Aku pon dah lupa pernah share ke idok.. Tapi semalam borak ngan Hotmama.. dia cakap dia masak lauk ni haritu.. siap foward gambar.. hoiii menduga keimanan tekak aku betol tau.. hahaha.. dan-dan tu aku semangat gila nekad nak masa lauk nie.. tapi bila fikir Pak Radie tu kang bukan boleh benda pelik-pelik.. eh tapi mana ada pelik??? Korang penah try tak? Sedappp ok.... tak pon ko buat Asam Pedas Sardin letak kentang.. buat pekat-pekat.. sedap!! Tak pon masak lemak ni ko tak pakai kentang tapi ko ganti dengan pucuk ubi masak ngan sardin.. meletops u olls ;)
RESEPI
1 tin kecil sardin (untuk 2 orang makan)
bahan tumbuk
10 biji cili padi
1 biji bawang putih
2 biji bawang merah
sedikit kunyit hidup
1 batang serai (dihentak)
3/4 kotak santan
1 biji kentang dikerat 4
1 keping asam keping (if x suka masam sangat.. guna half je)
CARA-CARA
panaskan periuk.. masukkan bahan tumbuk dan serai..tuang sedikit air..masukkan kentang.. biarkan mendidih hingga sedikit empuk.. kemudian masukkan santan.. kacau jangan ditinggal-tinggal pulak.. masukkan asam keping dan sardin.. sardin tu masukkan ikan je.. sauce dia tak yah.. masuk garam sikit ikut suka.. tak lama pastu leh tutup api...buat pekat-pekat sikit takmoh cair ye..lagi pedas lagi power ;)
Taugeh goreng.. aku suka.. masa masak letak sikit lada putih... baru terangkat... tapi malangnya aku tak boleh lah taugeh ni.. aku ingatkan aku tak leh makan taugeh yang kasar tu je.. berbuka makan ni.. esok tengahari kat office aku pening kepala sampai nangis.. pastu muntah sikit.. pedih ulu hati.. angin... so lepas ni.. no more taugeh for me :(
Dan keropok Lekor dari Terengganu...
Makan yang simple je sebab Pak Radie berbuka kat luar ngan budak-budak office dia.. tapi sebenarnya yang simple lagi sedap dari yang macam-macam lauk... cuba tau resepi sardin tu :)
Selamat memasak untuk berbuka ;)
___________________________________________________________
Ingat lagi tak entry Sebarkan Semangat Ramadhan bersama Coke dan Hot FM? Korang masih berpeluang untuk mencalonkan orang tersayang dan anda mungkin terpilih untuk mendapat Mangkuk Tingkat bersama Coca-Cola sejuk dan menyegarkan!!! Click website Hot Fm untuk turun serta ;)
masak kari sardin pun sedap filla..tp rempah yg kecik tu guna half aje...
ReplyDeletemasak kari pun sedap fila..tp rempah kari yg kecik guna half aje...
ReplyDeleteKak filla, sardin tu kena basuh x?
ReplyDeletetakyah basuh...
Deleteilla masak taugeh letak halia sebesar ibu jari kaki..ketuk dan hiris hiris halus. insyaallah ok. kena reintroduced pelan pelan.
ReplyDeleterajin rajin rebus halia blend seketul saiz tapak tgn or lebih.letak sejug setengah air.
minum campur madu.atau bancuh teh..or minum as air sejuk. kalau tawar dan sejuk tak rasa apa. buat la...
kuat angin badan.
kite pernah masak lemak sardin ni memang layan.....
ReplyDeleteFilla, lepas ni cuba gulai sardin bubuh belimbing buluh yg kecik2 tu lg sedap. Kentang, belimbing buluh dan pucuk gelugur mmg sesuai buat regu gulai sardin. Tak perlu letak serai. Lg pedas lg sedap. Kalo nak sedap biarkan kuah tu masak lama atas api yg perlahan.
ReplyDeleteKannn! bapak ganasnyer serai main hentak jek! kahkahkahhh
ReplyDeletewahh macam resepi mak mentua sy.. tp dia tak masuk asam .. sebab kuah nya dicampur sos tomato sardin tu..jd kuning oren gitu kuah dia ..sedap...
ReplyDelete