Salam semua ;)
Hari ni aku nak share lauk buka puasa hari apa eh? tak ingat.. yang pasti tahun 2013.. muahahha.. bukan apa.. aku sekarang nak letak 'tahun' supaya bila sesekali terbaca entry lama so aku tahu lah ni lauk bukak puasa tahun bila.. over kan?
Korang penah makan ikan pekasam? aku setahun sekali kot.. ni pon akak kat office yang bagi.. so apa lagi meng-google lah resepi.. kacang je rupanya.. kalau korang beli ikan pekasam ni.. dia macam ada biji-biji beras tu tau.. dia peramkan taktau lah berapa lama kan.. bau dia sebelum digoreng.. gila babeng.. tak sanggup aku.. hahaha.. tapi selepas goreng.. meleleh ailio siap slurrrppp balik..hahahah..
ikan pekasam ni actually tak yah campur lauk lain.. dia je ngan nasi dah cukup buat ko makan 2x tambah or lebih... hahahah..
CARA-CARA
panaskan sedikit minyak, masuk je hirisan bawang besar, cili padi dipotong-potong, lada besar kalau nak bagi berseri-seri.. dah itu je.. pastu angkat bawang tu letak tepi.. pastu goreng ikan pekasam ni.. ada orang basuh dulu.. aku tak yah basuh pon sebab aku nak jugak beras-beras tu ada hehehe.. tapi goreng ikan pekasam ni tak yah minyak banyak.. sikit pon dah cukup.. pastu hati-hati masa nak tebalikkan dia sebab ikan ni mudah hancur.. pak radie suruh goreng garing.. nak garing cemana lagi? kang hancur bekecai ikan aku... ok dah siap tu.. angkat ikan letak kat pinggan, tabur je bawang ngan cili tadi tu.. nak makan perah limau.. limau kasturi pon boleh. hantam jelah.. sedap nak mam ok.
Sebab akak kat opis cakap nak balik masak paprik.. aku pon sibuk jugak nak sama lauk ngan dia.. muahahhaha.. tak yah mintak resepi.. dah beratus kali kot aku share.. google kat search box atas belah kiri ye.
Sotong Goreng Tepung.. favourite Acih ngan Pak Radie.. perasan tak sotong aku belah kiri lawa je.. belah kanan lain macam hahahah.. aku guna tepung gandum je.. salut sotong ngan telur yang dipukul.. pastu golek-golek kat tepung dan goreng.. yang belah kanan tu saja nak try kekdah lain.. aku basahkan sikit tepung tu.. so kengkonon ala-ala macam cekodok sikit lah.. pastu bila goreng.. dia tepung tu tak melekat.. choiiiiiiiii... tensi gua..
ayam goreng kentucky.. pakai tepung serbaguna kentucky tu je..
soya cincau.. sedap ;) beli je soya bean kotak.. pastu cincau aku beli kat pasar presint 8.. satu bekas tu RM3.50.. balik ko cincang je.. nyamsss.. lemak rasa dia ;)
Ani.. mengalahkan orang puasa kalau time berbuka.. saba je lah..
Ceria muka Acih.. happy mama tau ;)
EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com
Akak sedap nyer tgk pagi2..telan air liur...tp kalau org banjar ikan pekasam yg ada serbuk tu kitorg panggil ikan wadi...serbuk tu sebenarnya beras..
ReplyDeleteLagi 1 tip, akak goreng ikan tu dulu...Guna minyak yg ada baru goreng bawang dgn cili..Baru la bawang tu sodap...Nk lg sedap goreng sekali dgn hirisan daun kunyit...perghhhhh 5x kot boleh tambah nasi...mkn lak dgn sambal belacan bacang...terangkattttt...
kak, doakan kita dapat baby..tak sabar pulak nak ada anak sendiri..
ReplyDeleteIkan pekasammm...my favourite... Filla, kalau takmo ikan pekasan tu hancur bila kita terbalikkan dia, sebelum goreng tu salutkan ikan tu ngan tepung gandum kering.. insyaAllah tak hancur dan boleh goreng garing...
ReplyDeleteamboi mcm sedap je ikan pekasam..xpenah try lg..
ReplyDeleteSedapnya...leleh ailio!!!
ReplyDeletemeleleh ok... nanti akak try tepung serbaguna bestari.. yg spicy.. sedap kak! he3
ReplyDeleteFila. Sebenarnya boleh je hancurkan ikan tu. Lg sedap sebab dia akan lagi garing. Cubalah. Akak selalu memang hancur hancurkan dia...slurppp..
ReplyDeleteKalau dibsuh xsdpla ikan pekasam tu..hilangla kruk kruk dia..
ReplyDeleteXcited baca entry ari ni sbb saya br jer beli ikan pekasam dr akak kat opis.. 1st time nk try.. Tp hubby plak x makan, dh la kita ni mmg x brapa makan ikan masin.. Tp kali ni mmg teringin nk cuba.. Heehee
ReplyDelete