Friday, July 19, 2019

FIRST TIME BUAT BEKAM

Well.. cerita bab bekam ni kan.. dah berapa tahun Pak Radie suruh aku gi buat.. Tapi memandangkan bini dia ni memang penakut lagi-lagi bab kena jarum pastu darah keluar huwaaaa scary tu..

Akhirnya beranikan diri jugak bila Kak Tini and Kak Nana ajak.. Diorang ajak masa gi raya rumah Kak Nana lagi.. Kitorang bertiga memang jenis penakut jugak hahaha.. Memasing Nov Babies memang takut jarum and darah ke apa?

Pak Radie teperanjat tu bila aku setuju nak buat.. tu pun Kak Tini whatsapp dia.. 

"Di, Filla setuju nak buat bekam, sila bagi duit sebab bukan senang dia setuju nak buat"

Kahkahkah.. bagus betul ada on behalf ni hahah..

So memang plan amik day off hari khamis.. Aku tumpang Kak Nana sebab rumah dekat-dekat jer.. Kitorang buat kat Arrayyan Seksyen 9 Shah Alam.  

Kalau nak buat bekam ni, adalah sikit dos and donts.. Contohnya, jangan terlalu lapar, jangan terlalu kenyang.. Tidak digalakkan untuk orang yang tengah period untuk buat bekam darah sebab dikhuatiri pitam dan sebagainya.. Tapi kalau ko rasa nak buat jugak silakan. heheheh..




Ni yang sempat aku snap package yang ada.  Kak Pilla buat Bekam Migrain ada 7 cup.. 3 kat kepala, 2 kat tengkuk and 2 kat bahu.. Tapi aku tambah lagi 2 cup kat tulang belikat sebab selalu angin or sakit kat situ.  Tambah RM9/cup.

Pergh muka serious sangat tu.. Ada form nak kena isi.. Pergh lagilah seram hahaha.. Macam nak operation pulak.. Nampak plak staff dia dah siap pakai glove and baju putih doktor tu.. Uiii seram sis...

Form tu ada banyak soalan kesihatan.. aku tanya orang kencing manis boleh buat ke? Dia cakap boleh, tapi kene tengok tahap kencing manis tu jenis teruk yang kalau luka susah nak baik tu memang tak boleh buat.  Kalau kencing manis tahap biasher-biasher boleh lah buat..

Muka tenang tapi dada berdebar-debar

Sekali keluar result hamekk.. Panik and stress lebih ni.. Bawah 100 tu tinggi sebab normal 80 je patutnya.. So buat lagi sekali dapat bacaan bawah 93.  Hentam jelah sis.. 

Tak dapat nak share gambar bekam tu.. Tapi Kak Pilla minta staff tu amikkan gambar.. Hmm agak scary hahahahhaha..

Aku buat bekam kepala tu dia buat 3 spot.  Tak boleh buat serentak rupanya kat kepala tu.. Kena buat 1 cup sampai settle baru boleh buat another cup.  First dia akan buat bekam angin dulu.. Then dia bukak, sapu ubat dan cucuk-cucuk untuk bagi ruang keluarkan darah tu.. Aku takut tu sebenarnya hahahahah.. Tapi rupanya tak sakit hahahha.. mengada je lebih.. Aku tak tengok langsung alat dia sebab takut.. 

Kita kena tiarap dan ada lubang untuk muka tengok bawah tu.. Dia guna macam pen tu pastu "tek tek tek tek" dia tekan kat kawasan nak pasang cup tu.. Pastu pasang cup and suck benda tu.. Dengar lah macam bunyi air mendidih hahahahaha.. Darah tengah keluar masa tu.. Settle dia akan bukak lap dan "tek tek tek tek" lagi sekali.. baru pasang cup kali kedua.  Gitulah proses untuk 1 cup di kepala.. Sampailah settle buat 3 cup.. sambil tu dia buat sekali yang kat belakang badan pon sama, 2 kali step dia.. means dua kali tebuk hahahha..

