Wednesday, July 04, 2018

HARI RAYA 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat seluruh umat Islam.. Semoga Raya kali ini memberi kenangan terindah buat semua..

Raya 2018 turn beraya kat umah parents Kak Pilla sebenarnya.. Tapi sebab kitorang ni semuanye dekat-dekat je.. family mertua pun Shah Alam je.. and normally kalau kitorang takde, PIL takde pun kat Shah Alam sebab diorang akan tidur kat umah adik beradik mak kat Kampung Pasir, Ulu Klang.

Kali ni suggest Wan ngan Atok sambut raya kat rumah Kak Pilla.. Nasib baik plan menjadi jugak.. So datanglah Wan malam tu.. siap bawak rendang dengan sambal sotong.. Malam tu aku dengan Pak Radie pegi amik lontong (nasi impit daun) yang Wan dah order kat area Ampang.  So dah selamat sebab tak yah rebus nasi impit :)  Tinggal masak kuah lodeh je pepagi raya.. Wan tu biasalah, cakap tak yah susah-susah.. dia pun cakap tanak buat.. tapi kang tetiba siap jeeee..

Menyambut raya ni aku takdelah excited sangat.. Macam baju raya semua tu aku buat tak tau je.. hahah buruk betul perangai dah lah anak 3 orang dapat mak jenis malas nak pikir baju raya.. Ko ingat ko anak dara?  Macam Pak Radie pulak jenis senang diurus sebab dia bab pakaian dia sendiri dia akan urus sendiri.. Dia cuma tetapkan tema kita tahun ni Blue Black.. So pepandailah dia cari kain dia sendiri dan hantar tempah.. Bukan aku tanak amik tau, tapi dia lelaki paling cerewet aku pernah jumpa.. Aku tak berani beli kain baju melayu untuk dia sebab dia tak suka jenis licin, tak suka satin, tak suka kain lembik-lembik, tak suka ada garisan halus (contoh SB Line) tu.. Fuhhh tarik napas.. untuk elakkan pergaduhan, sila pegi cari sendiri.

Anak-anak pulak.. Kasih dah besar so dia cerewet jugak.. Eh tapi dari kecik memang dia cerewet.. nyampah.  Kang kalau tak berkenan kang sakittt je hati aku tengok muka dia.. So angkut dia sekali gi cari kain haritu.. Settle masalah.. Tapi lepas ni nak start awal sikit lah beli kain ke apa.. Pastu aku jenis mementingkan keselesaan.. Aku akan cari kain yang sedap pakai dan tak ketat sana sini muahahah.. Langkah selamat mari buat baju Kedah tahun ni hahahha.. 

Kali ni nak abadikan gambar-gambar kat entry ni muahahha.. Kalau tak memang hilang camtu jelah gambar semua hehe..

Gambar dimulai dengan gambar makanan dulu muahahah

 Rendang daging + hati + limpa by Wan.. Sedap gilers ni makan dengan nasi impit / lontong.


 Nilah nasi impit daun pisang yang orang panggil LONTONG tu..

 Lontong Wan

 Sambal Tumis Sotong Kering by Wan.

Kak Pilla tak buat apa pun kahkahkah.. I contract buat air ;)

Adoiiii dah lah puasa ni hah.. Tengok ni tertela pulak ailio kiter..

Ok masuk bab bermaafan di pagi hari raya..
 Ayah paling disayangi.. Bila tenung lama-lama rasa macam bila masalah ayah ni dimamah usia.. Kecut dah kulit tu.. Kurus banyak pulak tu.. Pastu bila dah umur macam ni, Atok selalu cepat sedih.. Salam macam ni pun sebak-sebak dia.. Ishhh aku dah lah tak boleh situasi macam tu :(  Semoga Ayah dikurniakan kesihatan yang baik dan sihatlah selalu..

 Mama alhamdulilah sihat.. Selalu jadi peneman setia Atok.. Kalau atok sakit Wan lah yang jaga paling terror.. Terkejar-kejar Wan ke sana sini nasib terror bawak kereta.. Atok cakap je teringin makan apa.. Laju Wan pegi beli or cari untuk masak..

 Menantu hantu.. Eh.. heheh gurau je..


Alhamdulilah dah 15 tahun perkahwinan.  Susah senang bersama.. Perang dingin, perang saudara, perang dunia ke berapa.. semua ada je sebenarnya.. melampau sangat kalau takde perang kan? Tapi marilah kita tempuhi bersama hehe.. Janji memasing tau diri memasing.  Benda boleh settle kita settle, tak leh settle kita perang. Eh?

Semua orang tau Icha ni kesayangan Pak Radie.. Yes, bukan sikit-sikit punya kesayangan intan payung ni sorang ni.. Kadang aku jeling je.. Selalu jugak tu aku sound.. "anak awak sorang je yeh?" hahaha laju dia jawab, "ni kecik leh gusti peluk lambung semua.. lagi dua orang dah besar"

Kasih ratu air mata.. Paling mudah tersentuh and emo selalu.. Tapi air mata dia kejap je.. nanti buat balik huh.. 

Tengok tu nangis lagi.. haihhhh lah Kasih.. 

Amaani pun mudah tersentuh gak.. Dia ni jarang buat salah, pandai amik hati.. dan paling rajin menolong kat umah.. tapi tak leh ditegur.. Pening kepala mak hahaha.. Belum tegur, baru cakap sikit meleleh air mata, muka masam.. Aduiyaiiiiii.. Eh tapi memang perangai aku sangat tu kahkahkah.. 

dan Amaani paling kelakar dengan cara dia sendiri.. Kalau dia start borak tu mesti ada je buat orang ketawa :)

Pak Long pun datang rumah aku jugak.. Tapi ni lah masalah dia.. Butang baju melayu aku mana pahhhhh? Mencari butang tak jumpa last-last pakai lah macam tu.. Len kali siapkan semua awal-awal.. Idoklah kelam kabut pagi raya.. Aduiyaiiii..

Mak Long.. memasing konfius siapa cium tangan siapa.. haha







Sekian saja cerita Raya Kak Pilla.. Lepas bergambar terus ke Kg. Pasir jumpa keluarga mertua pulak.. Shah Alam sunyi sepi hahaha.. Gambar dengan mertua tak complete sebab semua berterabur.. ada yang balik Negeri Sembilan.. Ada yang sampai lambat.. Pastu mak ke sana.. bapak situ.. Hahahah tak dapatlah bergambar..

Semoga Raya korang pun meriah :)

Bye..


Love, 
Filla.

6 comments:

Azura Aziz said...

wahhh, baru ada entry raya Kak Pila. memang tunggu2 sgt.

Delimasari said...

selamat hari raya - meriah

Anonymous said...

Filla

Yg awak panggil lontong tu ada org panggil burasak kan?

weschairs said...

asal tengok lontong ja memang terliur..he he

weschairs said...


asal tengok lontong ja mesti terliur he he

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cantik baju raya pilla