Thursday, December 21, 2017

HOKKAIDO TRIP - DAY 1

Assalamualaikum..

Dah ready ke untuk entry day 1 Kak Pilla ke Hokkaido hehehe.. Kemain laju update blog kan? Bukan apa, dah tua-tua ni mudah lupa sikit so kena up awal-awal sementara otak tengah ingat lagi ni hehe..

Kak Pilla ke Hokkaido 13 Dec haritu flight Japan Airline ke Narita pukul 10:50 malam macam tu.  Bagus jugak amik flight time-time macam tu sebab boleh tido dalam flight ;)

Macam biasa ada declaration form yang korang kena fill in dalam flight tu nanti.. So isi semua lengkap-lengkap baru sambung tido yer.. 

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 7 jam.. Landed kat Narita International Airport Terminal 2. Lepas tu terus proceed ke Terminal 3 sebab transit untuk ke next destination ke New Chitose Airport, Hokkaido.  Transit dalam 2jam setengah untuk catch next flight pulak.  Oh disebabkan tukar airline, kenalah collect luggage dulu yer..

Naik bas je ke Terminal 3.

Dalam flight Japan Airline tu dalam toilet ada toothbrush, so mari amik dan sementara tunggu next flight silalah gosok gigi bagi harum dan fresh sikit hehehhe..

Kalau korang tanya nak pakai baju winter bagai tu dari mana? Kak Pilla terus je pakai kasut sesuai untuk winter tu dari KLIA hahaha.. Sebab tak kuasa nak bawak banyak kasut.  Pastu bawak bag galas dalam tu sumbat socks tebal, thermal, winter coat/jacket dan gloves.. 

Dari Narita Airport Kak Pilla naik Jetstar (Domestic Flight) untuk ke New Chitose Airport.  Tengok bawah huwaaaa dah nampak semua putih-putih je dilitupi snow.. Tak sabar nak explore ;)

LeTAO ni apa? Ni lah yang popular kat Hokkaido ada banyak outlet dia termasuk kat New Chitose airport ni..

Dapatlah merasa tester dia kat sini.. Fuhhh halus gila cheesecake dia.. lemak lazat berkrim.. pejam mata kalau makan.. Tapi tak leh nak beli sebab leh tahan pun up to 6 hours.  Ingat nak bawak balik Malaysia hehehe..

Dalam New Chitose Airport ni ada satu Halal Restaurant.. Kalau korang ke sini bolehlah makan dulu siap-siap kat sini ;)

Tu ada Halal sign.  Dalam tu ada menu halal, nanti Kak Pilla cerita sebab malam last kat Hokkaido Kak Pilla dinner kat sini..
Paling best sebab dalam New Chitose Airport ni ada tempat sesuai untuk kids.. Besar pulak tu i likeeee!!  Ada doraemon and Hello Kitty semua tu.. Siap ada Smile Road.. 

Smile Road ni kalau korang lalu akan senyum je hahahah

Pergh nasib tak bawak anak.. Berlambak jual macam-macam dalam ni hahaha.. Kang baru day 1 dah pokai acaner?

Kedai dia siap open concept leh tengok diorang proses chocolate.

See? Boleh tour dalam building ni.. Teringat kat Aleesya sebab dia paling suka Hello Kitty..

Gempak ni..



Eh ada orang naik flight Hello Kitty airline :)


Ishhhhh siap restaurant dia deco macam ni.. Melonjak lah anak korang kalau masuk sini hahaha


Ice cream doraemon pon ado..


Gila tak pitam budak-budak kat dalam ni? Sediakan je poket korang tebal-tebal sikit hahahaha

Sebab orang Jepun comel-comel, Kak Pilla kenalah tiru aksi diorang hehehe

Ok pastu Kak Pilla masuk dalam Doraemon Park.. Dalam tu semua tentang Doraemon dan suku-sakat dia Nobita, Sizuka, Giant semua tu.. Hoih zaman bebudak dulu, arwah adik Kak Pilla memang collect buku doraemon ni berlambak-lambak.. Best gila kot tumpang baca ;)

Hellooooo? 

Eh Giant ni... jahat ni dia ni suka buli Nobita.

 Eh ni Giant mana pulak ni?  I takut tau.. 

Ish rasa nak tumpang baring tapi tak leh masuk pulak kawasan ni.

Doraemon dan kawan-kawan

Ya Allah comel betul i masa ni muahahahahhaa..

