Wednesday, January 04, 2017

Kasih Amaani Darjah 1.


 Kau ni Pillaaaa makin malas ye hidup.. hahahha.. Baca wish list Vivy nak rajin update blog hari-hari.. ahkak cuba untuk rajin.. tu jelah ayat hahahha.. #siscuba tak habis-habis.. tapi #sistakcuba sebenarnya heheheh

Ok bermula entry pembakar semangat 2017.. Entry anak masuk darjah 1 kahkahkah.. Ko tengok? tajuk entry pon macam tak sesuai je.. kalau anak pertama dulu lain macam semangat menulis entry anak darjah 1 hehe.. 

Takpelah ye, kita share-share je kisah budak-budak ni di hari pertama persekolahan.. Actually ni 28 Disember 2016 orientation day..

Anak semua lain-lain peel dia kan? Kasih dulu pun jenis menyendiri kat sekolah masa first day.. dia biasa je tak de nangis tapi sorang-sorang je macam takde kawan.. Sama jugak lah dengan kes Amaani ni.. Cuma Kasih dulu drama queen lah.. siap muntah sebelum masuk sekolah sebab nervous.. omg over sangat *matakeatas*

Amaani lebih relaks.. Masuk sekolah macam biasa.. tengok orang keliling.. suruh duduk dia duduk je masa assembly tu.. Aku tak tau if dia berdebar-debar ke tak.. tapi muka biasa je takde perasaan hahahah.. Kalau aku masuk darjah satu mesti muka aku dah keras sebab nervous, takut dan malu.. wow malu hahaha..

 Anak kedua masuk darjah satu, perot apaknye pon dah kedepan hahahahhaa.. macam Dato-dato gaya nye tu huhhh..

 Aku kan over sikit.. Asal panggil je "Amaani smileee, buat tangan peace" hahahah menyampah agaknya dia nak melayan mak dia punye kerenah.. tapi Amaani okay je.. Sorry anak.

 Ni ada penyerahan bag.. sponsor dari YB mano ntah heheh.. so panggil lah wakil setiap kelas darjah satu.. masa ni taklimat untuk parents dalam dewan.. pastu tengok.. eh tu anak den tu hehehe.. Macam biasa tangan peace T___T

 Mak dan anak.

 Mak-mak ni feeling dia sama je.. anak no berapa pun tetaplah ada rasa excited mata nak focus kat anak je.... Anak ko ler paling comel, paling sopan santun, paling behave kahkahkah.. 

Amaani duduk sorang situ dok buat colouring.. 

Amaani ni senanglah jaga dia.. dan dia suka je kejap-kejap peluk aku kat rumah... kejap-kejap nak kiss... tapi gitu-gitu jelah.. dia rasa nak peluk sayang tetiba dia peluk.. dia rasa nak kiss tetiba datang kiss-kiss.. pastu dia jenis relaks buat kerja sendiri je kat rumah.. layan ipad ke.. main ke.. dia jenis tak banyak sangat nak bercakap ke apa.. lebih kepada ikut mood.. rasa nak cakap banyak dia cakap.. rasa ada masa dia nak diam, dia akan diamm je.. dan dia suka tengok Kak Pilla masak ;)

 bertukar-tukar tempat anak aku.. heheheh ni first day at school 3 Januari 2017.  Settle dia masuk kelas pagi tu.. Kak Pilla pon keluar membawa diri gi breakfast..

 Baru nak makan tetiba ada orang tegur.. Kawan lama kittew Mai Okinokiyo nama dia... so join breakfast sekali borak panjang lebar hehehe...

Pukul 9:30am aku masuk balik sekolah nak ajar Amaani cemana nak beli makanan.. Kat kantin sekolah boleh juga kalau bagi nama murid dan no tel emak.. so amik apa nak makan.. tunjuk kat makcik kantin.. dia kira masuk buku.. nanti cukup bulan bayar je.. memula ingat nak buat camtu.. tapi tak yah lah over sangat.. Amaani tu boleh je bayar sendiri, so kenapa aku nak kena manjakan dia pulak kannnn... hehehehe... 

 Testing beli food.

