Thursday, July 06, 2017

RAYA 2017

Alhamdulilah selesai dah puasa dan sekejap je rasa dah raya dah.. dan tak lama lagi berlalu je raya tu.. 

Raya tahun ni turn rumah mertua kat Shah Alam..  Hari last day puasa tu bertungkus lumus masak.. Mak buat rendang daging dengan Ayam masak kicap pedas ke nama dia? leh makan dengan nasik impit tu.. segala kuah kacang pun ada.. 

Esok pagi bangun awal-awal tolong mak kat dapur.. Raya kali ni biras aku Kak Liza tak de sebab kena jaga anak dia Nurin kat hospital :(  So tinggal aku dengan mak.. Pagi tu bersila potong segala sayur-sayuran untuk buat lontong.. potong nasik impit atur semua susun atas meja.. 

Settle kemas dan hidang semua lari naik atas urus budak-budak ni.. Kasih dengan Amaani ok dah besar, just tunjuk je baju mana kene pakai.. Aleesya pun senang sebab dia jenis semua nak buat sendiri jugak.. dah siap pakai baju aku sound "Baju putih, tolong jangan comot yeeeeee, jap lagi makan tunggu mama dulu"  Punya aku takut baju diorang ni kotor hahaha..

Then bersiap dan tunggu diorang balik dari Masjid.  Kitorang jenis makan dulu kenyang-kenyang baru bersalaman di hari raya hahaha..

 Tolong lah kucing ni sampai jadi mengada-ngada sebab asyik kene belai je.. Aleesya paling suka kucing.. dia kelek ke sana ke sini.. jerit-jerit Nenek Ani hahahha.. Takut kucing masuk rumah sebab Sofea (anak buah aku) tak leh bulu kucing dia allergy, sama lah macam aku jugak hehehe..

 Selamat menjamu selera :)

 Hahah zalim mak kau.. siap balut dengan tuala.. aku balut dengan tissue dapur tu.. datang Nenek dia terus suruh balut dengan towel hehehe..

Lelain ni jom Kak Pilla introduce

 Sofea anak buah sulung.  Dia dua beradik je.. Now sambung college.. Nampak nau aku dah tua.. aku kenal Pak Radie masa Sofea ni umur 6 bulan kot.. Wow 18 tahun dah berlalu..

Ni adik dia Syasya.. Anak buah paling gila-gila suka menyakat ni.. paling genius jugak hahaha.. suka membuli dan x macam pompuan sangat hahahhaa.. takut nak salam dia ni.. sebab suka pulas tangan orang hahahah.. 

 Ni Sabrina sebaya Sofea, anak kepada Abang Pak Radie.. cucu sulung jugak.. serentaklah kiranya Mertua aku dapat cucu masa tu ;)

 Ini hero sebab anak buah aku semua perempuan.. ada 2 je lelaki.. pun jenis tetiba eh kenapa tinggi lampai dah budak ni??? 

 Ok ni Ziqry adik kepada Azhar dan Sabrina.. Paling pemalu hahaha.. lagi aku tau dia malu.. lagi best kalau dapat tangkap dia.. kuat menjerit leh tahan bergema suara dia.. dan kaki masjid.. tiap-tiap subuh akan ikut ayah dia ke Masjid.. anak syurga ni :)

Cara kitorang semua akan bagi duit raya.. Kakak and Abang ipar aku pun semua jenis takkan join duit raya, seronok tengok anak-anak buah terkejar-kejar collect duit raya.. Macam aku dengan Pak Radie kitorang takkan join jugak.. Aku akan bagi sendiri kat mertua dan anak-anak buah aku.. Saja seronok macam tu so anak-anak buah akan dapat banyak duit raya.. Nanti akan jerit... "Beraturrrrrrr.. Mokcu nak bagi duit raya"  Berdesup semua beratur hahahaha.. pas aku dah settle jerit lagi "Beraturrrrr, Abah nak bagi duit raya" lari semua ke sana pulak hahahha.. Kat family sini aku dengan Pak Radie diorang panggil Pokcu and Mokcu.. kitorang je panggilan macam tu.. Kakak Radie diorang panggil Mama and Abah.. dan Abang Radie diorang panggil Ayah dan Ibu.. So anak-anak aku and cousins dia semua panggil macam tu.. Rasa rapat sangat dan best macam tu.. 

Kadang tu terlintas kat fikiran.. untungnya aku ada keluarga mertua yang baik-baik.. ipar duai aku semua best.. rezeki jugak tu.. Ramai jugak yang email dan dm kata seronok tengok family Kak Pilla close sangat.. semua baik-baik dan tak pernah berkira.. Alhamdulilah bersyukur sangat.. 

Marilah bersalaman anak beranak pulak hehe

 Kasih biasalah paling cengeng.. Baru nak mintak maaf dah cememeh.. banyak salah lah tu hahaha

 Amaani pun jenis hati mudah tersentuh.. dia kasar sikit perangai, cepat marah kalau dia tak suka.. tapi cepat jugak nangis dan terasa.. masa salah pun menitik-nitik air mata dia.. aduh aku yang sebak hahahhaha.. 

Pak Radie kadang tu geleng kepala anak pompuan ramai semua kaki melalak hahaha.. Anak buah aku pun selalu cakap "anak mokcu semua sensitip suka sentapkan?" hahahahhahaha.. dah nama pon pompuan semua memang jelly lah.. 