Yang tak pernah buat tu jangan takut.. Sebab haku yang penakut ni yang bagitau tak sakit langsung buat tu hehehehe.. Bekam ni sunnah nabi.. eloklah sesekali buat.. kekerapan dia ialah 3 bulan sekali untuk bekam body.. Tapi mirgain (bekam kepala) boleh buat sekali setiap bulan.

Bila dah siap dia pesan jangan mandi selama 3 jam selepas buat bekam.. elakkan minum ais (tapi ktorang bedal jugak) hehehe.. elak makan nasi lepas bekam.. pon kitorang buat jugak muahaha.. susah dapat orang degil ni.. Pegi dubuyo nak order tetiba Kak Tini "I don't care, i want rice" Eh tanjat kita hahahhahahahaha.. 

Kepala Kak Pilla ada benjol atas tu sebenarnya hahaha.. Mampos kena gelak hahaha.. Benjolan tu akan surut sendiri nanti.. dia cakap kalau tak surut boleh tuam dengan ice tapi jangan direct.. letak kat kain and tuam.

Selepas bekam orang tu kata, akan gatal-gatal sikit kat kawasan bekam.. Kak Pilla pulak malam tu sakit pulak tengkuk and kawasan bekam kat bawah kepala kiri dan kanan tu.. Bukan sakit apa.. tapi benda tu kan macam bengkak and lebam.. So nak letak kepala kat bantal tu sakit sikit.. Pak Radie cakap memanglah macam tu sebab baru je buat.. hehehe i can mengada sikit heheh..

Tapi yang surprise nya Kak Pilla kan kalau period confirm akan sakit kepala bila hari ke-3 macam tu.. Tapi ni kepala tak sakit.. wowwww amazing sangat nie.. Adoi kantoi plak kan period muahahahha.. 

So Kak Pilla cadangkan sesiapa yang sejenis macam Kak Pilla.. Bila period je sakit kepala.. Jom kita buat bekam.. Jangan lah pegi time period hahha.. pegilah seminggu sebelum period macam tu dan tengok hasil dia ;)

Makan jap kat ICT Mall Shah Alam.. Tekulat-kulat muka Kak Nana kena paksa makan Korea muahahhaa.. Terus rasa bekas bekam tu sakit-sakit.. terus dia buat statement Bekam and Dubuyo is not a right combination.. Salah combination tu.. Ehhhhhhhh suka-suka je hehehehe.. 

Thanks Kak Tini belanjer we alls dubuyo, semoga murah rezeki selalu.. 

 Muka selepas bekam. hehhee Dua orang ni kakak-kakak kita.. Sebab ni gang sekolah Pak Radie.. Kak Nana yang kanan sekali tu lah dulu jahat tu.. Masa Pak Radie bawak aku gi jumpa diorang first time dulu time bukak puasa.. tahun 2003 ke 2002 kot.. Pastu esoknya ai kluar dengan boipren lain kat IKEA terus dia call Radie "Di awek ko dengan boipren lain ni"

Kahkahkah.. Tapi Pak Radie tak marah and tak tanya aku pon sebab siapa suruh kawan dengan kita tapi tak declare kita ni girlfriend dia.. So kita boleh kua dengan orang lain lah kan?   Hahhaa syaiton betul perangai dulu kala ngehngehngeh..

Sekian sahaja cerita bekam.  Siapa rasa bekam menakutkan, tanggapan korang salah.. Sila cuba dulu InshaAllah terbaik untuk kesihatan kita ;)




Love, 
Filla.

5 comments:

Kakak Navigator said...

teringin jugak nak cuba bekam ni ..rasa badan macam banyak angin tapi kan .... takut ...hahahha tq for sharing K.Filla

Kuazue Mohamad said...

kita pun takut juga nak buat beksm sbb darah kita sejenis susah nak membeku.

nourul said...

kak pilla is back updating blog yey!

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Kita takutlah.. Tapi teringin gak nak buat

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

update blog selalu tau pila. rindu nak dengar pila menceceh mcm dulu2.. masak telur pun masuk blog haha.. seronok baca.. tapi yelah dah umur2 mcm nie dah kurang berblog..