 Cepatnya Amaani besar.. dulu kecik jeeeeee... Siapa follow keek aku dulu taulah keletah Amaani kan.. becok mulut dia hehehehe.. Zaman dulu semua panggil Ani Tomatomato.  Tapi bila tengok balik keek dulu boleh nampak Amaani memang rajin je layan aku hahahha... walaupun dia tengah main ke apa.. kalau aku suruh buat apa-apa dia mesti akan buat.. love u Ani.

Aleesya memang berperang je dengan aku hahahahah.. Icha anak papa.

 Wow bentuk love hahahahha

 Selesai hari pertama sekolah dengan jayanya.. Seronoknye tengok Kasih jalan beriringan dengan Amaani... 

Kasih jenis jiwang dan very protective gitu.. Kemain semalam dia cakap "Kasih takkan benarkan orang kacau Amaani"

Yo yo je Kasih hahahahahha... padahal dia lah si cengeng sampai dah masuk darjah 6 ni... cakap sikit meleleh air mata hahahahah Kasih oh Kasih..

 Penat tau mak kau ulang alik urus korang kat sekolah... Best jugak jadi full housewife yang buat semua kerja termasuk hantar / amik anak sekolah... 

Selalu Pak Radie sentiasa ada kalau time anak masuk sekolah ni.. tapi what to do... dia soooo busy sekarang ni... Esok first day Aleesya nak gi Little Caliph pon dia takdok sbb outstation.. terpaksa lah ai menjadi Watson Nyambek esok.. Doakan sis ya.

 Anak mama bersendirian lagi.. kengkawan depan tu semua dah berkawan heheheh.. aku tak risau dia lambat berkawan sebab dia takde pressure ke apa.. dia relaks jenis macam dalam hati dia kata takde kawan pun no hal lah.. i still can survive and i don't care much pun.. janji aku sekolah, janji aku makan.. hehehe

 meja dia pun budak lelaki kat depan dia hahahaha.. acaner nak kawan.

 Ni time rehat kul 9:30 pagi tadi.. aku duduk tepi je suruh dia pilih sendiri nak makan apa dan gi bayar sendiri.. Amaani LULUS cemerlang hahahahah... siap pilih kueyteow goreng kegemaran dia hehehe.. licin plak tu dia bedal.. lepas makan ajar dia buang pinggan tu kat tong sampah.. pastu dia duduk minum air jap.. tetiba dia selamba je amik botol air pastu blah.. aku jerit "Amaaniiiii nak gi mana?"

"Nak pegi kelas lah"

Omggggg... apa dia ni? 

Aku beria-ia budget ibu mithali ni datang teman anak makan kat kantin.. anak buat tak tau je..

Ok petang ni naik bas balik lah rumah sendiri kalau terror.




Neway itu saja cerita kisah Amaani darjah 1.. Jumpa lagi di entry akan datang bertajuk "Aleesya darjah 1"

Bye.

Love, 
Filla.

9 comments:

nurul huda said...

amani sebaya anak auty..mak yg xcited lbh... kasih dah darjah 6? cptnye ms blalu...rs br sebulan dua bc entry kasih masuk darjah 1..huhuhu

kissz said...

parah dah ko kak!

lama tuhhh nak nunggu entry aleesya darjah 1..

kemurungan aku kak!!!!!!!!

IQ = Iez Qis said...

alahai, comel je tengok amaani survive hari pertama ke sekolah =)

Sheila Salim said...

Hahahaha amani besar, cool je 1st day sekolah. Cayalah. Anak no 2 memang camni kan. Pandai jaga diri hihiii

ibuafiqahhuzaifah said...

salam...

nampak akak kat skolah uruskan amaani..tp segan nak tegur..
hehe..

wani ezryl * said...

relax je amani first day.. haha. insyaAllah seronoklah tu kat sekolah nanti, jumpa kawan2 baru. selamat masuk sekolah, amani!

Aida Salleh said...

Darjah 1 dah Amani ya..Sekejabnya masa berlalu. Akak suka tengok Amani dari kecik lagi tau.

.: yUhAiSya :. said...

haha, last part win - mcm member je k.pilla dgn amani ^_^
Btw, next entry Alesya darjah 1 tu jgn buat gurau kak, tak kelakar nak tunggu setahun dua lagi 😂

antalya said...

sama lah kak, anak sy pon time rehat langsung tak heran kat mak dia. padahal dh nampak dari jauh mak dia dok terhendap2 skodeng. dia lambai tgn pastu terus blah pegi makan ngan kekawan