Tuesday, July 02, 2019

RESEPI TOPOKKI ALA KAK PILLA

Sorry sebab janji tinggal janji... Heheh dulu janji nak update blog hari-hari, tapi menipu rupanya hahah..

Al-maklumlah diri ni dah tua.. idea pun dah berkurangan, kemalasan pon semakin meningkat sesuai dengan meningkatnye umur.

So entry harini sebab tetiba rajin sikit hahaha..

Ramai yang minta Kak Pilla share macamana nak buat Topokki ni.. So marilah kita share.. Sebelum tu nak bagitau dulu, if korang tak pernah makan makanan korea, better try secara berperingkat dulu.. Kita cuba dengan Topokki dulu.. 

Syarat wajib dia mesti ada Rice Cake.. Tu makanan utama dia lah.. Yang lain-lain tu korang boleh beli bahan-bahan macam buat seafood tu.. boleh letak sausage, segala jenis balls tu, crab sticks, fish cake yang nipis tu.. dan lain-lain..


Contoh Rice Cake.. yang ni jenis stick.. ada jugak jual jenis slice (nipis)

Rasa dia kenyal bila kita kunyah.. tapi feeling lah masa kunyah tu hahaha.. 

Ini sos paling utama.. Takde sos ni tak jadilah Topokki kita.. Nak buat sendiri ahkak tak pandai so mari kita beli jer.. 

Ok start resepi sekarang.  Bebel jap lagi jer.. hehehe

RESEPI TOPOKKI

Marimogo Topokki Sauce - 1/2 tin untuk hidangan 7-8 orang
2 - 3 gelas air 
Rice cake
Fish cake (kering)
Bahan-bahan Seafood (ikut suka)
1/4 potong bawang holland
Daun Sup
Mozarella cheese (shreded / ketul)

CARA-CARA

Didihkan 2-3 gelas air dan masukkan 1/2 tin Marimogo Topokki Sauce.  Didihkan dan masukkan Rice Cake.. (Rice cake ni keras so kena masukkan awal sikit)  Masukkan bawang holland dan selepas tu baru masukkan bahan-bahan lain.  Kalau rasa perlu garam, boleh lah tambah secubit.

Last sekali baru taburkan Mozarella cheese (untuk yang suka cheese) kalau tak suka tak yah masuk cheese.   Kalau suka boleh rebus telur ala-ala half cook dan masukkan dlm topokki korang tu.. then taburkan daun sup dan siap untuk dimakan dalam periuk tu jugak hehehe.. Oh ye, kalau suka ramen, boleh masukkan ramen jugak, tapi kena makan cepat lah takut dia kembang nanti muak pulak.. 


Ramai yang tanya apa rasa dia? Sos dia tu ada rasa manis dan pedas.  Untuk yang belum pernah rasa, boleh lah korang try buat sendiri dulu.. makan kat Korean Restaurant agak mahal dan belum tentu korang suka.. So better try dulu buat sendiri :)

Mana nak beli sos tu? Kak Pilla beli kat Shoppee hahahah boleh dapatkan dari authorised dealer kat situ.. website dia www.marimogo.com  Korang boleh beli macam-macam jenis makan Korean kat Marimogo sebab dia Halal..

Kamsahamnida :)




Love, 
Filla.

1 comment:

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Kita dah beli topokki instant gara2 post Pila sebelum ni tapi smpi skrg tak senpat nak masak. Bila ada kelapangan, lupa plak ada stok topokki dalam kabinet