Eleh tak yah nak tekejut sangat, tumpang naik tangga je kot

So kalau korang wish nak bawak anak-anak travel ke Hokkaido ni, turun kat New Chitose Airport dan bawak masuk dalam Doraemon Park ni.. Tu harga RM ikut currency time Kak Pilla pegi ni untuk masuk dalam Doraemon Park.

Adults : 800yen (RM29)
Age 13-18 : 500yen (RM18)
Age 3-12 : 400yen (RM15)

Settle bersuka-ria kat dalam airport jomlah kita bergerak for lunch.
Left is Mr. Wataru yang hensem dan yang kanan tu Mr. Kazu yang banyak membantu sepanjang trip ni.. 

Kani Goten Restaurant at Shiraoi

Fuh sepanjang trip Hokkaido ni food semua tak mengecewakan.. Tekak Kak Pilla kan tahap-tahap international hahaha sumbat apa pun i ok jer.. So basically makanan kat sini of course hari-hari makan Japanese food.. Semuanya rebus or grill dengan miso soup macam tu.. pastu complete dengan seafood and vege.. Memang sebulan duduk sini confirm jelita dan kurus sebab takde oil dan spicy food pon.. 

Perghhh dahlah kat luar tu sejuk.. Masuk dalam restaurant ni rasa warm je.. Pastu mengadap laut pulak sambil makan.. Eh rinduuuuuuuu Hokkaido huwaaaa..

Semuanya fresh dan lazat.. segala scallop tu jangan cakaplah, hari-hari kot makan hahahha

Nasik pulak sorang semangkuk.. siap ada tauhu, mushroom dan segala-gala nikmat seafood ada kat sini.. 

Kenyang perot senang hati, jom Kak Pilla bawak you all ke Ainu Village kat Shiraoi.

Pergh semakin berseni gambar Kak Pilla lately ni hahahhaha

Pergi musim winter ni memang seronok bagi yang tahan sejuk, kalau tak tahan tu kena pakai tebal lagi kot.. Kalau korang perasan Kak Pilla jarang pakai glove sebab leceh nak snap gambar je nak bukak glove.. walaupun beli glove yang konon boleh touch screen phone tu sila jangan percaya sangat hahaha.. 

Zizan pon dah sampai kat sini... Terlalu cantik, tenang dan bersih perkampungan Ainu ni.. 

with Namee-San... Actually kitorang pergi berempat, sekali dengan Ujang and Jocko.. Nasib kepala semua best dan gila sporting.. so trip ni jadi lebih fun dan best ;)

Korang tak tau al-kisah Kak Pilla asyik jatuh je.. Licin lagi-lagi bila snow dah jadi keras macam ketulan ais tu.. Posing kemain lagi kan.. sebelum tu dah jatuh terduduk macam nangka busuk dah pun kat sini hahahahhaha.. So pastikan boots korang sesuai untuk snow.. Kalau tak sesuai jangan risau, boleh beli tapak getah kat kasut tu.. nanti Kak Pilla tunjuk kat entry yang ke10 hahaha gurauuuu..

Dalam Ainu Village ni ada bear besar gebu betul dapat pelok sedap ni..

Kat sini actually ada lake yang terbentang luas.. dan lake ni kalau musim winter akan bertukar menjadi ais.. Boleh je kalau nak jalan atas ais tu, tapi sis takut sebab sis kan berat.. kang retak dan tenggelam acaner? hahahahha

Dah puas merayap kat luar jomlah kita masuk dalam ni ada show..

Ainu tu bermaksud human.  Ainu ni salah satu perkampungan terbesar di Hokkaido yang ada culture mereka sendiri, ada language sendiri.  Disebabkan perkampungan ni salah satu perkampungan terbesar di Hokkaido, beribu-ribu masyarakat dari kaum Ainu ni masih tinggal di Hokkaido dan area-area lain.. 

Masa show ni diorang buat persembahan Ainu Folk Dance.  Culture diorang still sangat kuat dan kita boleh tengok dari persembahan tarian dan nyanyian.. Ada dance for sending bear's spirits back to heaven, ada yang guna musical instrument mukkuri (mouth harp) ada juga lagu untuk dodoikan anak.. 


Ok yang ni instrument guna mulut dan merdu je musik yang keluar tu..

Ni pula ibu menyanyi sambil mendodoikan anak.. so sweet..

Tarian ni best.. Diorang keliling unggun api.. Kitorang berpeluang menari sekali dengan diorang hehehe.. boleh tengok video 1 minit Kak Pilla menari jugak kat ig fillanie.

Silap ni.. patut kena pakai macam diorang ni baru i bertambah jelita hahaha


Ainu Museum
Next kita nak ke museum bersebelahan pondok-pondok tadi.  


