Wednesday, June 21, 2017

BUKA PUASA DAY 24 AND 25

Fuh tak sangka pantas betul masa berlalu.. dah 25 hari kita berpuasa ;)

Ni lauk first yang Kak Pilla masak sekembalinya dari outstation 3 hari.  Masa ni badan dah tak tentu arah, batuk teruk sampai sakit dada.. malam tu seram sejuk, tapi lepas sahur berpeluh-peluh pulak.. Huhu nasib dah recover sikit.. hopefully by raya dah sembuh.

 Masak lemak cili api Jenahak.. memula ingat ikan merah heheheh.. Gi pasar beli santan segar tu.. masak lemak ni memang beza pakai santan kotak dengan segar.. tapi aku tak rajin ya nak beli santan segar selalu hahaha.. 

Dah itu je lauk simple.. goreng ayam panas-panas.. cukuplah tu..

 Bibik buat bakwan.. Harini call bibik lagi cakap tolong buat lagi bakwan tu.. macam sedap pulak.. ada udang dengan sayur-sayur dalam tu..

Day 25
Try google siakap stim nak tengok orang masak cemana.. tapi ada yang pelik-pelik so Kak Pilla buat cedok sana sini and ikut tekak sendiri.

Masa kukus tu letak ikan dalam aluminium foil tu.. sumbat serai sebatang kat perot dia.. dan tabur halia dan bawang.. pastu perah sikit limau nipis.. dan lumur garam sikit.

Kuah 1
3 sudu sos ikan
3 biji limau nipis diperah
cili padi potong
1 sudu besar gula
sedikit garam

Kuah 2
1 biji bawang besar dihiris
5-6 biji bawang putih dicincang
1 batang serai diketuk
1 inci halia dihiris kasar
1 sudu besar oyster sauce
1 sudu tepung jagung dibancuh

Panaskan kuali, letak minyak 1 sudu, tumis semua bahan Kuah 2.  Last sekali masukkan Kuah 1 tu gabungkan sekali.. Bila ikan dah siap kukus (20 minit kukus) keluarkan pindah ke pinggan dan curahkan Kuah yang kita masak tadi.. 

 Daging Masak Merah pun google hahaha.. 

Tapi boleh tahan sedap, boleh buat lagi lepas ni :)
Cuma Kak Pilla tak rebus daging dengan pewarna merah sebab pewarna merah takde.. hijau adalah kahkahkah.. 

Kek ni beli kat kawan yang nama Aiza tu.. Kanan tu bukan marble cake.. tu Choc and Cheese cake... pekat, likat, moist gilersss... 

Ok sekian saja dari saya.




Love, 
Filla.

1 comment:

alia farhan Said said...

Sedapnya masak lemak n kek tuuu