Ni first time try buat trifle nie.. gila ok tertengok trifle ni kat blog ShilaShower.. terus hidup ahkak tak keruan.. saba je lah.. hahah.. buat trifle nie baper hari lepas tah..
Untuk kami
ni nak bagi Mak Mertua.. ewah kelas kau.. tapi kelaka.. tengok jelly tu.. hahah jelly tak cukup pastu time nak letak tetiba jelly tu dah keras.. haku malas nak panaskan tuang kan jerlah.. hahaha..
Ok ni bahan-bahan.. simple gila je buat benda ni ghopernya.. tp aku ada error sikit.. so resepi yang aku bagi ni korang ikut yer.. sebab aku ada terkurang sikit.. so resepi ni ngam-ngam aku bagi..
BAHAN-BAHAN
1. Swiss roll (sukati nak perisa apa, aku beli kat baker's cottage perisa coklat)
2. 1 tin susu cair
3. 1 tin fruit cocktail
4. 1 tin peach (kalau tak nak pon takpe, boleh ganti buah lain)
5. 2 sudu tepung castard
6. 3-4 titik esen vanilla
7. 1 kotak jelly
8. 1 sudu gula pasir
Bahan-bahan atas ni perfect kalau nak buat satu bekas.. aku buat dua bekas so.. jelly tak cukup..hahaha.. dah lah tercair sebab nak bagi nampak banyak..terus kaler tak berapa nak merah.. saba je lah..
potong nipis swiss roll cake tu.. susun padat-padat kat mangkuk kaca.. (kalau boleh transparent sebab kita mesti nak poyo tengok keindahan trifle nanti) pastu basahkan sikit cake tu ngan air fruit cocktail tu.. bagi cake tu lembap2 sikit gitewww.. lebihan air dalam tin fruit cocktail tu buang.. nak guna buah dia je..
didihkan 1 tin susu cair, 1 tin (yang sama) air, 1 sudu penuh gula pasir, 2 sudu penuh tepung castard, beberapa titik esen vanilla.. aku pi letak tepung castard tu 1 sudu je.. pastu tak menggunung pon.. pastu tak pekat-pekat pulak.. sepatutnya kena kacau sampai dia likat sikit (dalam 1/2 jam)
bila dah masak castard tu sejukkan kejap.. then tuangkan kat cake tadi.. pastu sumbat jap dalam fridge.. aku kan nak cepat aku letak kat freezer atas tu.. hahaha.. tapi sebab custard aku tu tak berapa nak likat.. so aku hantam jelah letak terus fruit cocktail tu..
Sementara tu boleh masak jelly tu.. cara dia boleh ikut belakang kotak tu.. buh air ikut sukatan yang tulis kat kotak.. buh serbuk jelly, kacau2 sampai mendidih tutup api.. sejukkan sikit.. tapi jangan sejuk sampai dah jadi jelly... hehehe..
pastu tuang je atas ni.. kesian lah hai jelly ahkak pucat je.. then sumbat dalam petisejuk.. tunggu dia keras.. keluarkan balik.. susun lah potongan peach tersebut..
siapa suka dessert memang sesuai lah dimakan sejuk-sejuk.. wow.. lalu kat tekak ni aman damai je..hahaha.. peach tu masam-masam.. yang lain tu manis-manis... amacam? sila lah try.. senang je pownnnnn...
masa hidang ni haritu.. tekejut Acih.. siap cakap
"mamaaaaaaaaa, macamana mama boleh pandai buat nie?"
omaigod.. teruk sangat mak kau nie? hahahahha... jangan jatuhkan air muka mak kau ye nak..
EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com
kak filla... sy pun slalu buat tapi tak secantik ini...
ReplyDeleteadoi...sedapnye....
ReplyDeletehari tu first time i buat pun x menjadi...siut jer..
ReplyDeleteape tin susu dah kemek kak? hehe
ReplyDeletehaha.dh lame x bc blog filla...taniah yer mengandung lagi~~
ReplyDeleteheibat..sy tak pernah try..pasni ni nak try jugaklah..huhu..
ReplyDeletehahaha..hebat betul acih ni..sian mama..
ReplyDeletesedapnye..makan sejuk plak..lagi best..lama dah tak buat benda ni..nak try buat balik lah..sedapppnyeeee
halamak....terliuqq sudah ni...
ReplyDeletesaya pun suka trifle ni, nengok ni tetiba teringin lak la nak buat, hehe
ReplyDeleteKak filla,air koktel tu tayah buang pon tape.letak sekali ngn susu n kartard tu.hehe.
ReplyDeletepandai dah Fillanie masak ye. nak cikit. hehehe.
ReplyDeletekak filaa, sedap nyee. nak cube la nnt. =))
ReplyDeleteHAHAHAAHA..serius mulut laser giler achih..kesian mama die
ReplyDeletePlg hebat penh ila buat ialah cekodok.kejap jd kejap tak jadi. Klau ila buat triffle nievgerenti kecoh kt nenek dia
ReplyDeleteSenang jer buat ni, tapi aunty pun dah lama tak buat, bila tengok ni terasa nak buat pulak.
ReplyDeleteDulu slalu buat trifle ni tp dah lama x buat...ni my recipe...nak jugak share dgn Filla :-)
ReplyDeleteTrifle
Bahan-bahan:
1 gulung cake (vanilla)
1 packet crystal jelly (orange flavour)
1 tin susu cair
1 tin besar fruit cocktail
2 camca besar cornflour
1/4 bar mentega
3 sudu besar gula
2 gelas air
sedikit garam & esen vanilla
Cara.cara
1 Potong cake 1/2" tebal
2 Masakkan jelly dgn 2 gelas air sehingga hancur. Sejukkan
3 Atur cake dlm bekas dan tuangkan fruit cocktail keatas cake
4 Masukkan jelly yg dah disejukkan sikit tadi
5 Campur susu cair, mentega, vanilla, gula, cornflour, garam & kacau diatas api perlahan/kecil
hingga sebati (jangan pekat sangat)
6 Tuangkan mixture keatas cake tadi
7 Leave to cool
8 Refrigerate
mak is not bersalah. hahhhaaha. bulan2 posa ni, pesen2 dessert sejuk gini mmg menggugat nafsu. Kena plak baru kul 11 pagi hahaha
ReplyDeletennti i try ye kak..;)
ReplyDeleteWahhh... Nampak best lah
ReplyDeletetq akak for the resepi! Berjaya buat.. :)
ReplyDeleteSaya pun tersilap buat kacau kastad dgn air lupa lak masuk susu
ReplyDeleteminta share :)
ReplyDelete