc.skrang sy consume rv ...majun dhuha...rs lega.tp susu kambing sama vitamin utk saraf tu mmg x tinggal.leg cube riki ig bondarozitaibrahim

azzehrah said...

N rawatan chiropractic setahun sekali...mmg kene tahan masa chiropractic.tp pastu rs lega dah