 Ok kecik ni jenis paling ceria dalam adik beradik.. Suka menyakat jugak dan suka dia je nak menang hehehe.. Penghibur dalam family.. mulut macam bertih goreng ni tak padan kecik.

 Wow pasangan paling romantik di abad ini hahaha.... Ini kerja anak buah aku lah ni.. Aku tak biasa nak salam-salam pastu orang dengar apa ayat aku hehehe.. pastu terus cakap bisik-bisik je kat telinga hahahha.. Icha kaki sibuk kat belakang tu "Wowww papa mama bercinta" 

 Masa salam MIL aku pun huwaaa sedih.. berkaca-kaca mata.. sebab Mak pun nangis.. aku tak leh.. orang nangis aku pun nak nangis :(


 Pak Radie dengan anak-anak dara dia ;)

Settle bermaafan terus ke DEMC nak melawat Nurin dan Ibu.

 Comel anak buah Mokcu ni.

 Kesian Nurin admitted kat sini sebab denggi.. Raya ketiga rasanya baru dapat keluar..

 Amaani lah sedih sebab Nurin lah BFF dia.. so raya kali ni kurang bermakna untuk Amaani hahahaha

 Kesian Nurin tak lalu makan, tak nak minum.. nasib dah sihat dah... 

Gambar raya 2017 dalam ward hehehehe..

 Gambar family paling proper adalah di perkarangan hospital hehehe.. Ramai tanya baju beli mana... Kain putih bersulam tu beli kat Bali masa gi sana dengan Elly and Peej tu.. Korang boleh cari kedai kain kat area Denpasar.. kedai bodoh-bodoh je hahha kena pandai cari.. dia macam shoplot banyak-banyak jual kain.. kain pulak beli dekat Euro Moda Ampang... Wan yang jahit.. 

 Free Style

 Gambar bosan

 Gambar gembira hahahaha.. Free style jugak best kannn..

Atok dengan Nenek tak free style.. tegak je hahaha.. Tapi mak ada jugaklah percubaan nak buat thumbs up hahhaha

 Kak Pilla with family MIL

 Anak-anak buah.

 Ini pun kerja anak buah jugak.. hahaha takde nye nak romantik macam ni sebenarnya.

Haaaa yang ini baru betul.. keras tegak je kahkahkah

Selesai melawat Nurin kat DEMC kitorang terus ke Ulu Klang, Kampung Mak.. Adik beradik mak selalu akan berkumpul kat sini.. Biasanya mesti akan ajak Wan ngan Atok sekali beraya sini.. Ada lah jugak gambar dengan Atok and Wan ;)

Tak dilupakan, yang dikasihi anak buah Kak Pilla, Dhya Jazlina (anak abang aku)... Ni gambar sebelum raya, Dhya dah sampai sini dari Kelantan.. so Wan minta tolong bawak Dhya beli baju 2-3 helai, beli kasut raya.. Wan tak larat jalan so Wan duduk je kat kerusi kat Alamanda tu.. Kak Pilla bawak Dhya.. 

Dhya ni pun kesayangan aku.. belanja Dhya blouse raya happy je dia.. budak-budak bukan susah nak bagi diorang happy.. kena ada kasih sayang.. aku anggap semua anak-anak buah aku ni macam anak-anak aku sendiri.. Sayang Dhya!

Raya kedua.. Ini je gambar yang ada hahahahahah.. Raya kedua balik Melaka dengan Atok and Wan sekali.. 

Sorry gamba takde hehehe


Raya korang confirm lagi meriah kan?? Balik kampung jauh-jauh mesti best.. 

So dikesempatan ini, Kak Pilla dan keluarga mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir batin jika ada penulisan Kak Pilla yang menyinggung perasaan readers semua.. 

Wow mcm dapat award.. retis sangat muahhahaha

Bye.



Love, 
Filla.

10 comments:

- dieyana - said...

selamat hari raya pilla! cantiknya, baju tu..cantik? ;-))

Romantic sgt, yg keras kaku tu pun nmpk romantic hahhaha

Iela Fazielah said...

selamat hari raya filla

Aty Fared said...

selamat hari raya kak pila.. :)

nurul asiken.apandi said...

Selamat hari raya buat kak filla dan keluarga.

IQ = Izyan Balqis said...

cantik la akak sekeluarga, serius cantik warnanya!

Sue Sakarnor said...

kite yang sebak baca citer kak pilla

NUNU EERA said...

akk.. i kenal akk amani dlm perut lgi kot..
knp da ank dara sgt ni?? mak plk nmpk mcm ank dara jgk..

antalya said...

gambar pak radie ngan ank2 lepas sesi bersalam tu ketara sgt mata memasing merah2..especially pak radie lah..ooo nangis jugak yer. kak, ank2 dara mudah cemeng tu ngikut perangai mama dia kann heheh selamat hari raya maaf zahir batin

Siti Yang Menaip said...

cantiknyaaaa masing2 baju raya lawa2.. selamat hari raya.. rayakan sbulan ^^

Azura Aziz said...

baru nak tye mana beli baju putih ni. nasib bagi tau hehe.. siyes, cantik tema putih camni...

selamat hari raya kak pila.. cepat la update lagi hehe