Friday, June 09, 2017

PUDING CARAMEL DAN BUKA PUASA DAY 13

Biasalah bulan puasa ni pantang tengok makanan semua rasa nak buat dan nak masak.. Tetiba pulak jadi teringin hahah.. Haritu scroll FB nampak Cikgu Aryati yang giler rajin masak ni buat caramel puding ni.. Terus menitis ailio dan air mata hahaha..

Kebetulan dia tepek resepi sekali.. Fuh macam senang sangat ni.. Dulu Wan selalu buat, mana tah resepi hhehehe.. Ingat lagi zaman bercinta dulu pernah buatkan untuk Pak Radie pastu masak nasik sekali lauk sambal sardin dengan ayam drumet.. Pack lelawa konon sweet hahaha.. Memang kelakar sebab aku ngan dia memang takkan nak mengada macam tu yer.. Pastu cakap kat dia "orang masak ni, jom makan" Sambil muka tebal 10 inci tapi kutahan jugak.. Dia dah macam "erkkkkkkk"

Pastu dah masalah pulak nak makan kat mana ni?  Last-last pegi area tempat orang jogging ke apa tah seksyen 11 tu.. duduk lah kat kerusi tepi-tepi tu then makan.. Aku tengok mata dia liar je tengok kiri kanan.. hahaha MALU GILER kot kalau kengkawan nampak... Ko giler? Rambut dahlah panjang sampai ke pinggang, dahlah selalu bajet kewl.. tetiba kalau kawan nampak dia duduk kat kerusi tepi taman dengan awek sambil makan bekal.. bekal pulak awek masakkan.. ko ghaserrrrrrrrr??? 

So sweeeetttttttttttt kan? hakhakhak.. 

Tulah antara kenangan.. sekali je kot buat macam tu.. sebab dia ada pesan kot jangan buat lagi, malu kalau kawan nampak.. Tapi dia ada puji puding caramel sedap dan tu favourite dia.. Wowww keluar love love love kat bijik mata Kak Pilla.. *tangkaplovesematdihati* puiii hahah..

 Haku ni ko jangan.. kalau aku cakap aku nak, aku akan buat jugak heheheh.. bahan pun semua ada sebab benda basic je.. Disebabkan terlalu senang, ajak anak-anak tolong buat.. Kasih handle caramel dia... Amaani tukang 'pukul telur bersama susu'

Ini hasil dia.. Tapi kenapa dah macam rupa cheese aku tengok??? hahah ada pulak lubang-lubang macam cheese tu.. Tapi lantok lah janji laku keras.. hampir licin ;)  Caramel dia tu siapa suka manis light-light tu bila cairkan gula tu kaler kuning cair dan boleh tuang air setengah cawan tu.. Kak Pilla suka gelap sikit baru ada rasa manis-manis pahit hahaha.. takde lah pahit pon.. tapi suka gelap sikit.. 

Thanks Cikgu Aryati.  So kalau nak resepi yang simple gila tu ni Kak Pilla ada screenshot dari FB Cikgu Aryati.. izinkan saya share ya cikgu ;)


Tengok cikgu punya puding caramel comel licin je takde lobang-lobang hahah.. adakah aku terlebih kukus? hehehe

 Kasih request nak sambal telur rebus macam mama masak haritu.. Baiklah anak.

 Terung cili ni Kak Pilla teringin sebab tengok Sis Elly masak ni.. Ok pulak semalam makan ni takde pulak 'angin' badan.. So nak buat lagi lah nanti.. sedap pulak.. tumbuk dengan bawang besar, bawang putih, lada merah, cili padi dan udang kering.. tumis pastu masuk je terung yang dah goreng sikit.  Sedap gilersss makan dengan nasik.. 

 Ayam Masak Kicap favourite Amaani.. Huih orang kalau anak ramai cemana yek nak ikut selera anak-anak? Mak ni bila anak sebut tak sampai hati kalau tak masak.. Kasih tekak dia memang lain gila dari Amaani.. Kasih tak suka benda berasaskan kicap.. benda lembik-lembik dia tak suka.. Amaani tak kisah.. Tapi Amaani paling suka masak kurma dengan ayam kicap.. Kasih paling tak suka kurma.. Memacam hal.. Aku kecik-kecik dulu jenis tak memilih makan.. Wan kata aku paling senang, semua benda aku telan.. dia kata ni kalau aku campak dalam hutan pun ko boleh hidup lagi ni.. hahahha..

 Ya Allah bestnya bubur lambuk ni.. Jiran depan rumah bagi 2 bekas..Dah lah sedappppp!!  Bubur lambuk memang favourite Kak Pilla.. Lantoklah kalau dah tak dapat yang Kg Baru punya pon takpelah.. Janji bubur lambuk.. 

Setiap kali bulan puasa Kak Pilla mesti pujuk Pak Radie tolong dapatkan at least sekali je pun jadiklah.. Dulu dia ada gak kirim-kirim kat kawan.. So puasa kali ni Kak Pilla tak bersuara lagi.. Tetiba je semalam bibik cakap jiran depan rumah bagi bubur lambuk.. Wow nak loncat je rasa.. Tq jiran!

 Walaupun lauk kurang matching tapi selero je makan hahaha..  Alhamdulilah tiada pembaziran langsung.. yesssss motto kita ialah "ZERO PEMBAZIRAN DI BULAN RAMADHAN"

Kelas kau Pilla.

Sekian..

Hari-hari tukang masak selpie.. pitammmmm.




Love, 
Filla.

3 comments:

Anonymous said...

Tak cool lah pak radzi malu makan kat park picnic.. omputih romantic ooo

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

ni sebab kacau telur kasar. try guna garfu aje, mesti halus teksturnya nanti

ct cheery said...

Wah2...Rajin kak pilla update...Kak pilla masak lah mee kuah plak tuk berbuka.hikhikhik Bkn pe nk cedok resepi kak pilla yg simple mimple tu hehe