Friday, December 18, 2020

HIDUP BIAR BERADAB

Assalamualaikum..

Harini nak sembang pasal adab.. Adab ni ada macam-macam jenis.. Tapi kali ni kita share pasal adab sesama manusia.  Ahhhhh gituuuuu..

Citer dia gini.. Baru-baru ni sembang dengan budak-budak opis ni.. Diorang citer sorang staff kitorang ni (baik dan lemah lembut) orang nyaaa.. Kereta dia kena block.  Itu isu biasa kat parking space opis aku ni.. Dah lama dah keadaan macam ni.. Haku dengar citer ni aku yang naik hantu.  Budak opis aku ni balik keroje pukul 4:30 petang.. Sampai kat kereta dia tengok dah kena block pulak.. So dia call.. 8 kali ye adik-adikkkkk.. tapi orang tu tak angkat phone.   

Eh ni aku dengar aku naik hantu pulak... Ko dah tau ko block kereta orang kan??? Ko dah tau ko letak no telefon ko kan?  Ko standby laaaaaa kot orang call.. Napa miss call sampai 8 kaliiiiiiiiiiiiiiiii... Lagi satu aku nak bagitau... Kat opis ni ramai orang balik 4:30.. Kalau agak-agak ko balik lewat dari 4:30 boleh tak ko jangan block kereta orang??? Aku yang balik 4:30 pon takut nak block kereta orang.. aku sanggup pi cari parking walaupun hujung dunia dan aku kena menapak jauh.. takpelah, janji aku tak susahkan sesiapa. 

Ok berbalik kisah orang ni tadi.. Last-last dia angkat call and dia cakap dia lupa dia block kereta orang... LUPAAAAAAAAAAAAA???? Eh ni patut dimaki secara berjemaah ni.. adoi ni aku malas tulis blog lagi sebab aku kalau naik hangin bahasa aku terus kelaut dalam.

Itu belum patut dimaki, ko tunggu jap citer aku belum habis... Dia sampai kat kereta dia dekat 5:30 lenggang kangkung terus masuk kereta dia... TAK MINTAK MAAP!!!!! Adoilahhhhhh kawan opis ai yang lemah lembut tu pun geram dalam hati je.. Ehhhhhhh kalau hakuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dah lama aku turun pi kat keta dia, bukak pintu keta, tarik tudung dia (kalau dia pakai tudung).. kalau x pakai tudung, aku cekak kemeja dia pastu sound "Ko reti ke tak reti mintak maap???"

Pergh pilla kalau sembang memang lebih... Akibat banyak tengok citer gangster korea lah ni kuikui.. Tapi come on lahhhhh... basic je tu.. kau buat salah, kau minta maaf.. kau block orang, ko standby and alert kalau orang call.. kau masuk lambat (parking penuh) jgn hidup nak senang je block orang.. pi cari parking byk lagi hujung-hujung sana.. jangan PEMALAS JALAN... kau kalau boleh nak park depan pintu lif ke apa? 

Ok lepas dah kemarahan sis harini.. aku geram sebab aku tau kereta tu.. Memang asyik kereta dia je block orang... Hidup ni biarlah berakal dan beradab.. jangan susahkan orang lain.. jangan pemalas.. jangan biadab.


Nah i bagi love sikit.. tak marah.. sayanggggg... hehehe


Sekian.



Love, 
Filla.

6 comments:

Anonymous said...

setuju lapan juta persen

A m m i said...

itu mmg biadap.

ada sorang brader kat rumah aku pun pesen gini..suka block keta org, tarik handbreak. pastu bila org hon, dia turun buat muka ketat. ehhhhh aku sepak ko kang.

tak rasa hidup berjiran betul

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Pilla, kalau dia selalu buat macam ni, pergi print post ni dan tampal guna gam uhu kat pintu kereta dia, biar dia tak lupa seumur hidup pasal adab!

Anonymous said...

itula kak, hidup biar beradab, macam kisah saya. saya belum dapat surat tukar lagi. ada orang tu dah bercadang mohon tukar ke bahagian saya dan nak buat kerja saya. oh senangnya lahai. mestilah bos pilih, bukan kita yang sesuka hati.macam-macam manusia ni.

nagaqq said...

artikel yang bagus kka

Alia Farhan said...

Hahhaah.. Kuang hajooo namanya tuuuuu