Tuesday, February 21, 2017

Nasi Ayam Goreng Kunyit ala Mat Rock

Semalam pening kepala tak reti nak masak apa... Bila tanya Pak Radie confirm dia akan cakap apa-apa jelah.. So semalam Elly suggestkan masak Ayam Goreng Kunyit ala Mat Rock.. Aku pernah makan sekali, macam nak meletop bibir sambal belacan dia power betul.. 

So okay jugak tu, kerja pun senang hehehe.. Ni versi mudah je kalau korang nak buat ;) Kalau korang follow ig @fillanie lagi senang tengok Kak Pilla tunjuk kat ig stories tu.. hehehe

Bahan A
Ayam dipotong kecil (ikut suka)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit kacang panjang
1 bawang besar holland (kulit orange tu)
5 tangkai cili padi merah

Bahan B ( sambal belacan )
segenggam cili padi merah (campur hijau sikit pun boleh)
1 ketul belacan dah dibakar (size ibu jari)
3 sudu cuka makanan
secubit garam
2 sudu gula
2 sudu perahan limau nipis (limau kasturi pun boleh)

Cara-cara:
Panaskan minyak.. minyak biar lebih sikit dan panaskan dulu.. sambil tu gaulkan ayam tadi dengan kunyit dan sedikit garam.. Pastu terjunkan dalam kuali masak hingga keemasan.. Kemudian tak perlu angkat ayam tu.. terus masukkan kacang panjang, bawang besar dihiris ring dan potongan cili padi.. Agak-agak bawang dan kacang panjang tu dah layu boleh angkat dah toskan.. kemudian hidang kat pinggan... siap!!

Untuk buat sos dia senang je.. guna blender.. campak semua Bahan B tu.. dan blenddddddd.. tak perlu nak campur air ya sebab dah ada cuka tu.. Kak Pilla masukkan perahan limau tu last sekali masa dah masuk dalam mangkuk.. perahkan limau dah kacau rata.. Siapppp!!


 Ayam lagi best campur je tulang-tulang macam ni.. boring asyik makan yang isi dia je.. kalau ada tulang sedap nak gigit-gigit.. dan jangan lah potong ayam halus-halus bebenau.. nanti dah goreng secotet je jadik dia.. so potongan tu agak-agak ya.. 

 Ko jangan bawak main yeee.. cili padi merah ni berdesing pedas dia.. boleh bengkak bibir.. so agak-agak lah ye.. time makan tu titis-titis try dulu jangan cedok terus lambak atas nasik.. dijamin bengkak lah bibir kau.. tak dapek den nak nolong...

 Berdebar-debar masa tunggu Pak Radie suap dalam mulut.. Dia tu omg so poyo.. selalu cakap dia tak kisah.. tapi mimik muka tu ko boleh tau sedap ke tak sedap masakan kita ni.. bisa bikin guwe sentap.... Nasib semalam dia cakap sedap tapi sambal belacan membunuh hahaha terkeruk-keruk kepala dia sambil makan hahahaha... 

Syarat wajib ialah makan panas-panas wajib tuang kicap... Ni sebungkus RM5-6 hinggit.. Masak sendiri lebih jimat :)

Harap mudah paham cara Kak Pilla buat Nasi Ayam Goreng Kunyit ala Mat Rock.  

Selamat mencuba ;)




Love, 
Filla.

7 comments:

habbasauda listra said...

suka follow kak pilla, resepi sempoi gilaa tapi sedap!

Anonymous said...

ayam goreng kunyit mat rock x rock.. cer try ayam goreng kunyit kamal kat cafe bursa.. sebelah kedai mat rock.. kamal lah pelopor yg sebenarnya.. ada sotong kunyit & daging kunyit jugak.. meletops kebabooommm.. sila la dtg ke bursa malaysia kat telekom bukit mahkamah tu.. seawal 1130 am dh ada

Anonymous said...

ayam goreng kunyit mat rock x brape nak rock.. cer try ayam goreng kunyit kamal kat cafe bursa.. sebelah kedai mat rock.. kamal lah pelopor yg sebenarnya.. ada sotong kunyit & daging kunyit jugak.. meletops kebabooommm.. sila la dtg ke bursa malaysia kat telekom bukit mahkamah tu.. seawal 1130 am dh ada

Chekgu Azrine said...

nampak sedap sgt

Mommy Muhaimin said...

Nantilah try. Bookmark dulu. Heheh.

Jom exchange bloglist, http://lynk.my/w1cm

Anonymous said...

Letak sos tiram sikit lagi rock kak filla..

LYAfrina said...

Nyumsss..resepi simple tp sedapppss