Tak agak-agak kan.. cekodok bilis pon nak share resepi.. eh lek lah.. cer ko google.. belambak je orang share ;)
Tekak aku yang payau ni hah.. teringin gila nak makan cekodok/cucur ikan bilis... nak jugak.. nak jugak... dah tu.. nak harap siapa pulak masakkan ye dak? kena lah hadap jugak dapur tu walaupon tekak meloya T______________T
Semoga anak dalam perot ni sok, rajin jugak macam mak dia.. hakptuihhh.. *gosoktummy* hahah..
RESEPI CEKODOK BILIS
1 biji kentang (dihiris kurus ala fries)
1 genggam bilis direndam kejap dan di tumbuk sikit
1/2 bawang besar dihiris
tepung gandum
sedikit garam
Ok itu sahaja..hahaha.. cara-cara dia mudah je.. tepung agak-agak lah berapa orang nak makan.. pastu campak semua nya dalam tepung (kentang, bawang, bilis) kalau nak pedas boleh hiris cili padi... aku tak lah sbb anak nak makan.. pastu orang kata kalau nak cekodok tu rangup bancuh tepung tu ngan air panas/suam.. ok bancuh lah yer.. sampai agak-agak sesuai nak digoreng.. masuk garam sikit.. kacau rata dan goreng lah hingga keemasan begitew... aku suka kecik-kecik sikit.. baru dia lagi rangup.. cicah plak ngan cili sos.. fuyohhhhhh!!! makan ni dulu.. baru makan nasi ;) sedap makan panas-panas..
*selamat mencobak*
EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com
sodapnyeeeeeeeee...
ReplyDeletemenitik ayaq liuq nih haihh..
nak terai buat jugak lah balik kang..
Aaaaa *gulp* sedap la plak..nk buat la blk nih. kak fila ce try mkn dgn smbal kicap mcm org jhr..pehhh lagi layan
ReplyDeletemeleleh air liur saya...saya pun pregnant gak...nak buat gak lah...huhu
ReplyDeletemse ciknaa peknen tahun lepas pn same.sume bende nk mkn, buat jela sndiri..tp dpt anak laki, jd mastecep kah? hoho..
ReplyDeletejgn bancuh air panas! saya pernah try, lepas tu bila masuk kuali, tepung tu bercerai dalam kuali. untuk cucur yg rangup, masa bancuh tu campur sikit minyak panas drp kuali yg nk goreng cucur tu. gaul & baru masukkan adunan tepung dalam kuali utk digoreng.
ReplyDeletekak filla. kalau tambah jagung laaagi sedap :)
ReplyDeleteakak..guna air panas cucuq tu jd lg lembut..kalau saya letak cili padi tumbuk cket..
ReplyDeletetu bukan keemasan dah tu. tu dah hampir kehangusan. pfft. kecoh
ReplyDeleteNi mesti spesis busuk hati + ketiak hitam. Forever alone! PFFT
Deletekalo tambah jagung lg sedap. pastu berak jagung la ramai2.
ReplyDeleteCekodok pun jd entry kiki..janji layann
ReplyDeletelagi sedap kalau masak cucur tu kita tempekkan nipis-nipis kat tepi-tepi kuali.but make sure letak minyak dulu la.bila dah tempek nipis-nipis dia jadik cucur rangup.superrr sedap wohh. makan plak dengan kuah kacang pekat.terangkat wa cakap lu
ReplyDeleteok jer ape? mana ada hangus pun. that is what we call garing. just the way I like it.
ReplyDeleteRumah aunty tiap tiap hari uncle nak berbuka dengan cekodok bilis dulu pastu baru makan nasi.
ReplyDeletekureng asam cik bodo ar ko said..u jeles ke x reti buat cekodok keemasan..i like..
ReplyDeleteNak try le..x penah letak kentang...nampak sedap:)
ReplyDeletemana ada hangus...apa daa..Komen yg x membina langsung...ish ish
Nak try le..x penah letak kentang...nampak sedap:)
ReplyDeletemana ada hangus...apa daa..Komen yg x membina langsung...ish ish
kihkih! mengate cekodok org hangus, mendapat 'ktiak hitam'. x bleh blaa. *gelak geguling naik tangga*
ReplyDeleteWow..like it.
ReplyDelete