Semalam Bro Tolong Masak tak jadi masak..hahahaha... takpelah..nanti-nantilah bulan tak puasa baru ai panggil u ye bro? Aku teringin nak makan lauk rebus.. macam-macam orang bagi nama utk lauk rebus ni kan? ada orang panggil Masak Singgang, Masak Rebus Air, Masak Pindang.. tapi kalau mak aku dia panggil pindang kot?
Ada akak kat opis ni gi pasar tengahari.. so aku pon kirim lah tenggiri sepotong, tomato ngan halia.. oh ada orang guna lengkuas.. tapi aku tak nak lah.. aku nak guna halia je.. pastu orang letak serai.. aku tak nak sebab tekak belum boleh terima benda merepek-repek sangat.. aku nak yang paling simple!!!
Ni sikit je sebenarnya sebab aku guna periuk kecik je nie.. penuh hahaha.. aku cuma guna:
-1 potong tenggiri
-bawang besar hiris sikit
-bawang putih 2 biji hiris
-halia hiris
-2 asam keping
-1 lada besar dibelah
-1 biji tomato belah-belah
-cili padi sikit
-serbuk kunyit sikit (kalau nak bagi colour sikit lah taknak pon takpe)
Cemana nak masak? rebus je semua..hahahha.. tomato ngan lada-lada masuk last.. hasil dia.. sedap!! ini jangan pecaya sangat lah sebab ini taste aku ibu mengandung yang tengah mual-mual ni kan.. masam, pedas.. sedapnyaaaaa!!!! hahah pastu tengah hirup-hirup kuah tu aku tesedak.. huwaaaaaaa.. berasap telinga! ikan tu Ani suka.. aku bagi dia ikan je sebab kuah tu pedas..
Jom tengok Pak Radie beli lauk apa semalam..aku dah pesan dah.. beli 2 lauk je.. setiap lauk tu cakap kat orang yang jual tu nak RM2 je.. hahaha... kang kalau aku tak pesan kang, sukati je dia beli lauk sampai 5 jenis sapa nak makan?
Lala masak lemak.. pak radie makan sorang.. tekak aku kembang.. dia cakap sedap ;)
dah beli lala tu baru dia nampak ayam nie.. so beli ayam masak lomak cili api utk Acih.. tapi acih tu bukan makan sgt ayam dia.. dia nak kuah je.. pas dah kenyang aku makan lah kentang dia.. sedap!!!!! kira taste aku lah makcik ni masak.. terus aku cakap kat pak radie.. pasni beli kat makcik ni je..sebab lauk dia sedap..
ni daging masak kicap pekat kot? sedap jugak! aku jarang lah berkenan sgt lauk beli-beli nie.. tapi yang ni sedap.. tak rasa macam beli.. sikit je tu.. baru RM2.. ok licin semua lauk.. bagus!
Pau Kacang ngan pon habis jugak...
Apple and grape...
Sirap Tembikai.. pon sedap..
Tapi paling sedap yang nie.. hahahaha... habis ikan dia. tapi sayang nak buang.. aku sumbat dalam fridge.. hari ni boleh panaskan kuah dia.. kang buka boleh hirup-hirup lagi..
Hari ni buka apa lah pulak kan?
EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com
kak..kalau kat kelantan..kitorang panggil ikan singgang..biasanya kita tak buh tomato tu..tp ikut suka tekak masing2 laa..aku suka letak bendi..makan cicah budu..perghhh..heaven..hehehe..
ReplyDeletebyk tu punya daging 2 ringgit?? murah dah tu..kat kb ni..seciput jerrr..rm3..tu pon byk sampah dr daging..huhhh
saya tak suka sangat lauk pindang ni, tapi bolehlah try lepas ni, tak pernah masak pun tapi pernah makan la..
ReplyDeleteKC pun suka masak pindang ni. lawan dgn sambal belacan dan ikan goreng masin. sedaps.
ReplyDeleteorang jawa panggil masak bening..eh eh..ko preggy ke?? kalau aku tak salah baca la...congrats...
ReplyDeletekami org kltn pnggil ikan singgang .. sedap makan ngan budu n ulam ulam .. hehe
ReplyDeletekak,, sy silent reader akak hihih ari2 (kdg2 sari 4x huhu)bukak blog akak siyes kelaka,, saya suke gile cite anak2 akak,, ANI yg xleh blah suka bace perangai dia n tgk gambaq2 dia comeyyy sgtttttt
ReplyDeletehomaigod, should not have read this at 11am!! skarang dah lapaaaaaaaaarrr!!!!
ReplyDeleteeh sama la lauk kita semalam.. :)
ReplyDeleterajin kak filla, tengah mual2 pun still masak.. :)
ReplyDeleteJimat duit kalo buka cam ni ari2.ahaks..kita x masuk lah..lauk cam ni.
ReplyDeletesirap tembikai tu beli ke atau kordial?
ReplyDeletesirap tembikai tu beli kat pasar ramadhan..
ReplyDelete