About Me

Saturday, May 04, 2013

RESEPI ICE CREAM GORENG

Ok kengkawan... lepas nie entry aku akan berkisah tentang resepi sahaja ok..muahaha.. rasa lebih aman gittew... so anak-anak dara, mak-mak orang, akak-akak, abang, bapak-bapak, para suami sila lah menebeng kat sini.. huahah.. sebab kalau Fillanie yang bagi resepi, memang kacang giler... tutup mata pon boleh masak ;)

Weekend lepas aku bawak budak-budak gi kenduri akikah anak kawan time belajar dulu.. biasalah aku sesat kan.. so tunggu instruction kawan aku tu kat Petronas gombak sana.. tepi tu ada stall 'ice cream goreng'.. pastu Acih cakap "Mamaaaa, Kasih nak tuuu".. alahai kedai tu tutup la pulak... takpe nanti balik kita buat ok? *cepat-cepat google resepi ice cream goreng* hahahah..

Jom kita buat ramai-ramai..

Bahan-bahan
1. roti
2. ice cream
3. gelas (sebagai acuan)
4. minyak untuk menggoreng

Dah itu je pon hahahha... tutup mata pon boleh buat ok..

sediakan bahan-bahan ye.. sesuai ajak anak-anak join buat sama-sama.. aku takde scoop ice cream.. guna senduk pon ok tibai jelah hahaha...

sediakan dua keping roti.. keruk ice cream tu supaya bulat.. 

tekeluar urat lengan nak scoop guna senduk hahaha... 

letak ice cream kat atas roti

like this.. auww comel..

amik lagi sekeping roti dan tutup atas dia.. amik gelas.. tekan kan 

tekan dengan bersungguh-sungguh.. jangan guna gelas nipis.. bahaya takut pecah pulak..

kalau degil jugak dia tak mau putus.. guna pisau buang keliling tu.. 

ok siap.. picit-picit sikit keliling tu bagi dia tak terburai keluar... 

Si Ani pon sibuk nak try.. ok sila-sila.. senyum tu cover sikit.. lebau nauuu... 

nak hasilkan 5 ketul nie.. kene ada 10 keping roti... 

Apaknya sibuk ngan Leecha.. hahaha.. Olololoooo Leecha Leecha... 

tadaaaaa!!! minyak tu mesti panas.. pastu goreng pon kejap je.. bagi dia kekuningan sahaja.. lepas goreng.. guna tisu masak tu untuk serap minyak berlebihan kat roti tu..

ermmm rangup di luar.. sejuk dan creamy di dalam.. amboi over kau hahaha

Ok ini saya perkenalkan juri handalan kita pada hari ini... Atok Braim.. heheheeee

Bersungguh Atok ni tau.. tapi dari dulu kalau aku masak apa-apa memang suka tanya Atok.. sebab Atok suka jadi juri.. hahahah.. pastu beria-ia dia nak menilai.. dan Atok selalunya menjaga hati hahahahaha... tapi kalau ada kurang garam ke apa ke Atok mesti cakap punya.. 

Ok no comment.. thumbs up jer.. sebab aku paksa hahahaha..

Ok bye... 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

20 comments:

  1. Oooo senang bangat ye filla...memandangkan aku baru beli eskrim yg sama dgn kau punya tu aku akan cuba wat resepi ni nanti okeh..thanks!

    ReplyDelete
  2. dan2 nk bersalin kuo ntri gni.

    ReplyDelete
  3. Lps bc entry ni..terus gi dapur try..owhh 2minit je dah siap.terus bg MIL rasa..sedapp..lps ni tk yh beli dah mahal2.senang je rupanya..thx share

    ReplyDelete
  4. senang je ye...bleh cuba!

    ReplyDelete
  5. OH LUPA PLAK!!! KNA SEJUKKAN DLM FREEZER DULU BIH KURANG 1-2 JAM BEFORE GORENG....

    ReplyDelete
  6. Just sharing a tips.utk dptkanbtk bulat kat roti guna acuan yg goreng telur pun boleh,ape ke nameny eh..

    ReplyDelete
  7. nanie4:18 PM

    lebihan roti tu nak wat apa erk...sayang lak nak buang.

    bila la ko nak update gambo umoh ko filla..dapur specialy..tingin beno aku nak tgk..

    ReplyDelete
  8. Ui...senang je tu...roti ada pat keping..agak-agak kalau buat ni ble share ke empat org budak kat umah ni...kena beli roti lg ni

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:18 AM

    Pakai cawan plastik ikea lg best...senang je putus...roti lebih sy wat puding roti je

    -ain-

    ReplyDelete
  10. sedap
    x pernah try
    tringin nk try..myb suatu hari nnti
    sllu beeli ice cream kat kedai je

    ReplyDelete
  11. Anonymous10:10 PM

    comel atok kena paksa...hahahhaha...

    ReplyDelete
  12. fiza~8:26 AM

    hehehe comel je atuk posing :D

    ReplyDelete
  13. guna cawan plastik..lg senang nk tekan n potong

    ReplyDelete
  14. feberettttt... nampak sedak ja kak fila punya.. buh banyak eskrim lagi best...

    ReplyDelete
  15. lepas bc blk kerja trus buat..thanks akak..senang giler buatnya..

    ReplyDelete
  16. blk kerja terus buat..senang giler..thanks akak tunjuk caranya..

    ReplyDelete
  17. sporting je Atok Brahim. Cayalah.. ;-)

    ReplyDelete
  18. Thans 4 d info. Akan cuba.. Hari2 beli kt kedai bawah rmh rm2 sebiji. Frozen rm10 5 biji.. mahal..

    Gee_Fauziah

    ReplyDelete
  19. Anonymous1:29 AM

    Tq kak..nti nk try

    ReplyDelete
  20. Tak ya pgi kt kdai bli..

    ReplyDelete