Peralatan yang digunakan masyarakat Ainu.


Aktiviti kesenian

Pakaian masyaratakat Ainu

Wow amik gambar dengan bear :)

Ok perjalanan diteruskan untuk check in ke Hotel dan terus makan malam.
The Lake view Toya Nonokaze Resort

welcome drinks, katanya air ni dari buah yang popular kat Hokkaido.

Perghhhh meh Kak Pilla bawak korang tour dalam bilik hotel ni.. 
Kak Pilla tidur sorang je kat bilik nie.. Perghhh terus duduk kat sofa sambil silang kaki hahahah.. Dekat langsir sana tu balcony.. tapi bukan balcony tingkat atas.. so balcony dia terus ke rumput yang dipenuhi snow dan depan sikit lagi ada laut terbentang luas :)

Luas giler kot room ni.. memang puas hati sangat.. 

Datang sini takyah bawak baju tidur.. hair cream, face wash, body wash segala complete perghh.

Bidet toilet asing bilik lain..

Tempat shower also so canggih.


Shiseido semuanya..

Baju tido pon ada..



Settle, jom kita gi dinner pulak.
Kat The Lake view Toya Nonokaze Resort nie memang gempak food dia.. Ko nak apa? Semua pun ada don't worry.. Muslim senang ke nak makan? Of course lah senang.. sebab segala salmon, scallops, sotong kurita semua pon ada hahahaha... 

Salad

Seafood soup

Fuhhhhh boleh makan raw atau dia celup skit dengan air panas.. Kak Pilla nak makan raw, i kan orang Jepun.. tapi Jepun tu tengok muka Kak Pilla terus dia amik and celup dalam air panas.. Whyyyyy??? tak percaya yeh i boleh telan? hahahha

Hotel ni dia sediakan tray petak macam ni.. So boleh letak macam tu.. So comel, i tak leh tahan hahaha.. 

Got prawn tempura also.. Teringat kat laki ai...

Dah konyang jom kita jalan kat luar hotel pulak.. Luar hotel ni ada kedai serbaneka gitu..

Slippery so hati-hati.. 

Jalan-jalan dalam kedai tetiba nampak Hello Kitty ni.. Terus teringat budak kenit tu... Dia bab bergaya nak jadi princess no. 1.. So belikanlah, lagipun kecik senang nak pack bawak balik..

Tak sabar nak sambung cerita part 2.. Nanti Kak Pilla share ye.. Doakan Kak Pilla pantas update blog kali ni heheheh..

Ada apa-apa soalan atau tips ke apa ke boleh share kat komen bawah ni ya :)

Hokkaido Trip Day 2
Hokkaido Trip Day 3
Hokkaido Trip Day 4
Hokkaido Trip Day 5



Love, 
Filla.

23 comments:

Anonymous said...

besttt nyewww.....x sabar nk tunggu next entry....cecepat taw fila update...jgn lelame sgt.....

Iza Fiza said...

Bestnya kak pilla.next enry pliss.hahaha.

adda syuhada said...

bestnyer...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Alahai.. Seronoknya.. Bertuah badan Pilla

Anonymous said...

best...

Unknown said...

Huwaaa.. bestnya insya Allah satu hari klu ada rezeki Japan dalam senarai I...

Ujang9897 said...

misiyu akak

Anonymous said...

kak pilla. hotel ape tu best sgt nampak. macamana rate harga dia per night?

Zaety Hashim said...

bestnye kak pilla.. yg sisheido tu boleh bawak balik ke?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

lama tak baca story pilaaa..

Filla said...

Baiklah hehe

Filla said...

Tersangat best

Filla said...

Alhamdulilah

Filla said...

Best sgt

Filla said...

Betul, japan x pernah mengecewakan!

Filla said...

Hahah arigato ghuzaimas, ane hu sayok.

Filla said...

Cer google kat booking.com

Filla said...

Jgn buat pasal haaha kang i kene jail kat jepon.. hehhe

Filla said...

Awk rindu kite yeeee đŸ¤£

fara diyana nasir said...

Kak pila mmg plan pegi without family ke? Bestt tak g ngn kwn2?

Filla said...

fara diyana nasir: Pergi dengan family keseronokan dia lain, pergi dengan kawan pun lain hahahah

FadMN said...

FAD

untung nya kak pilllaaaaaaaa.tp jepun mmg best giller kan.semua barang dia pun rasa cam cute cam nak bawak balik

suriya majid said...

rezeki sungguh ni kak filla, terasa sedapnya makanan2 jepun tu